Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Fapados-liberális módszerek

Szomjas vagy? – kérdezik a padlóra ragasztott, Hűsítő Budapest logóval ellátott matricák a Lehel téri metrómegállóban a tikkadt utazót, s meg is adják a választ, egyúttal az utasítást: Keresd az ivókutakat a megállóban!

álláspont

Csakhogy ez nem olyan egyszerű, jó pár metrót lekésünk, mire megtaláljuk. Ráadásul nem is szívesen iszunk belőle, mégiscsak óvatosabbnak illene lenni, így járványveszély idején.

Emellett úgynevezett hűsítőpontokat is kialakítottak Karácsony Gergelyék egyes köztereken, például a Blaha Lujza téren – amelynek az előző ciklusban előkészített felújítását épp a minap fújta le a Városháza –, ám ottjártunkkor inkább afféle amorf hajléktalanszállóhoz hasonlított a szivárványos zászlókkal, pár ventilátorral és műfűvel ellátott, ízléstelen fémváz, mint a polgári pihenés helyéhez. A különleges építményt egyébként Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes adta át nemrég, tudják, az a zseni, aki fél évig felelt a Lánchíd felújításáért. Pontosabban: fel nem újításáért. Bár Karácsony korántsem egy határozott figura, ezúttal bekeményített, pár hete elvette Dorosztól a feladatot, és a hasonlóan teszetosza MSZP-s Tüttő Katához delegálta. Akinek első dolga a műemlék előtti pózolás volt. Nem mondhatja senki, hogy nincs benne igazodási kényszer a főnökhöz.

Apropó, Lánchíd! A kormány ugyebár jelezte, továbbra is biztosítja a megígért hatmilliárdos támogatást, de ha folytatódik a bénázás nemzeti jelképünk rekonstrukciója körül, az állam átveszi a feladatot. Ennek egyébként a főpolgármester és gyurcsányista sleppje alighanem örült volna, hiszen jobban szeretnek dumálni meg nyafogni, mint cselekedni, a presztízsveszteségtől tartva azonban mégis arra jutottak, jobb, ha legalább a közbeszerzést kiírják.

Csakhogy ez sem megy könnyen. A BKK igazgatótanácsának először nem sikerült döntenie a tenderről, majd később ugyan már igen, ám a Közbeszerzési Döntőbizottság ezt nem tartotta megfelelőnek, tíz helyett nyolcévnyi referenciateljesítési időszak előírására figyelmeztetve a kiírót. Így a testületnek korrigálnia kellett. Persze Karácsony ismét magyarázkodásba és sejtetésekbe kezdett, próbálta a kormányra kenni az egészet. Ez a mániája.

Wintermantel Zsolt, a BKK illetékes testületének a részletekre alighanem közelről rálátó tagja azonban alaposan helyre tette a Facebook-huszárt. Szerinte Karácsony mostanra teljesen elvesztette a fonalat a Lánchíd ügyében. Felvetette: vajon melyik az a cég, amelynek nincs nyolc éven belüli referenciája, de a főpolgármester helyzetbe akarja hozni? A Margit hídé volt az utolsó nagy budapesti felújítás, amely 2012 elején készült el, tehát a nyolcéves szabály alkalmazása esetén nem vehető már figyelembe referenciaként. A hidat a Simicska-féle Közgép vezetése mellett az A-Híd és a Strabag konzorciuma újította fel. Persze lehet, hogy csupán a szokásos hárításról és vetítésről van szó, amelyben a baloldal mindig is bajnok volt. Amikor konkrét intézkedésekre van szükség, rögtön arra jutnak, hogy hopp, kiürült a telin hátrahagyott kassza – ahogy azt oly sok, baloldali kézre került önkormányzattól hallhattuk az elmúlt hónapokban. Vagy csak hagyják kvázi meghalni az időseket, például a Pesti úti otthonban.

Ne feledjük: az ivókutak elhelyezése is az ugyancsak beharangozott, nem mellesleg szintén a Tarlós-éra idején előkészített metróklíma-beszerzést hivatott helyettesíteni, amolyan fapados-liberális módon. Ehhez értenek, a pótmegoldásokhoz, az olykor emberéletekbe kerülő felelősségáthárításhoz és panaszkodáshoz. Még az ivókutakhoz se.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Beneš és szellemisége

ĀHa Jalta ma már a múlté, a beneši rendeletek de iure csak részben vesztették el hatályukat

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Miért sérteget a Momentum?

ĀLétezik egy olyan, jellemzően nagyvárosi (főként budapesti), középosztálybeli fiatalokból álló társadalmi réteg, amely vevő a mindent lenéző, a múltat félresöprő szabadelvű nagyképűségre