Őry Mariann

Vélemény és vita

Felelősség és szuverenitás

álláspont

Az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell – ezt a javaslatot tette Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor az uniós állam- és kormányfők rendkívüli videókonferenciát tartottak a fehérorosz helyzet megvitatására. Végül az a döntés született, hogy az EU nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, és hamarosan szankciókat vezet be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint világos üzenetet küldtek, és szolidaritásukat is kifejezték a tüntetőkkel.

Az Európai Unió nem igazán brillírozott az elmúlt években, ami a szomszédságában kialakuló válságokat illeti. Nincsen túl sok szava sem a Közel-Keleten, sem Ukrajnában, sem pedig Észak-Afrikában. Ez több szempontból is nagy baj. Egyrészt azért, mert elkeserítő, hogy Európa nem akkora játékos a nemzetközi politikában, amekkora lehetne. Globális politikai befolyása és versenyképessége is csökkent. Orbán Viktor ennek okairól tegnap is beszélt, az Összetartozás emlékhely átadásán.

A miniszterelnök nem először fejtette ki, hogy Nyugat-Európa elsősorban akkor rontotta el, amikor feladta saját nagyságának alapjait, feladta a keresztény Európát. A régiónk, Közép-Európa, benne a visegrádiakkal ezzel szemben felívelő pályán van, többek között azért, mert nem adja fel saját hagyományait a nyílt társadalom programjával szemben, és megvédi a szuverenitását.

Az unió tehetetlensége saját szomszédságában abból a nagyon is gyakorlati szempontból is rossz, hogy ezek a válságok fenyegetik Európa biztonságát. A tömeges migráció, a terrorizmus, a közvetlen szomszédságunk instabilitása nagy veszélyt jelent a kontinensre.

A fehérorosz helyzet kibontakozása közben a balliberális oldal nagy erőket mozgatott meg azért, hogy ideo­lógiai alapon, azonnal cselekedjen az unió Minszkkel szemben. Ilyenkor mindig kirívóan hangos az Európai Parlament, amelynek balliberális többsége mindenféle felelősségérzet nélkül, a következményeket figyelmen kívül hagyva szokott követelőzni. Még emlékezhetünk arra, hogy 2014-ben hogyan ünnepelték a kijevi Majdan hőseit az Európai Parlamentben, hiszen csak a szépet akarták meglátni, a nyugati médiában mutogatható elszánt arcú, szép fiatalokat, a nyugatos szlogeneket.

Közben persze a sokkal kevésbé szimpatikus, nacionalista erők is felemelkedtek, az ország egyik fele háborúba süllyedt, káosz és gazdasági összeomlás jött. Ezek már olyan problémák, amiket a hat éve ukrán zászlóval, majdanos pólóban parádézó képviselők már nem tudnak és nem is igazán akarnak megoldani.

Európa érdeke most alapvetően az, hogy megfontoltan cselekedjen. Az egészen biztosan nem érdeke a közösségnek, hogy a szomszédságában újabb ország destabilizálódjon.

Az Orbán Viktor által említett geostratégiai tervet tartalommal kell megtöltenie az Európai Uniónak, minden fontos szempontot figyelembe véve kell lépnie és visszaszereznie a kezdeményező szerepet a szomszédságában.

Mindezt persze úgy, hogy sok különböző geopolitikai érdek ütközik. A közös pontnak ezekben a stabilitásra való törekvésnek kell lennie. Semmiképpen sem szabad az uniónak felelőtlenül, egyes szereplők önös érdekei mentén fellépnie. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden érintettnek tiszteletben kell tartania más országok szuverenitását. Ha az ugyanis valahol sérül, a baj csak terjedni fog.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Döri

ĀFricska. Nem tiszteletlenség a becenév, a szakma és az őt valamelyest is ismerők így szólítják évtizedek óta. Mostantól talán illendőbb így említeni: Dörner György, Kossuth-díjas színművész

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Óriások vállán

ĀMélységes-mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek? – kérdezte egykor egy nagy német író