Dippold Pál

Vélemény és vita

Ótvar

A kivénhedt balliberális rohamosztagosok, ez az ótvaros szabaddemokrata csapat maradék élete talán utolsó nagy előadását játssza

álláspont

Az ótvar egy taszító és rendkívül gyorsan terjedő bőrbetegség. Oka a legtöbb esetben a piszkos környezet, a tisztálkodás hiánya. A szellemi ótvar, amit balliberalizmusnak is mondhatunk, ugyanilyen. A belterjes közegben tenyésző beteges gondolkodásmód, a pökhendi önzés és a gátlástalanság gusztustalanabb, mint a fizikai ótvar.

Előjöttek. Itt hemzsegnek megint a valamikori szabaddemokrata nagyarcúak, osztják az észt és úgy próbálnak rombolni, mint fénykorukban. Ami persze Magyarország számára az elsötétülést jelentette, a közvagyon széthordását, eladósodottságunkat, kiszolgáltatottságunkat és a szabadságnak kikiáltott testi-lelki rabságot.

Most a bukott miniszterelnök felesége, Gyurcsányné már rohant is Brüsszelbe feljelenteni és az unió közbelépését kérni a színművészeti egyetemet ért „Fidesz-támadás” kivédésére. Szegény, magukat az intézményükbe záró és idióta kiáltványokkal előálló színművészetisek már csak életkoruk miatt sem érzékelhetik azt, hogy mennyire nevetségessé teszik magukat és hogy mennyire az ótvaros lélekrombolók bábfigurái.

A magyar felsőoktatást átszervezik. Új, a korábbiaknál máshol már bizonyítottan jobb szerkezetben folyik az oktatás. A színművészeti körüli botránynak azonban nem ez a lényege. Azt Vidnyánszky Attila, az intézmény működtetésével megbízott új alapítványi kuratórium elnöke fogalmazta meg: „Régóta nem az egyetemről van szó, hanem kormánybuktatási álmok kapcsán szövetkeznek megint csak ugyanazok az erők. (…) Félelmetes erők. Rá kell nézni, ez egy hadsereg, amely az interneten leledzik, ez egy nemzetközi csapat. Színházi kollégáim jeleznek külföldről, hogy már megkapták az információt. Természetesen egy bizonyos forrásból kapják meg.”

Ez a forrás igen gazdag. Itthoni lekötelezettjei persze hogy írtak egy kiáltványt az alkotóművészi, a vélemény- és úgy általában az emberi szabadság és a színművészeti egyetem védelmében. A nevek árulkodnak. Mintha 1990-ben vagy az azóta eltelt évek bármelyikében járnánk. Aláíró Enyedi Ildikó hivatásos hazagyalázó filmrendező, Vásárhelyi Mária főgyűlölködő, Nádas Péter, a pozitivista Gyurcsány-értelmező, Alföldi Róbert egy 2010 óta őrzött horvátországi marcipánfallosszal, Ascher Tamás, a teátrumok Lenin-fiúja és teleírhatnánk az oldalt a liberális ikonok névsorával.

Mit is tanulhattak vajon ezektől a figuráktól diákjaik? Azok a gyerekek, akik 2006-ban a balliberális diktatúra idején, a szemkilövetések és lovasrendőrrohamok napjaiban óvodások voltak.

Az lenne a szabadság? A proletár internacionalizmus után a liberális nemzetköziség minden korlát nélküli szabadsága? Amin túl és ami mellett nem lehet másféle módon megélni a szabadságot? Akik most példaképei­ket követve cirkuszolnak a színművészetin, nem veszik észre a nagy átverést? A kirekesztést kiáltó és az úgynevezett függetlenségüket féltő félművészek ugyanis az ország legnagyobb kirekesztői. Ha nem így lenne, talán megengednék, hogy Vidnyánszky Attila világa is elférjen az intézményben.

Koncz Gábor, az élő színész legenda nem kertelt: „Nem azt mondom, hogy nem fér el ezen a színes palettán a liberális színház, de semmi esetre sem a középpontban. Ők azt mondják, hogy internacionalisták, otthon vannak mindenütt a világban, én meg nacionalista vagyok, és csak itthon vagyok otthon. Viszont itt én vagyok a gazda… Minket a legnagyobbak, óriások tanítottak. Most meg olyanok tanítanak, akik nem is jártak színművészetire. Őket ki tanítja?”

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Toronynapló: A nyaralás vége

ĀAz idei nyaralási szezon (egyéni és közösségi érdek közt ingadozva, az egyéni érdeket háttérbe szorítva is) a félelem és a racionalitás újragondolására késztetett. Az otthonmaradás után „itthon” maradtam. Lillafüredre utaztunk

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Az egyetemfoglalósdi margójára

ĀVárható volt, hogy lesz megint valami botrány. Elvégre ellenzékinek lenni manapság annyit tesz, mint provokálni, botrányokat generálni, hogy aztán tüntizhessenek