Putsay Gábor

Vélemény és vita

Hazugságjelentés Brüsszelből

Ismét demokráciából akarnak kioktatni minket az Európai Unió (EU) vezetői, most a jogállamiság vizsgálatához kötnék, a politikai zsarolás formáját alkalmazva, az európai helyreállítási alap ránk eső részének kifizetését

álláspont

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis – mint azt a tegnapi jogállamisági jelentésükben bemutatták – sérülnek a demokratikus normák Magyarországon. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a jelentésben foglaltak abszurdak és valótlanok, azt valójában olyan szervezetek írták, amelyek a Magyarország ellen összehangolt politikai kampányt folytató, George Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott nemzetközi hálózat részei.

Nem véletlen, hogy Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő egyenesen Soros-jelentésnek minősítette a közzétett hazugsággyűjteményt.

Az Európai Tanács még július közepén szavazott a 750 milliárd euró értékű helyreállítási alapról, amelyben 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és a pénzpiacokról felvett, 360 milliárd eurós kölcsön szerepel. Előbbiből Magyarországnak 6–6,5 mil­-liárd euró, azaz a közös büdzsé töredéke jutna, az unió viszont most megpróbálja ideológiai alapon meghatározni, hogy kinek járhat ez a támogatás és miért. Mint azt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap világossá tette, a frakció biztosan nem szavaz meg és nem ratifikál olyan megállapodást, amely „politikai furkósbottá emeli” a zsaroláshoz való jogot. Meglehetősen visszatetsző és képmutató, hogy Brüsszel most újabb feltételekhez kötné a kifizetést, de csak a „renitens” államok számára, miközben a spanyol, német és olasz politikusok sürgetik az Európai Parlament mihamarabbi döntéshozatalát a helyreállítási alapról.

Erre a pénzre ugyanis most leginkább a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került, a vírus ellen rosszul védekező gazdag európai országoknak, így az olaszoknak, a franciáknak vagy a spanyoloknak lenne égető szükségük, de a brüsszeli bürokraták még most is azt sulykolják, hogy nálunk nincs demokrácia, a magyar kormány beteg demokráciát épít. De Brüsszel szerint nemcsak mi járunk ebben a cipőben, azok a V4-es államok is, így Lengyelország, Csehország és Szlovákia, amelyek mindvégig ellenezték a hivatalos migrációs politikát, a menekültek szétosztását és a határok megnyitását. Bár a tavalyi ötszázalékos gazdasági növekedést a koronavírus-járvány miatt idén várhatóan öt–hét százalékos visszaesés követi, mégsem került veszélybe a gazdaságunk, hiszen 2010-től következetes és fegyelmezett volt a költségvetési politika. Így lenne elég muníció ahhoz, hogy újrainduljon a gazdaság az európai helyreállítási alap nélkül is. Már csak azért is, mert az idei első fél évben a büdzsé mintegy 1720 milliárd forintot fordított a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésére, miközben az év első hat hónapjában az EU-tól egy eurócentnyi támogatás sem érkezett a védekezéshez.

Ezt tetézi az ellenzék sorozatos támadása. Az európai baloldallal karöltve folyamatosan igyekeznek lejáratni hazánkat Brüsszelben. A járvány első hullámához hasonlóan most sem tesznek semmit, az álhírek gyártásában kimerül a tudományuk. Az eddig meghozott intézkedések hidegen hagyják a hazai és nemzet-közi ballib erőket, amelyek Magyarország lejáratásában és gyengítésében érdekeltek. Még jó, hogy a tények makacs dolgok, és a magyar gazdaság rendelkezik annyi tartalékkal és erőforrással, amellyel ismét lendületbe hozható az ország. És ezt mondta ki néhány napja a Moody’s is!

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kelemen András

Kelemen András

Valami Amerika (1.)

ĀBelpolitikai csatározásaink szakadatlansága és kíméletlen személyeskedő hangvétele azt mutatja, hogy vannak, akik Magyarországon mintául veszik az Egyesült Államokban folyó, belső háborút

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Örök aggódók

ĀÉrtünk mindig aggódik valaki. Lassan már tényleg belefáradunk az örökös aggódásba