Nagy Ervin

Vélemény és vita

A baloldal permanens válsága

A balliberális politikusok gyülekezete a rendszerváltoztatás óta bolondította két évtizeden át az országot, hogy kizárólagosan ők rendelkeznek államvezetési kompetenciával

A hazai ellenzék tartós válságának tünetei közül Bíró László személye, mint a krízis legszembetűnőbb jele emelkedik ki. Ez a leglátványosabb szimptóma azóta, hogy megszületett az elvi és gyakorlati összefogás.

A politikai kapkodás, a mondanivaló hiánya, a rettegés, az ellenfél elleni gyűlölet érzése újra és újra megalkuvásra kényszeríti az egykor még büszke, pontosabban gőgös balliberális elitet. A politikai vezetőket és az értelmiségi holdudvart egyaránt. Az összefogás elvtelenségéből kialakuló válság miatt azonban szükségszerűen egymásnak fognak esni.

Válasszuk ketté a balliberális értelmiséget és az ellenzéket! (Persze csak elméletben, a könnyebb megértés kedvéért.) Az első csoport mindig is fennhordta az orrát, elhitette az országgal, hogy okosabbak, bölcsebbek és szebbek mindenkinél. Okosabbak a szakmájukban, bölcsebbek a tudományokban és szebbek a művészetek alkotó világában. Tény, helyzeti előnyük volt, hisz az egykor „támogatott” kommunista diktatúra nómenklatúrája a progresszió leplét magára véve frigyre lépett a „tűrt” és nemzetközileg pártfogolt liberális értelmiséggel. Keveredtek, kavarodtak – volt, aki baloldaliból liberális lett és vice versa. A Nyugat másolása és a haladásban való hit összehozta, majd elválaszthatatlan társakká tette őket. Hisz a liberális nem feltétlenül kell hogy közösködjön a szocialistával, de minálunk ez történt. Ez történelmi szükségszerűség, ezzel kell együtt élnünk.

A balliberális értelmiségi holdudvar által egy akolba terelt balliberális politikusok gyülekezete a rendszerváltoztatás óta bolondította két évtizeden át az országot, hogy kizárólagosan ők rendelkeznek államvezetési kompetenciával. Nagy találmányuk a „szakértő” jelző használata volt, ami még Horn Gyula idejében született meg, és kitartott egész a Gyurcsány-kormány bukásáig. (Csurka István bolsevik trükknek nevezte.) Ám 2008-ra egy régi illúzió, a haladásba vetett hit halt ki az emberek lelkéből. Ekkor kellett valami újat kitalálnia a trónfosztott balliberális politikusoknak.

Az új gondolat pedig – nem túl kreatív módon, a régi keretek rabságában vergődve – a haladással szembeni maradiság és a liberális demokráciával szemben autokratikus jobboldal megbélyegzése lett. Külföldről megtámogatva.

Ezt láttuk az elmúlt évtizedben, ezt tapasztaljuk ma is, ebben nincs semmi új, semmi eredeti. Ami azonban idén megváltozott, hogy a balliberális pártokrácia arra az elhatározásra jutott, az eddigi politikai nyomást a jövőben közösen fejti majd ki. Attól függetlenül lőnek ágyúval a kormányra, hogy odáig más-más lövészárokból tüzeltek. A haditerv kiötlésében pedig oroszlánrésze volt a balliberális értelmiségi holdudvarnak.

Ám a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az LMP elnökei által szignált stratégia az első kihívásnál megbicsaklott. A Jobbik által jelölt, antiszemita és rasszista viselkedéséről és mondatairól elhíresült Bíró László mögé – akiről persze rögtön kiderült, hogy kicsoda és micsoda – sorakoztak fel az ellenzéki pártok. Bíró László nem a probléma része, hanem a probléma feltűnő és látható jele. Hisz, ha a többi baloldali párt a Jobbik által ajánlott személynek nem nézett utána, akkor elég oktalanok, buták voltak, ha azonban tudták, hogy kivel van dolguk, akkor viszont tényleg nagyon kétségbe lehetnek esve. Így vagy úgy, de nagy bajban, komoly válságban vannak.

A balliberális értelmiségi holdudvar, amely idáig támogatta és ráerőszakolta a balliberális politikusokra, hogy az Orbán-fóbiás frigy tűzön-vízen át létrejöjjön, most megrémült, és undorodva fordul el a pártok összefogásának eredményétől: Bíró Lászlótól. Míg a balliberális politikusok elfogadják a képviselőjelölt nyilvánvalóan nem őszinte bocsánatkérését, az értelmiségi holdudvar tagjai közül egyre többen határolódnak el az antiszemita mondatoktól. Pedig az összefogás megteremtésében ők is részt vettek. Sőt, ő általuk fogant meg az a szörnyeteg, amelynek arcát megpillantva ijedten fordulnak most el. Így lesz a baloldal által egykor még hirdetett permanens forradalomból permanens progresszió, majd mára permanens válság.

(A szerző filozófus, XXI. Század Intézet)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Logika

ĀFricska. Hogy miként működik a magyar szabadelvű alternatív valóság? Ezúttal Verebes István nyilatkozatának egy részletével próbáljuk megérteni a felfoghatatlant

Őry Mariann

Őry Mariann

Megtörni Európát

ĀFenik késeiket Brüsszelben a balliberális képviselők, a héten ugyanis újra összeül az Európai Parlament

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom