Őry Mariann

Vélemény és vita

A háború folytatódik

A múlt kedden véget ért uniós csúcson elfogadott kompromisszumos dokumentum jogállamiságra vonat­kozó részét a nemzetközi sajtóban széles körben a magyar és lengyel közös érdekérvényesítés sikereként értékelték

álláspont

„A baloldali liberális erők nem akarják elfogadni, hogy vannak, akik mást gondolnak Európa keresztény gyökereiről, a bevándorlásról, a multikulturalizmusról, a családok szerepéről. Noha most csatát vesztettek, mivel nem tudtak az állam- és kormányfők megállapodásába, az unió költségvetésébe politikai nyomásgyakorlási eszközt, ideológiai fegyvert beépíteni, nem fogják feladni a küzdelmet” – erre figyelmeztetett hétvégi nyilatkozatában Varga Judit igazságügyi miniszter.

A múlt kedden véget ért uniós csúcson elfogadott kompromisszumos dokumentum jogállamiságra vonat­kozó részét a nemzetközi sajtóban széles körben a magyar és lengyel közös érdekérvényesítés sikereként értékelték. Ahogyan az várható volt, az Európai Parlament elégedetlen. Ők arra számítottak, hogy az EU-csúcson majd jól sarokba szorítják a magyar miniszterelnököt, ehhez képest számos szűk körű egyeztetés vetítette elő, hogy olyan megállapodás fog születni, ami Magyarországnak is megfelel. Szerintük ez persze nagy csalódás, de hát nekik sose tetszik, ha felelőtlen vádaskodás és bomlasztás helyett a nemzetállami vezetők, akiknek – szemben velük – kormányzati felelősségük is van, kompromisszumra jutnak. A jogállamiságra vonatkozó részt keveslik, ami nem meglepő, hiszen az Euró­pai Néppárt jó része által szégyenletesen megtámogatott balliberális többségnek más elképzelései vannak.

Ha rajtuk múlna, könnyen el lehetne zárni a pénzcsapot, ha valamely tagállam nem felel meg a politikai elvárásaiknak – mást gondol a bevándorlásról, a határvédelemről, a szuverenitásról, korlátozza a Soros-szervezeteket.

A balliberálisok számára a jogállamiság csak politikai furkósbot, nem pedig érték. Beszédes, hogy akárhányszor szóba kerül a téma, mindig Lengyelországot és Magyarországot emelik ki. Ezzel nem csak a kelet-közép-európai országokkal szembeni lenézésüket mutatják meg újra, hanem azt is, hogy az elvileg mindenkire vonatkozó jogállamisági mechanizmusuk valójában mégse vonatkozna mindenkire. Vannak egyenlők és egyenlőbbek az ő Európájukban, és egy balliberális vezetésű ország kedvesebb nekik, mint egy konzervatív.

Ahogyan arra Varga Judit is utalt, fontos csata volt az EU-csúcs, de a háborúnak nincs vége. Több front is van. Először is a záródokumentum nem rögzíti egyértelműen, hogy a megfogalmazott keretek között pontosan milyen feltételrendszert is fognak kidolgozni, pontosan mit szankcionálnak és hogyan. Ezzel kapcsolatban fontos terepe lesz a harcnak az Általános Ügyek Tanácsa, ahol Varga Judit képviseli hazánkat.

Ugyanitt kerül majd napirendre újra a hetes cikkely szerinti, régóta húzódó eljárás is, amelynek mielőbbi lezárását ígérte a német kancellár. Számíthatunk rá, hogy az EU-csúcs záródokumentumának jogállamiságra vonatkozó pontjaival elégedetlenek mindent megtesznek majd, hogy ebből az eljárásból kihozzák a maximumot.

Rákapcsol az Európai Parlament is, amelynek balliberális többsége az elmúlt években amúgy is bedurvult: a szokásos dörgedelmes állásfoglalások, önismétlő viták és Soros-civilekkel tartott meghallgatások mellett, már saját szabályaikat megszegve is gáncsolják a magyar kormánypárti képviselőket. Hasonlóan viselkednek egyébként a lengyelekkel is, és más országok bevándorlásellenes erőit is hatékonyan diszkriminálják.

Végül pedig, ott az Európai Néppárt, ahol bár a Fidesznek fontos és befolyásos szövetségesei vannak, Donald Tusk elnök a liberálisokkal karöltve ellenük dolgozik. Felülkerekedni viszont eddig nem bírtak, régóta húzzák a Fidesz tagságának ügyét, hiszen Tusk tudja, rosszul is kijöhet belőle, ha szavaztat a témáról.

Izgalmas ősz elé nézünk.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

David Engels

David Engels

Bevezetés az európai nemzetek alkotmányához

ĀAlkotmányunkat a hagyományos értékeinkhez való ragaszkodásra kívánjuk építeni, arra a tudatra, hogy a jelen jóléte és fejlődése nem lenne lehetséges őseink eredményei nélkül

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Vének és voksok

ĀA világ irányítóinak ötletei között a szavazat megvonása a korosabb polgároktól még nem szerepelt, már csak azért sem, mert maguk sem éppen tinédzserek