Bán Károly

Vélemény és vita

Áristompárt

Az az elképesztő esemény is megtörtént életünkben, hogy Bangóné Borbély Ildikó személyében importáltunk pártelnököt Kabáról

álláspont

A szimpatizánsaink csodálkoztak: „Hülyék vagytok! Ilyen szégyent! Máshonnan hoztok ide pártelnököt” – írta Facebook-bejegyzésében Dobák István, az MSZP egyik alapítója, aki „Vörös Csepelen” a baloldal egyik ikonjának számít harminc éve. Dobák tanulságos bejegyzését a történészek figyelmébe is ajánljuk: jól mutatja be azt a folyamatot, amely a mélybe, sőt napjainkra a semmibe taszította azt pártot, amely a rendszerváltoztatást követően tizenkét évig kormányozta koalícióban Magyarországot, majd tíz év alatt lényegében megsemmisült.

Dobák főbenjáró bűne, hogy feltárta, saját vezetőik átverték a tagságot, nincsenek már sem írott, sem íratlan szabályok, az erkölcs, mint fogalom, már rég nem létezik a pártban. Megpróbált tükröt tartani saját vezetőik elé, de az MSZP-ben – Moliére után szabadon – már régesrég a „tükröt okolják, amikor (az ő) képük ferde”.

A haláltusa közben pedig már tényleg csak a még megszerezhető maradék konc számít annak az alig egytucatnyi embernek, akinek még sansza lehet arra 2022-ben, hogy a szivárványkoalícióban lapot osszanak neki az országgyűlési választáson. Dobák lefesti azt a folyamatot, hogy a helyi szervezet jelöltjét, a Munkásotthon igazgatóját alapszabály-ellenesen, előre megszervezetten, gyalázatosan és embertelenül kicsinálták, feltárja a választás manipulálását.
Az MSZP-ben elhallgatták azt is, hogy mi történt Bátonyterenyén. Ott a tagság nem volt hajlandó elfogadni a közös jobbikos jelöltet (nem azért, mert jobbikos volt, hanem mert elfogadhatatlan). Negyvenöten hagyták ott a pártot. A fantom alapszervezetek számát már hetvenre teszik. Akinek nem tetszik ez a rendszer, és szólni mer, jön a felfüggesztés, majd a fegyelmi.

Vasvillával hajigálják ki az embereket a pártból amiatt, hogy kibeszélnek. Ahol belülről nem lehet megoldani semmit, ott ez így történik. Láttuk ezt a Jobbikban, most az MSZP-ben zajlik ugyanez. Érdekes, a dezertőrökkel, a DK-ba átigazolókkal szemben nem indított fegyelmit a pártvezetés. Dezertálni szabad, a valósággal szembesíteni nem. Nem tudunk olyanokról sem, akiket azért zártak volna ki, mert szembe kerültek a törvényekkel. A terézvárosi Hatvani Csaba, akit jogerősen elítéltek hivatali visszaélés és hanyag kezelés miatt, most is tagja a budapesti pártvezetésnek, ahogyan a csepeli Szenteczky János is, akinek még ma is lezáratlan ügyei vannak, s aki Dobák írása szerint „évek óta terhet jelentett a szervezetükre, néhány nem lezárt ügye miatt voltunk tíz évig a Fidesz szerint bűnöző frakció”.

A szocialisták számára vállalható a hárommillió Fidesz-szavazót lepatkányozó Bangóné Borbély Ildikó is. Mi az hogy! Nagyon is. Elvégre a parlamenti frakció­ban is helyettes, a csepeliek pedig majd megszokják. Vagy megszöknek. Megtették. A tagság majd kilencven százaléka úgyis elpárolgott, mit számít. Nincs következménye az álmentős videó ügyének sem, ahogyan a bajai választási csalásnak sem volt. Korózs Lajost éppen csak ki nem tüntették. Brüsszelbe a vagyonnyilatkozat-hamisító Ujhelyi Istvánt küldték.

A tagságot meg a választókat pedig újabb innovációk­kal etetik. Most éppen azt találták ki, hogy legyen társelnöki rendszer, s az elnökjelölteknek (egy férfi, egy nő) párban kell majd pályázniuk. Tóth Bertalan jelenlegi elnök máris összeállt Kunhalmi Ágnessel.

Hiába. Már a választóiknál is rég betelt a pohár. És úgy tűnik, a tagságnak is elege van.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Az ellopott csata

ĀÁlldogálunk az obeliszk előtt, visszanézek Branyiszkó felé. Lám, csatákat is lehet lopni. Győzelmet, dicsőséget, önfeláldozó hazaszeretetet

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Maradjatok gyerekek!

ĀTökéletesen megértem, hogy érdemi program nélkül, sorozatos vereségek után nagyon nehéz életképes pártként létezni, de még ez sem magyarázza meg azt, ami ezen a nyáron zajlik a baloldali térfélen