Tomasz Sakiewicz

Vélemény és vita

Vajon támogatná-e Dmowski és Witos a bolsevikokat?

Andrzej Dudának meg kell mutatnia, hogy nyitott a fiatalokra, akik szeretik a szabadságot, ami egyáltalán nem áll ellentétben a hagyományok és a család védelmével

Rafał Trzaskowski egyáltalán nem liberális. Egy olyan pártot képvisel, amely a legtöbbször emelt adókat, és amely ellenőrzés alatt próbált tartani szinte minden gazdasági folyamatot, mindezt úgy, hogy az hatalmas korrupciót szült. A még a választási kampány előtt bemutatott nézetekkel inkább egy kulturális forradalmat megvalósítani kívánó neomarxista bandába illene, amely LGBT-mozgalmakat finanszíroz, és helyi provokátorokat pénzel. Ezen kívül környezeté­ben csak úgy hemzsegnek a népi demokrácia hadseregének hagyományait visszasíró tisztek, akiket az oroszokkal való együttműködéssel vádolnak.

Köreiben megfigyelhető a régi biztonsági szolgálat jelentős részvétele is, mint például a Franciszek Blachnicki atya halálában érintett volt SB-munkatárs, Jolanta Lange. Ha még létezik a Lengyel Kommunista Párt bármilyen jellegű megnyilvánulása, abba Trzas­kowski tökéletesen illeszkedne. Sikerült bekerülnie a választás második fordulójába, elszippantva Robert Biedroń szinte minden választóját. Nem is csoda, hiszen a két politikus csak narrációjában különbözik. Biedroń azt mondta, amit gondolt, ezért nem volt esélye, Trzaskowski pedig teljesítette párttársa, Izabela Leszczyna feltéte­leit, és nem volt „túl tisztességes”. Bár a „tisztesség” szót már így is kihúzta a Lech Kaczyńskitól ellopott választási jelmondatból.

A második forduló győzelmét Hołownia, Kosiniak-Kamysz és Bosak választói fogják eldönteni. Ami Hołowniat illeti, választóira egy kellemetlen ráeszmélés vár, amikor odaadják Trzaskowskinak, mint egy zsák krumplit. Szinte biztos vagyok benne, hogy nagy részük egyszerűen el sem megy szavazni. Kérdés, mit tesz Kosiniak-Kamysz és Bosak? Egyikük Wincenty Witos, másikuk pedig Roman Dmowski hagyományaira hivatkozik. Ha száz évvel ezelőtt megkérdeztük volna ezt a két nagy államférfit, hogy Piłsudski mellé állnak, vagy Lengyelország Kommunista Pártját (KPP) választják, minden bizonnyal még csak annak a gyanújára is egy pofonnal válaszolnának, hogy esetleg a kommunistákat támogatnák. Ma, akik a két politikus hagyományai­ra hivatkoznak, egyáltalán nem ennyire határozottak. Kosiniak-Kamysz hatalmas árat fizetett, hogy ebben a kampányban inkább úgy viselkedett, mintha a Népi Párt (ZSL), nem pedig a Lengyel Néppárt (PSL) vezetője lenne.

Kérdés, hogy Bosak a PAX vagy a Nemzeti Párt (SN) szerepét fogja-e betölteni? Dmowski, bár távol állt Piłsudskitól, a hazáját szolgálta, semmilyen formában, főleg kulturális–társadalmi formájában nem fogadta el a marxizmust, mindenkitől, így Moszkvától is független Lengyelországot akart. A PAX elfogadta a marxisták kormányait és a Moszkvától való függőséget. Hasonló párhuzamokat vonhatunk a PSL és ZSL esetében is. Az igazság órái jönnek el a nemzeti és népi mozgalmak részére. Család 500+ vagy LGBT+ programok? Berlini vagy Varsó mellett épülő repülőtér? Hajózás szabadsága Lengyelország számára, vagy a lengyel hajózás orosz ellenőrzése? Lengyel nemzeti patriotizmus vagy drogos sofőröket alkalmazó német busztársaság? Dmowski és Witos nagysága abban mutatkozott meg, hogy felül tudtak emelkedni a nézetkülönbségek felett, és Piłsudskival együtt védték Lengyelországot. Kérdés, hogy van-e bármi közük hozzájuk azoknak, akik rájuk hivatkoznak. A kérdésre hamar megkapják a választ. A jobboldal választásról választásra egyre több szavazatot kap. Meggyőződésem, hogy Andrzej Duda győzni fog – ennek egyetlen feltétele a teljes fegyelem és a választók mozgósítása. Érdemes végiggondolni, hogy miért választotta számos jobboldali gondolkodású fiatal Bosakot vagy Hołowniat. Az 500+ program mellé szükség van még egy Vállalkozó+ programra is. A vállalkozni akaró fiatalokat nem az egyre magasabb minimálbér, hanem a fizetéskor kapott egyre magasabb adókedvezmény fogja ösztönözni.

Jelenleg nehéz ez ügyben bármilyen tisztességes ígéretet tenni, mivel válsággal kell számolnunk. Azonban be lehet mutatni egy ilyen programot a következő évekre lebontva. Dudának meg kell mutatnia, hogy nyitott a fiatalokra, akik szeretik a szabadságot, ami egyáltalán nem áll ellentétben a hagyományok és a család védelmével. Így néz ki egy republikánus program, persze a valóságot figyelembe vevő lengyel kiigazításokkal.

Drága barátaim: teljes mozgósítást! Ne adjuk oda Lengyelországot a neobolsevikoknak!

(Rafał Trzaskowski a liberális Polgári Platform jelöltje, varsói főpolgármester, a konzervatív Jog és Igazságosság színeiben induló Andrzej Duda ellenfele a hétvégi lengyel elnökválasztáson.)

(A szerző a Gazeta Polska főszerkesztője)

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Térden állva

ĀTérden állva, csak térden állhatsz. Ígéret? Komédia! Gyalog sétáltam át a Lánchídon, őszi vasárnapon

Kő András

Kő András

Kiváltságok

ĀVadászünnep képsorai peregnek a szemem előtt, szebbnél szebb agancsokra közelít a kamera, én mégis a vadászokat nézem, akik gyönyörű uniformisban sétafikálnak a kiállított trófeák között