Őry Mariann

Vélemény és vita

Nem kaptuk – kiharcoltuk

„Magyarország megkapta, amit akart – tulajdonképpen mindent megkapott, amit akart” – írta kedd hajnali hírlevelében a brüsszeli Politico, sokak bosszúságára

álláspont

A péntek reggeltől kedd hajnalig húzódó uniós csúcson elfogadott közös állásfoglalás nagyon-nagyon messze van attól, amit a liberálisok követeltek. A szokásos uniós semmitmondással leszögezi, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása fontos, és bevezetik a kondicionalitás rendszerét a költségvetés és a helyreállítási alap védelmében. Jogsértések esetén az Európai Bizottság intézkedéseket javasol, amelyeket a Tanács minősített többséggel fogadhat el – a témához mielőbb visszatérnek. Utóbbi kitétel különösen szórakoztató annak fényében, hogy a tagállami vezetők négy napon keresztül, éjt nappallá téve tanácskoztak mindenféle felállásban, és eddig sikerült eljutniuk.

Ahogy az lenni szokott, a liberális hírmagyarázók minden szavába belekapaszkodnak a fenti semmitmondó idézetnek, és a téma szerelmesei is úgy interpretálják eredményeiket, ahogy csak nem szégyellik. Lehet próbálkozni, de higgyék el, a Politicónak egészen biztosan nem volt könnyű leírnia a cikkünket indító mondatot, mégis kénytelenek voltak megtenni. A maratoni küzdelem realitását egyébként jobban tükrözi a miniszterelnök szóhasználata: „Kiharcoltuk!” Semmiképpen sem csak úgy kaptuk.

Borítékolható volt az is, hogy a magyarországi balliberális oldal gondolkodás nélkül csinál magából hülyét és próbálja bemagyarázni, hogy amit még az Orbán Viktor iránti szimpátiával aligha vádolható nyugati sajtó is a magyar kormány sikerének nevez, az tulajdonképpen teljes kudarc és megszégyenülés.

Gyurcsányné is hozta a formáját, online sajtótájékoztatónak nevezett fröcsögésben ismertette saját alternatív valóságát. Nem mintha érdemes lenne túl sok időt pazarolni a Gyurcsány-párt agymenésének cáfolatára, de azért, csak hogy mutassuk az abszurditást, idézzünk fel néhány tényt. Charles Michel, Angela Merkel és Emmanuel Macron is nem egyszer leült külön tárgyalni Orbán Viktorral a hétvégén, ráadásul a magyar kormányfő is résztvevője volt a hétfő esti utolsó, nagy jelentőségű szűkkörű egyeztetésnek. Ez vajon annak a jele, hogy nem számít a szava? Ugyan már!

Amellett, hogy a forrásokat nem kötik politikai feltételekhez, nagy siker az is, hogy hazánk a tervezettnél hárommilliárd euróval több pénzt kap, ráadásul Angela Merkellel is sikerült megbeszélni, hogy még a német soros elnökség ideje alatt, azaz ez év végéig le lehet zárni a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárást.

Ami az európai összképet illeti, a tagállami vezetők rendre elégedetten és megkönnyebbülten nyilatkoztak tegnap hajnalban. Az uniós intézmények vezetői okkal örültek, hiszen ha maratoni hosszúságúra is nyúlt a rendkívüli csúcstalálkozó, eredményre vezetett. Ebben fontos szerepe lehetett Michel kitartásának és annak – ezt maga mondta így –, hogy mindenkivel a lehető legnagyobb tisztelettel és konstruktivitással beszélt. Elégedett Emmanuel Macron is, aki valójában már akkor elkönyvelhetett egy sikert, amikor a hagyományosan a takarékos országokat támogató Merkelt megnyerte a vissza nem térítendő támogatások tervéhez. Szintén örülhetnek a takarékosok – Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia –, hiszen sikerült leszorítani a támogatások arányát a kölcsönökkel szemben, még ha Rutte nem is kapta meg azt a szigorú jogállamisági mechanizmust, amit akart.

Az Európai Unió fontos lépést tett afelé, hogy leküzdje a válságot, van minek örülni – de még mindig sok a tennivaló.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Megint jönnek, gyújtogatnak

ĀA francia rendőrség legalábbis szándékos gyújtogatást sejt a nantes-i székesegyházban keletkezett tűz hátterében, s ezzel az indokkal rendelte el a nyomozást. Mindegy is