Bán Károly

Vélemény és vita

Pislog a bal első index

Az Index hírportál belső válsága kapcsán a hazai és a nemzetközi balliberális körök ismét azt kezdték el szajkózni, hogy Magyarországon végveszélyben van a sajtószabadság

álláspont

A portál főszerkesztője hétfőn vészjelzéseket küldött külföldre is, amelyben azt írta: „Kívülről olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet.” A német Deutsche Welle azonnal riadót fújt, mi lesz így Magyarországon a sajtó még megmaradt szabadságával, ahol „már csak nagyon kevés független sajtóorgánum működik”, annak is a zászlóshajója a függetlenségét s a minőségi újságírást lángpallosként őrző Index.

A fals lemez egyébként sem új keletű, megjárta már gyakran Brüsszelt, cincálta Judith Sargentini európai parlamenti vizsgálóbiztos, és az ő Soros-civiljei is hadba álltak és állnak. Újra és újra felteszik itthon is a lemezt, azt sugallva, szajkózva, hogy Magyarországon 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulása óta megkezdődött a sajtószabadság lebontása. A hazai balliberális megmondóemberek szerint halálos sebet ejtett a szabad sajtón az is, amikor a kommunista Szabad Nép jogutódját, a Népszabadságot „szántották be”. A valóságra, a tényekre akkor is fittyet hányva. Arra például, hogy az aranyrészvény, a családi ezüst a Népszabadság esetében is az MSZP pártalapítványáé volt. Aztán sipákoltak, amikor a Népszabadságon többségi tulajdonosa, egy osztrák pénzügyi befektető túladott.  

Ebbe a sorba illeszkedik az Index története is. Annyi történt, hogy a tulajdonosokat képviselő igazgatóság olyan átalakítási tervet dolgozott ki, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. Ez kitudódott, a tulajdonos alapítvány elnöke szerint a főszerkesztő az elképzelést kiszivárogtatta. Az átalakítás egyik oka az lett volna, hogy a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek amúgy is átgondolják a működésüket, emiatt racionalizált volna az Index is. A hazai ellenzék részéről a DK-s Kálmán Olga egykori „hiperobjektív” tévés tegnap már azt próbálta sugallni, hogy az ügylet mögött is a kormány áll, „letarolná, megszerezné, csicskájává tenné” az Indexet, amit maga az átalakítással megbízott egykori Index-alapító, Gerényi Gábor azonnal cáfolt.

Lényegében az történt, hogy a mindig is baloldali és liberális Index-alapítók és a portál üzleti modelljét alakítók, tehát az ősindexesek és a maiak összekaptak a koncon. Ezt próbálja meg most a „független szerkesztőség” saját olvasóinak, továbbá a hazai és a nemzetközi közvéleménynek a sajtószabadság elleni támadásként beállítani.

Miközben egyébként kritikátlanul, ellenőrizetlenül közölnek álhíreket, szolgálják ki az ellenzék politikai igényeit. Elég azokra a provokációkra utalni, amit a koronavírus-járvány idején tettek a kormány, az operatív törzs és az országos tiszti főorvos lejáratása érdekében. Megfejelték ezt a Korózs-féle álmentős videóval a „minőségi újságírás” jegyében, most szerdán pedig a tényektől függetlenítve magukat, mentegették Karácsony Gergely virtuális főpolgármestert. Jelenleg a Lánchíd elmaradt felújítása, korábban a Pesti úti idősotthonban bekövetkezett sorozatos halálesetek kapcsán.

Az állítólag elnyomott ellenzéki médiában egy tegnapi sajtóhír szerint a szintén nagyon független és objektív 24.hu tulajdonosi köre vett ki a cégből másfél milliárd forint osztalékot. A sajtószabadság eltiprása közben, miközben persze a dolgozók fizetését csökkentették. Az indexesek panaszai kapcsán a költővel szólva: „Ha nem tudsz mást, mint eldalolni / Saját fájdalmad s örömed: / Nincs rád szüksége a világnak.”

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Tanítók Könyve

ĀNem vagyok tanító – „csak” tanár. A „csak” szónak itt az idézőjelnél is árnyaltabb a jelentése

Boros Imre

Boros Imre

Az elnök hatalma és korlátai

ĀTrump a hadsereg főparancsnokaként adhat ugyan parancsot a rendteremtésre, de ezzel átlépi a törvényes lehetőségeit, és könnyen úgy járhat, hogy hátranéz, ám nincs katona mögötte, mert a vezérkar nem engedelmeskedik