Őry Mariann

Vélemény és vita

A magyar érdek

Öt évvel a migrációs válság kezdete után ismét sorskérdésekkel szembesül Európa. A koronavírus-járvány kezelése és a talpra állás olyan kérdéseket vet fel, amelyekre a válaszaink évtizedekre meghatározzák majd Európa jövőjét

álláspont

Az Európai Bizottság múlt héten bemutatott, hétszázötvenmilliárd eurós újjáépítési alapját több irányból is elutasítás vagy legalábbis „ösztönös berzenkedés” fogadta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott a rádióban.

A berzenkedés érthető, hiszen az egy évtizede munkaalapú társadalmat építő Magyarország szempontjából az eladósodás perspektívája, ha közös is, nem túl vonzó. „Az unokáink feje fölött is ott lebeg majd az a lehetőség, hogy ha nem a magyarok, hanem valaki más nem tudja visszafizetni a hitelét, akkor majd nekik kell helyettük” – hogy ismét a miniszterelnököt idézzük. Pláne nem vonzó az az elosztási terv, hogy „a szegények pénzéből finanszírozzuk a gazdagokat”.

Azt már Ursula von der Leyen bizottsági elnök bejelentésének napján megjósolta az európai sajtó, hogy a tagállamok között bőven lesznek viták. Ezekben a vitákban pedig a magyar kormánynak nincsen más dolga, mint megtartania a fókuszban a magyar érdeket. Ahogy máskor is, a visegrádi együttműködés most is segítségünkre van, hiszen négyen együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön.

Ahogy a migráció kezeléséről folytatott kőkemény vitákban, úgy most is megvannak a nemzeti érdek képviseletének ellendrukkerei – nem meglepő módon ugyanazok. Ha a Brüsszelben hangoskodó balliberális politikusokon múlna, Magyarország tapsolna minden uniós ötlethez, függetlenül attól, hogy az jó-e a magyaroknak vagy sem. Pedig az uniós terveket nem egy kristálygömbből olvassák ki, hanem a végeredményt nagyban alakítják a tagállamok közti erőviszonyok.

Nem kevésbé fontos a nemzeti érdek mentén való politizálás akkor, amikor a nagyhatalmak feszülnek egymásnak. Orbán Viktor és Szijjártó Péter is számtalanszor elmondta az elmúlt években, hogy Közép-Európa és benne Magyarország érdeke az, hogy ne legyen feszültség a Kelet és a Nyugat között. Ha ugyanis a fejünk felett ők egymásnak esnek, az számunkra semmi jót nem jelent.

Igaz ez akkor is, amikor az európai országok keresik a helyüket a kínai–amerikai vitában. A koronavírus-járvány kapcsán az amerikai vezetés újra ráfordult Kína fenyegetésére, de a feszültség nem új, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly februári látogatásakor is előkerült. Szijjártó Péter akkor leszögezte, Magyarország együttműködése Kínával vagy Oroszországgal nem befolyásolja azt, hogy országunk megbízható szövetséges a NATO-ban.

„Végre itt lenne az ideje, hogy a nagy európai országok is maguk mögött hagyják a képmutatást a Kínával való kapcsolatok tekintetében. Sok tízmilliárd dollárnyi beruházást és sok tízmilliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le ők is a kínaiakkal” – mutatott rá a külügyminiszter, miután a múlt héten részt vett az uniós miniszterek videókonferenciáján. Szijjártó többször is emlékeztette rá uniós és NATO-beli partnereit, hogy „egész Európa Kínában áll sorban az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökért”, még azok az országok is, amelyek fontosnak érzik, hogy aggódjanak a kínai demokráciáért. Meglehetősen visszás helyzet.

A helyes irány ebben az esetben is – gondoljunk csak az egy napra sem leálló kínai–magyar légihídra – a magyar érdek, az önálló külpolitika, a mozgásterünk növelése. Egyesek persze mindenre csak bólogatnának, de Magyarország célja nem az, hogy merjen kicsi lenni.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kiss Antal

Kiss Antal

Főállású anyákat Gyöngyöspatára (is)

ĀMa még alulról súrolja az ország lakossága a tízmilliót, holnaptól, ha minden így megy, felülről fogja a kilencet. Származásuktól függetlenül becsüljük meg jobban azokat, akik a szívük alatt és a szívükön viselik e nemzet sorsát

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Kísért Őszöd – bennünket

ĀAz úgynevezett őszödi beszéddel nincs ugyan mit büszkélkedni, mégis sarkalatos fordulópontként emlegetik azok, akik politológiával foglalkoznak