Őry Mariann

Vélemény és vita

Szentségtelen szövetségek

Több mint egymillió eurójába került az osztrák adófizetőknek, hogy a múlt héten négy napon keresztül tüntettek egymás ellen az egyik oldalon a kurdok és az antifák, a másikon pedig a török nacionalisták

álláspont

Az osztrák jobboldali sajtót idézve valójában két bevándorló közösség exportált konfliktusáról van szó, az antifáknak nem sok közük van hozzá, mi történik a Közel-Keleten, ők csak a „hasznos idióták”. Azt tudták hozzáadni a dologhoz, ami lényegük: a balhét, vandalizmust és a többségi társadalom számára érdektelen ügyek melletti kiállást.

Az, hogy ilyesmi történik Bécsben, önmagában is rossz. De még nagyobb baj, hogy az osztrák többségi társadalom nem mondhatja, hogy az események résztvevői mind tőle idegen csoportok. A kurd–antifa oldalt ugyanis támogatták Zöldek is, akik nemcsak a fővárosi vezetésben, hanem a kormányban is benne vannak. Sebastian Kurz kancellár Néppártja és az ellenzéki, bevándorlásellenes Szabadságpárt is bírálta Birgit Hebein zöldpárti alpolgármestert, amiért részt vett a tüntetésen. Markus Wölbitsch néppárti önkormányzati képviselő óriási botránynak nevezte, hogy Bécs egyik alpolgármestere végignézte, ahogy a tüntetők rongálnak és megtámadják a rendőröket. A jobboldal szerint a régóta hivatalban lévő szociáldemokrata–zöld városvezetés elhibázott integrációs politikájának egyébként is nagy szerepe van abban, hogy idáig fajult a helyzet.

Hebein és a Zöldek viselkedése egyébként cseppet sem kirívó. Németországban, Svédországban és máshol is abban a biztos tudatban randalírozhatnak a migránsbűnözők és a szélsőbaloldali antifák, hogy a balliberális oldal megvédi őket. Míg a szélsőjobboldali veszélytől reggeltől estig tudnak rettegni, az antifákat szövetségeseiknek tartják, de még a jobbközép pártok sem igazán mernek bekeményíteni velük szemben.

Ugyanezt, az emberek többsége számára haszontalan és ellenszenves viselkedést tapasztaljuk a nyugati balliberálisok kedvét kereső magyar politikusoknál is. Páratlan lelkesedéssel küzdenek Magyarország megbüntetéséért, szügyig beleállnak olyan ügyekbe, amelyek a magyar érdekkel ellentétesek. Az ilyen destruktív viselkedésnek nincs nemzetisége, ne legyenek illúzióink, pont így viselkedik a lengyel ellenzék Donald Tusk nevével fémjelzett része is, nem is beszélve a még hitványabb, a nyugati liberális érdekekben végképp feloldódott alakulatokról.

Amikor ezek a politikusok kivételesen nem valami kifejezetten ártalmasat csinálnak, akkor megelégszenek az életidegen, köldöknéző okoskodással és az álproblémák habosításával is. Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős uniós biztos tegnapi felszólása az Európai Bizottságban tapasztalható „strukturális rasszizmus” ellen például igazán úgy kellett a gazdasági és társadalmi válságba hanyatló Európának, mint egy falat kenyér.

Visszatérve Ausztriára, mondhat akármilyen keményeket Kurz vagy a Szabadságpárt, ahogy Nyugat-Európában, úgy Ausztriában sem lehet évtizedek integrációs hibáit és kudarcait egyik napról a másikra rendbe hozni. Magyarországot és Lengyelországot nap mint nap olyan politikusok oktatják ki, akik vagy nem vesznek tudomást saját országuk problémáiról, vagy egyenesen súlyosbítják azokat. Amikor pedig a problémákkal már nem bírnak egyedül, megpróbálnak másokat is belerángatni, legyenek egy kicsit többen a szakadék felé vezető úton. Még jobban be fognak keményíteni, hogy letérítsék eddigi útjáról az elnökválasztás döntőjére készülő Lengyelországot, és a Magyarországra gyakorolt nyomás is csak nőni fog. Sokáig kell még kitartani, nagy erők akarják elvenni Közép-Európa lelkét.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Vigyázó szemetek…

ĀMagyarországnak a külső egyensúllyal azóta vannak problémái, amióta az első világháború után önállóvá vált, és örökölt adósságát növelték a jóvátételi kötelezettségek is

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Harc a szavakért

ĀA szavakért való harc régi sajátunk. Ami a baloldalt illeti, Lenin és az olasz Antonio Gramsci óta a szó szinte csak az ő erősségük, segít a más véleményűek megsemmisítésében