Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Se kecske, se káposzta

Egyelőre sokkal több a komoly kétely és a nyitott kérdés, mint a világos válasz az új migrációs paktummal kapcsolatban

álláspont

Bő tizennégy hónappal azután, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben elmondott beszédében megígérte, javaslatot fog tenni egy új migrációs és menekültügyi paktumra, szerdán Brüsszelben bemutatta a bizottság paktumjavaslatát. Mit mondjunk, nem kapkodták el. Még ha ahhoz viszonyítunk, hogy Von der Leyen és az új brüsszeli testület 2019. december 1-jén lépett hivatalba, akkor is majdnem tíz hónap telt el a beígért dokumentum megszületéséig. Ennyi idő még egy emberpalánta világra jöveteléhez sem kell. De ha jóindulatúak és méltányosak vagyunk – és miért ne volnánk azok, a kiábrándító tapasztalatok ellenére is –, akkor valóban több mint a semmi, hogy végre van egy, nagy nehezen összetákolt, szokás szerint brüsszeli bürokratikus bikkfanyelven íródott dolgozat.

Persze a bizottságnak nem volt könnyű arany középutat találni az ellentétes érdekű és kibékíthetetlen álláspontú 27 EU-tagország között. Ezek legalább egyharmada – mindenekelőtt a visegrádi négyek – egyértelműen és következetesen bevándorlás- és migránskvóta-ellenes, majdnem egyharmada ugyanilyen határozottsággal és nyíltsággal bevándorlás- és kvótapárti, a maradék egyharmad pedig ingadozó, lavírozó, de valójában inkább az előbbiekhez húz.

Tehát olyan mixet kellett (volna) megalkotni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. De a brüsszeli „vajúdó hegy” – mint La Fontaine híres meséjében – úgy tűnik, megint csak egy egeret szült, mivel a tagállami kormányok nagy része jelenlegi formájában meglehetősen elégedetlen a paktummal.

Ahogy Orbán Viktor a V4-ek és a bizottság elnökének brüsszeli tárgyalása után csütörtökön elmondta, az új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagban hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, amit Magyarország határozottan ellenez. A paktum azért nem jelent szerinte áttörést, mert azt javasolja, hogy kezeljük jól a migrációt, a magyar (és a közös visegrádi) álláspont azonban az, hogy állítsuk meg! Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi őt az unió területére, emelte ki a magyar miniszterelnök. A dél-európai „frontországok” kormányai – és az eurokrata baloldali bevándorláshívők – viszont azért elégedetlenek, mert több konkrét lépést vártak az illegális migráció legalizálására és a menedékkérők kötelező áthelyezésére.

Tény, az EB mostani paktumjavaslata első ízben mellőzi a menedékkérők tagállamok közötti kötelező elosztását. Ylva Johansson belügyi biztos is megerősítette, hogy a kötelező menekültkvóta lekerült a napirendről. Ám „a szolidaritás valamilyen formája” kötelező lesz minden tagállam számára – migrációs válsághelyzetben. Ilyen esetekben kötelező lesz a nemzetközi védelemre jogosult személyek áthelyezésében részt venni, vagy aktív szerepet vállalni az elutasított személyek visszaküldésében. Tehát nincs kvóta, és mégis van! Vajon ki dönti majd el, hogy mikor van olyan válsághelyzet, amikor kötelező a szolidaritás valamilyen formája? Tán az exkommunista svéd biztos nem látja, hogy 2015 óta folyamatosan migrációs válsághelyzet van Európában, különösen az ő hazájában?

Egyelőre sokkal több a komoly kétely és a nyitott kérdés, mint a világos válasz az új migrációs paktummal kapcsolatban. A hosszú tárgyalás róla nehéznek ígérkezik. De ha újabb tíz hónap múlva megint egy egér jön világra, akkor kontinensünk egyre nagyobb részére az a sors vár, hogy csak névleg marad Európa.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Aktfotók

ĀA katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot nyolcvan éve, 1940 április–májusában követték el a Szovjetunió területén raboskodó lengyel tisztek és főtisztek ellen az NKVD egységei

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Négy dal

ĀMost először kérték tőlem egy rádióműsor apropóján, hogy válasszak négy zeneszámot, s ez napok óta izgalomban tart