Dippold Pál

Vélemény és vita

Balbili

Vihar van a liberális médiabiliben, amit kik mások, mint a baloldali aligpártok igyekeznek a maguk hasznára fordítani

álláspont

A sajtószabadság vezérhajójának kikiáltott Index című hírportál körül áll a bál. Főszerkesztőjét a tulajdonos üzleti titkok kiszivárogtatása és a korábbi bizalmi viszony teljes összeomlása után menesztette. A kirakott vezető – baloldali pártpolitikusokkal egyeztetve, legalábbis ezt állítja friss ellenlábasa, a tulajdonos – szétrobbantotta az amúgy tehetséges szakemberekből álló szerkesztőséget. Mindenki felmondott. Ez a lépés, lehet, sokaknak a bátorság és a szolidaritás legmagasabb csúcsa. A derék drukkerek fejében meg sem fordul, hogy miféle nyomorúságos helyzeteket teremthet ez a hisztéria kikényszerítette húzás. Családok sokaságának létbiztonsága volt itt többek között a tét, amit gátlás nélkül tettek kockára a hiperliberális érdekemberek.

Elgondolkodtató, hogy egy egész szerkesztőség miként élhet és gondolkodhat úgy, ahogy azt eddig az Index tette. Minden napjuk azzal kezdődött, hogy kirakták a kezdőlapjukra a Veszélyben az Index című kiáltványt, amelyben többek között az szerepelt, hogy nem tűrnek el semmiféle beavatkozást sem a lap tartalmába, sem pedig személyi összetételébe. Ezt függetlenségnek nevezték. A tulajdonost illetően nyilván az volt az elképzelésük, hogy az csak adja a pénzt, szerezze be a működési költségeket, és mosolyogjon a sajtószabadság nevében. Igen ám, de a külső gazdasági hatások változtak, egyre kevesebb pénz jött a konyhára, a lassan egy hónapja zajló hisztérikus állapotok egyre több hirdetőt elriasztottak.

A közel száz beosztott munkatársat pillanatok alatt sikerült a kidobott főszerkesztőnek olyan végzetes túlpörgésbe belekergetni, aminek természetes következménye volt az egyre vadabb követelések egymásutánja. A tulajdonost felszólították, hogy azonnal helyezze vissza állásába a főnököt. Minden egyes nap az olvasó arcába nyomták az idétlen függetlenségi nyilatkozatukat. Fellármázták a hazai és a nemzetközi balliberális osztagokat azzal, hogy Magyarországon veszélyben van, illetve nincs is sajtószabadság. Természetesen minderről a jogállamiságra fittyet hányó „diktatorikus, rasszista, kirekesztő, lopós és szerte a világban szalonképtelen” Orbán-kormány tehet. Fellármázták európai elvtársaikat. Szijjártó Pétert Portugáliában arról kérdezte a Reuters, hogy miért nem lép a magyar állam akkor, amikor egy ilyen kitűnő orgánumot, mint az Index nagy veszélyek fenyegetik. A külügyminiszter válaszolt és visszakérdezett, jól érti-e, hogy egy magántulajdonban álló cég életébe követelnek állami beavatkozást, mert ha igen, akkor az valóban a sajtószabadság korlátozását és a diktatúrát jelentené.

Mértékadó, nem éppen kormánybarát szakértők szerint az Indexnél baloldali belháború volt. A régiek, Gyurcsány emberei álltak nyerésre, ám a fiatal újbaloldaliak ellenakciója, a szerkesztőség szétrobbantása különös patthelyzetet hozott. Ebből aztán a Momentum kerülhet ki győztesen. A botrány utolsó felvonásának napján tüntetést szerveztek a Karmelita kolostor elé, mondván a kormány lábbal tiporja a sajtó- és véleményszabadságot, és ez ellen minden járványügyi előírásra fittyet hányva ezrek emelgették virtuális gyertyákként mobiltelefonjaik fényét az ég felé. A fonnyadt rendezvényen két túlmozgásos politikusféle, Fekete-Győr András és Hadházy Ákos demonstrálták, hogy a független­objektív orgánumnak az égvilágon semmi köze sincs a politikához.

Amúgy meg, ahogyan egy népszerű politológus fogalmazott, mi itt a gond? Az egyik libsi kirúgja a másik libsit, és ezen az összes többi megsértődik.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A hidrogénipar kérdései

ĀHa a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a cél, akkor az atomenergiára kell támaszkodnunk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom