Jámbor-Miniska Zsejke

Vélemény és vita

Hamupipőke nem meleg!

A minap egy ismerősöm megpróbálta elmagyarázni óvodáskorú gyermekének, hogy mit takar az LMBTQ-közösség

Arról mesélt, hogy nem csak apa és anya szerethetik egymást, hanem apa és apa, vagy anya és anya, sőt olyan is van, amikor apa úgy néz ki, mintha anya lenne, de valójában apa. A kisfiú egy ideig hallgatta, de az „anya kinézetű apa” résznél elveszthette a fonalat, mert először tologatni kezdte a markolót a homokozóban, majd visszament a mászókára. Úgy tűnik, még nem állt készen arra, hogy az információt befogadja.

Ezen az az érzékenyítő kiadvány sem tud változtatni, amelyet a Labrisz Leszbikus Egyesület adott ki, és az óvodásokat, kisiskolásokat célozza. A Meseország mindenkié történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. A gyűjteményben többek között meleg, leszbikus, transznemű, kisebbségi, örökbefogadott, hallássérült hősökkel találkozhatunk, például roma Pöttöm Pannával és meleg Hamupipőkével. De írnak ilyeneket is: „A táltosnők szíve vágya, hogy nemet váltsanak”, „A (lány) ruha remekül állt Bencén. (…) Eleinte ritkán és bátortalanul bújt bele, ám barátai meggyőzték, hogy bármikor büszkén viselheti.” Emellett vannak a kötetben homoszexuálisok által nevelt kisgidák és meleg esküvő is.

Valójában ez nem érzékenyítés, hanem agymosás! Miért kell három–hat éves gyerekeket kultúraromboló hatású, szexuális ideológiai tartalmakkal bombázni? Jó kezdeményezés, hogy sérült, örökbefogadott vagy a hazánkban élő etnikai kisebbségekhez tartozó hősökről írt meséket ismerhetnek meg a kicsik. Az LMBTQ-témakör azonban egészen más lapra tartozik, mert ebben az életkorban nem téma még a szexualitás.

Az információt, amelyet a gyerekek megkaphatnak a gendermeséken keresztül, jellemzően nem tudják saját tapasztalathoz kötni. A gyerekek a magyar társadalomban nagyon ritkán találkoznak LMBTQ-emberekkel, ha mégis, a szexuális orientációjuk nem kerül szóba. Az óvodában sem jelenik meg ez a kérdéskör, hiszen meleg ovis nem létezik. Minél kisebb egy gyerek, annál inkább leegyszerűsíti a világot: a főhős jó, a boszorkány gonosz, aki fiúnak néz ki, az fiú, aki pedig lánynak, az lány.

Félő, hogy a Meseország mindenkié kiadása annak a folyamatnak a kezdetét jelenti, ami az Egyesült Államokban már végbement, s amelynek a végállomása az, hogy iskolás gyerekeknek írnak fel pubertásblokkolókat. Sokan nem szeretnénk idáig eljutni, és azt sem akarjuk, hogy mások döntsék el helyettünk, milyen formában és mikor világosítjuk fel a gyerekünket a szexuális irányultságokról. Persze jelenleg senki nem kényszerít minket arra, hogy transzneműekről olvassunk a kicsiknek, és ahogy a vélemény, úgy a könyvkiadás is szabad – ebben a „phenjani diktatúrában”.

Úgy tűnik, hogy az emberek nem fogadják kitörő lelkesedéssel a könyvet, ez abból is látszik, hogy a CitizenGo által kezdeményezett gendermese elleni petíciót már több ezren aláírták. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a kiadványok ahelyett, hogy békítő hidat építenének az LMBTQ-közösség és a többségi társadalom között, inkább tovább gerjesztik a feszültséget. A homoszexuálisok között is akad, aki jelezte, helyteleníti a kötet terjesztését, mert szerinte egy mesekönyv feladata nem az, hogy ontsa a szexualitást a gyerekvilágba. Az aktivisták már nem mind ennyire békések, Schittl-Zaymus Esztert, a petíció kezdeményezőjét lenácizták, és megfenyegették, hogy „be lesz törve a pofája”. A toleranciának nem az erőszakos sulykolásról vagy az orientálásról kellene szólnia, főleg nem egy olyan korosztálynál, amely az egész jelenséget nem tudja hova tenni.

Sokszor úgy tűnik, mintha csak két tábor létezne: azok, akik szeretik a melegeket és azok, akik nem. Mi van azokkal, akiket egyszerűen ez a téma nem érdekel, akik megállapítják, hogy léteznek homoszexuálisok, és aztán mennek dolgukra. A zsigeri gyűlölet elutasítása egyetemes érték, de Hamupipőke másságát nem kell elfogadnunk.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Egyedülálló elismerés

ĀA Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Igen is, meg nem is

ĀUrsula von der Leyen se okos, se bölcs tanácsokkal nem szolgált