Farkas Péter

Vélemény és vita

Fordulat 2010 után

Gazdasági politikai és erkölcsi értelemben csőd szélén álló országot örökölt az új kormányzat 2010-ben, és a magyar lakosság népesedési mutatói és egészségállapota is rossz volt

A nemzeti, keresztény értékrendű kormány egy munka- és tudásalapú, családközpontú, erősödő nemzetért kezdett dolgozni, mert erős nemzet csak ép és boldog családokból álló közösségre épülhet. A család a társadalom alapsejtje, az élet és szeretet bölcsője. Ha harmonikusak a családok, kiegyensúlyozottabb a társadalom. A család jó(l)léte társadalompolitikai kérdés, egyben a nemzet jövőbeni életminőségének záloga.

Európa neoliberális része mind erkölcsi, mind intellektuális értelemben hanyatlik. Hiányzik az élet folyamatossága iránti alázat és a generációk közötti szolidaritás. A libertinus kapitalizmus, amely az anyagiakért való versengéssé degradálja az életet, nem életképes.

A liberális credo szerint: szabadságomban senki sem korlátozhat, csak a másik ember szabadsága. Ez azonban olyan ütközőpont, amelyen elakad az elszabadult gondolat, s állandósul a konfliktus ember és ember, ember és közösség között. A szabadság keresése közben azonban az individuumok egyedül találják magukat az egyre növekvő tömegben – a tudat és a közösséghez tartozás élménye nélkül.

Liberális szociál- és családpolitikáról valójában nem lehet beszélni. Ugyanis az e felfogás szerinti állami szociálpolitika nem alkot rendszert, nem válik tervszerűvé és kiszámíthatóvá. Ellenkezőleg: visszaszorul a szegénypolitika és a segélyezés világába.

A libertinus politika többnyire csak egyes nagyvárosi, kozmopolita értelmiségi rétegek, valamint marginális csoportok, kábítószer-használók és más deviánsok értékeinek védelmére korlátozódik. A „nyitott társadalomról” és nyitott emberi kapcsolatokról alkotott felfogásával a neoliberalizmus már a hihető társadalmi üzeneteket megfogalmazni képtelen posztmodern, genderista és posztliberális szellemi régiókba száműzte magát.

Azonban 2010-től sajátos magyar modell alakult ki és formálódik. Olyan, amely belső erőforrásaira és értékeinkre, a gyermeket vállaló és nevelő magyar családok támogatására alapozva, hosszú távon önmagunk feladását eredményező külső eszközök nélkül (pél­-dául a migráció) is alkalmas az önmagát fenntartani képes, gyarapodó, erős magyarság megteremtésére a Kárpát-medencében.

A család az a nemzeti és európai közös nevező, amelyet a legnagyobb gondossággal kell védenünk. Magyarország és Európa szellemi és mentális egészsége múlik azon, hogyan állítjuk helyre, illetve őrizzük meg egészségesnek a családokat itthon és Európában. Hazánkban a társadalom- és gazdaságpolitika családpolitikai szemléletűvé vált. Olyan összefüggő rendszerré, amely védi és szolgálja a társadalom alapegységét. E hosszú távú szemlélet stabilitásra törekszik a családpolitikában, és a népesedési problémákat is szem előtt tartja. Mindez a túlzó individualizmus helyett a közösségi gondolkodást erősíti, ahol a családra úgy tekintünk, hogy az támaszt és biztonságot nyújt.

A családpolitika célja, hogy közreműködjön a családbarát társadalmi környezet megteremtésében, a család és a házasság intézményének az azt megillető helyre történő visszahelyezésében, a családok minden területen történő támogatásában, a házasságok védelmében, a családi kohézió erősítésében.

A családok képezik a társadalom gazdagságának humán- és szociális tőkéjét, ezért különösen fontos az értékteremtő tevékenységük, ezért méltók erkölcsi és anyagi elismerése. Ezért fontos, hogy a családpolitika teremtsen megfelelő feltételeket a családok gyarapodásához, megtartó erejük erősítéséhez és a családok által kívánatosnak tartott gyermekszám eléréséhez. E cél megvalósulása a kedvezőtlen népesedési folyamatok megváltozását is jelenti. Emellett számos részpolitika szorosan kapcsolódik a családpolitikához, s kölcsönösen hatnak egymásra a szociálpolitikától az adópolitikáig.

Még 2010 előtt, az önmagát baloldalinak nevező kormány alatt, amely mély és komplex válságba juttatta a nemzetet, fogalmazódott meg keresztény, konzervatív oldalon, hogy a családpolitika legyen stabil, komplex, célzott és rugalmas. Olyan, ami elősegíti a családok belső stabilitását, szociális biztonságát; védi függetlenségüket és autonómiájukat; növeli társadalmi megbecsülésüket; ösztönzi a gyermekvállalást; erősíti a kapcsolatot a munka világával.

Úgy látjuk, hogy a családbarát fordulat óta a kormány jó irányba halad, s a továbblépés záloga, ha folytatja a családok, a szeretet közösségeinek szolgálatát. Úgy legyen!

(A szerző szociológus, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) tanácsadója)

Kapcsolódó írásaink

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Mit akartok, istenkáromlók?

ĀA libsik és a komcsik megint összezártak. Bősz Anett és Varju László is kitett magáért. Védték Kun­cze Gábort, amiért megosztott egy olyan képet, amelyen Müller Cecíliát Jézusként ábrázolták, szavait pedig apostoli idézetekként gúnyolták

László Tamás

László Tamás

A szeretet döntés (1.)

ĀAzt hihetjük, hogy a szeretetet nem kell és nem is lehet szervezni, hiszen a szeretet a közvélekedés szerint pusztán érzelem. Ez tévedés, mert a szeretet igazi definíciója az, hogy a szeretet döntés

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom