Nagy Ottó

Vélemény és vita

Fővárosi stopcunami

Az amerikai 101. légideszant-hadosztály 506. ezrede Easy századának világháborút túlélő tagjai közül nagyon sokan helyezkedtek el az építőiparban

álláspont

A velük interjúkötet készítő Stephen E. Ambrose szerint azért, mert annyi rombolás és pusztítás után építeni akartak, valamit létrehozni. Nem mellesleg az építés a létfenntartás és a fajfenntartás mellett az ember egyik legősibb ösztöne. Nos, ezzel Karácsony Gergely főpolgármester, úgy tűnik, egyáltalán nem rendelkezik. Rombolással és azzal felérő stopcunamival annál inkább.

Lehet, hogy az első szava is ez volt, igaz, kicsit selypítve, stop, mert amióta megválasztották, a kifejezést előszeretettel alkalmazza, lásd rögtön a stadionstopot. Hogy milyen eredménnyel, persze az nem kétséges, mert a Puskás Aréna megépült, meg is választották szinte rögtön az egyik legszebb ilyen jellegű építménynek, és a közeljövőben három jelentős mérkőzést is játszanak majd benne. De ugyanígy nem jött be Karácsonynak a kézilabda-Európa-bajnokságra építendő stadion és az atlétikai stadion elkaszálása sem, akármennyit stoppolt ellenük, csak megépülnek.

Persze Karácsony nem adta fel, Liget-stopot is hirdetett, próbálva elgáncsolni minden ott folyó építkezést. De ez a stop sem jött be neki, épül a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, nyár végéig elkészül a terepjátszótér és az új sportcentrum is. Ősszel a Kis botanikus kertet, míg év végén a promenádot vehetik birtokukba a látogatók, és lesz egy futópálya is. Főpolgármesterünk nagy bánatára azonban nem szögletes, olyan csak Zuglóban létezik, a kerületben, amit korábban ő vezetett – és épített le. És amelynek romjain most a szocialista Horváth Csaba vitézkedik, de ő sem építő jelleggel.

Kórházstopot is hirdetett Karácsony és vele a baloldal, nyilván azért, mert a főleg általuk sokat szapult magyar egészségügyben minden fejlesztés ráér. De ráért Karácsony akkor is bambán pislogva szemüvege mögül, amikor azt mondta a BKV-nak: stop, és máris megritkította a legnagyobb járványban a járatokat. Ezt a táblát azonban hamar ledöntötték az utasok, de a főváros első emberének ez sem volt elég, az autósoknak mutatott stoptáblát, és felfestette forgalomlassító kerékpársavjait. Ám hiába a kétkerekű szerelem, a főpolgármester tud hűvös is lenni, ezért a dél-pesti bringaútra is azt mondta stop (bár hiába, mert kormánytámogatással megépülhet). És hát a Lánchidat is lestoppolta Karácsony, de nem építi, csak rugózik rajta, a legtöbb, amit fel tud mutatni annyi, hogy leválasztotta hídügyről régi harcostársát, Dorosz Dávidot, és Tüttő Katára bízta a stopprojektet. Tüttő viszont hídügyben csak egy árva lánchidas szelfivel büszkélkedik, tehát ne reméljünk túl sokat.

Tudjuk, Karácsony mire képes: semmire, mégis mindenre. Nehéz megmondani, mit akar. Még több mint négy éve hátra van, és az eddigiekből úgy tűnik, nem lesz ez szép időszak a főváros életében. Hiszen ha nem épül semmi, csak a Városházán egy kétmillió embert nem érintő és érdeklő hajléktalanszálló, ha elveszik a rakpartot az autósoktól, ha minden rendezvény közül csak a Pride fontos, ha meghagyják a kísérleti jelleggel bevezetett kerékpárutakat, ha csak arra képesek, hogy minden zöldelvnek ellentmondóan összefirkálják, majd súlyos közpénzekért lemosassák a rakpartot – Stop Budapest-adó –, ha ahol kellene, ott nem épül se bringa-, se semmilyen út, ha továbbra is pótcselekvésekbe menekülnek, lásd klímavészhelyzet, azt azok is észreveszik, akik rá szavaztak.

Már csak azért is, mert a sok stoppal, mint látható, Karácsony nem megy semmire, csak kellemetlenkedik, mint egy döglégy. Azt viszont előbb-utóbb lecsapják.

(A szerző főszerkesztő-helyettes)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Egy baloldali párt és a tények

ĀAz elmúlt tíz évben a munkanélküliség elleni küzdelem, a foglalkoztatottság növeléséért tett erőfeszítések és a munkaalapú társadalom filozófiájának érvényesülése a rendszerváltoztatás óta tartó girbegurba történelmünk egyik tagadhatatlan sikertörténete

Bogár László

Bogár László

Nyílt levél a nem létezőhöz

ĀKedves nem létező világerő! Töredelmesen be kell hogy valljam, elbizakodott voltam, mert azt hittem, hogy veled kapcsolatban már nem érhet meglepetés, azt’ de!