Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Egyedülálló elismerés

A Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével

álláspont

Magyarország hitelminősítői elismerése egyedülálló az Európai Unióban, hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították – mondta szombat reggel közzétett videóüzene­tében Varga Mihály, néhány órával az után, hogy a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője stabilról pozitívra javította hazánk szuverén adósbesorolásának kilátásait. A Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével. A pénzügyminiszter azért is elégedett lehet, mert a nemzetközi cég megerősítette a közgazdász-vándorgyűlés pénteki ülésének nyitóelőadásában tett kijelentését, miszerint a magyar gazdaság rendelkezik annyi tartalékkal és erőforrással, amellyel ismét lendületbe hozható az ország.

A Moody’s Investors Service pénteki lépése amennyire váratlan volt, annyira megkésett is, hiszen a három nagy hitelminősítő intézet közül nála a legalacsonyabb hazánk adósbesorolása, és a piac legalább két fokozattal magasabbra áraz minket. Vagyis nem egy hazánk iránt jóindulatú és nagyvonalú, hanem kifejezetten szigorú és szűkkeblű nemzetközi cég állított ki kivételesen jó bizonyítványt a magyar gazdaság eddigi és várható teljesítményéről. Ez is megerősíti, hogy a számok önmagukért beszélnek, a tények előtt minden magát objektívnek tartó szakértő kénytelen meghajolni. A számok, tények szerint a magyar gazdaság a hasonló besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és ez várható a továbbiakban is. Bár az erőteljes gazdasági növekedést és az államadósság csökkenési folyamatát a koronavírus-válság óhatatlanul kisiklatta, ez azonban korlátozottabb hatást gyakorolt Magyarország adósprofiljára, mint más országokéra – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég egyébként megismételte azokat a nemzetközi előrejelzéseket, amelyek szerint a magyar GDP az idén kisebb mértékben esik vissza, mint az unió átlaga, annak ellenére, hogy hazánk a világ egyik legnyitottabb, a külső környezetnek leginkább kitett országa gazdasági, kereskedelmi szempontból. A magyar gazdaság azonban az elmúlt tíz év során kiépített új, sajátos magyar modellnek köszönhetően az EU27 átlagánál erősebb, válságtűrőbb, és gyorsabban növekszik.

„A tények bizalmat keltenek”, húzta alá a Reutersnak adott pénteki interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök elárulta, mi a magyar gazdaság élénkítésének a „csodafegyvere”: beruházás, beruházás, beruházás, adócsökkentés és beruházás. Ennek éppen az ellenkezőjét: megszorításokat, leépítéseket és adóemeléseket hajtott végre 2006 és 2010 között a tökéletesen alkalmatlan Gyurcsány- és Bajnai-kormány, a levitézlett baloldali-liberális európai baloldalt utánozva, ezért nem csoda, hogy sikertelenek, hiába próbálnak másokat kioktatni a helyes gazdaságpolitikáról (is).

A Moody’s elismerése mégsem egyedülálló, mert egyre több mérvadó piaci elemző és szereplő, komoly befektető, beruházó ismeri, egyúttal el is ismeri a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményét és előremutató kormányzati, egyben társadalmi erőfeszítéseit. Az elismerésre szükségünk is van, hiszen minden ide érkező beruházás fontos lépés a válság elleni küzdelemben. És nemcsak megvédeni akarjuk azt a szintet, ahová tíz év alatt eljutottunk, írta egy hete Orbán Viktor iránymutató esszéjében, hanem azt is, hogy „ezután is minden évben mindenki léphessen egyet előre”. Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk rá, így együtt újra sikerülni fog. Viharos ellenszélben és hataloméhes ellenfeleink ádáz fenekedése közben is.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Jámbor-Miniska Zsejke

Jámbor-Miniska Zsejke

Hamupipőke nem meleg!

ĀA minap egy ismerősöm megpróbálta elmagyarázni óvodáskorú gyermekének, hogy mit takar az LMBTQ-közösség

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Igen is, meg nem is

ĀUrsula von der Leyen se okos, se bölcs tanácsokkal nem szolgált

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom