Őry Mariann

Vélemény és vita

Észnél kell lenni

Nehéz küzdelem újabb állomása lesz a héten az Európai Tanács ülése. Varsót pedig szerencsére nem sikerült lábon lőni előtte...

álláspont

Más eredményt remélt Lengyelországban az európai balliberális sajtó és politika, most gyászolnak és a szokásos ízléstelen vádakkal állnak elő – foglalta össze a lengyelországi elnökválasztás vasárnapi, máso­dik fordulójának visszhangját Björn Söder svéd jobboldali politikus. Jól látja, az európai balliberális erők valóban teljes gőzzel kampányolnak a liberális ellenzéki elnökjelölt, Rafał Trzaskowski mellett. Nincs ebben semmi meglepő, régóta az az alap, hogy a nyugat számára csak a balliberális politikusok a kedvesek Kelet-Közép-Európában, akik támogatják a brüsszeli központosítást, meg amit éppen elvárnak tőlük. Ne legyenek illúzióink, hasonlóan állnak hozzá a szavazókhoz is: a jó lengyel, a jó magyar, a jó cseh, a jó szerb és a többi a nagyvárosi liberális értelmiségi, akiknek az identitása elsősorban európai, ők döntenek bölcsen és felelősen, szemben a többiekkel, akikről rendre megszakértik, hogy szegény, műveletlen mucsai tuskók.

Jelzésértékű, hogy a kampányban bekérették a varsói külügyminisztériumba a német ügyvivőt az ottani sajtó részrehajló tudósításai miatt. Jól ismerjük ezt mi is.

A vasárnapi lengyel eredmény Andrzej Dudának és a Jog és Igazságosságnak nem egy fölényes diadal, ami után hátra lehet dőlni. Büszkének lenni azért bőven van mire, mert a nemzetközi ellenszél brutális, egy nemzeti–konzervatív vezetőnek szinte bocsánatot kell kérnie, amiért meg mert nyerni egy demokratikus választást, és egyáltalán, hogy létezik.

Ha már demokratikus választások: a lengyel ellenzék bizony nem kis hasznot húzott a koronavírus-járványból. Ha nincsenek a korlátozások, és május 10-én megtartják az elnökválasztás első fordulóját, óriásit bukott volna az ellenzék Polgári Platform vezette része, a jelöltjüket, Małgorzata Kidawa-Błońskát ugyanis, bár jobb pillanataiban húsz százalék fölé is mérték, akkorra már csak négy-öt százalékon állt. A választás eredeti időpontja után napokkal cserélték őt le Varsó liberális polgármesterére, Rafał Trzaskowskira. Ahogyan arra a német konzervatív lap, a Tichys Einblick egyik remek publicisztikája rámutatott: Trzaskowski annak ellenére tudta magát új, friss arcként eladni, hogy húsz éve aktív a lengyel politikában, Donald Tusk és Ewa Kopacz kormányában is volt miniszter, valamint államtitkár. Két évvel ezelőtti polgármesterré választásával párhuza­mosan teremtődött meg a demokrácia utolsó bástyáit jelentő nagyvárosok mítosza.

Észnél kell lenni Lengyelországban és a régió más országaiban is. A lengyelországi liberális ellenzék harcát fogja folytatni az Európai Néppártban Donald Tusk is, aki már eddig is alárendelte a pártcsaládot saját belpolitikai érdekeinek. A szuverenista, nemzeti–konzer­vatív kormányok meggyengítése már csak azért is kulcskérdés az ellenoldalnak, mert egy sor fontos kérdés van most az Európai Unió napirendjén. A költségvetés, a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alap, valamint a migráció régóta húzódó problémája mind-mind olyan ügyek, ahol a balliberálisok nagyon szeretnék megkötni a magyar és a lengyel kormány kezét. Ahogyan arra a Politicónak Xavier Bettel liberális luxemburgi kormányfő is rávilágított: megváltozott a felállás az Európai Tanácsban, a járvány kevésbé érintette fájdalmasan a lengyel és a magyar gazdaságot, mint mondjuk a spanyolt és az olaszt. Míg néhány hónapja szerinte a jogállamisági kritérium „hüvelykszorító” volt, addig mára már csak egy vitapont a sok közül.

Nehéz küzdelem újabb állomása lesz a héten az Európai Tanács ülése. Varsót pedig szerencsére nem sikerült lábon lőni előtte...

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Napnyugati őrjárat

ĀNyugati szomszédunk kerek egy évezreden át szűrőként is működött. Amit vágyottnak, irigyeltnek, valamilyen szinten követendő példának (is) tekintettünk, az napnyugatról érkezett

Rab Irén

Rab Irén

Európai az európaihoz

ĀSzájukat leragasztva álltak a hölgyek és urak a plenáris ülésterem felső karéjában, hogy a kamerák számára jól pozicionálható képet mutassanak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom