Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsány és a járványmatek

Bevallom, amikor Gyurcsány Ferenc lárifárizik, lakossági fórumokon szenvedélyesen anekdotázik, akkor a bukott miniszterelnök kifejezetten szórakoztató egyéniségnek tűnik. Ripacskodásban tényleg jó

álláspont

Ám amikor a parlamentben vagy az ATV-ben osztja az észt, bölcs filozófus képében tetszeleg, nyugodt erőt, hazafit játszik, és önmagát a humánum és szolidaritás élő szobraként láttatja, akkor nagyon idegesek leszünk.

Nem, nem a dicső őszödi beszéd miatt. Ez már nekünk is – akik annyiszor felidéztük Don Elk…ó, a hazáját ku…vaországozó veretes mondait – a könyökünkön jön ki. Elsőként például azok a 2006 őszén, a kapualjakban összefogdosott fiatalok jutnak az eszembe, akikkel szemben nem az európai jog szerint, nem tisztességes eljárásban léptek fel, hanem rögtönítélő bíróságokon hoztak velük szemben elmarasztaló ítéleteket. Úgy, hogy a velük szemben fellépő, megvadított rendőrök jelentéseibe foglaltak alapján váltak priuszossá.

Akkor senki nem szaladt Brüsszelbe, még Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bíróságára sem, mint  a veszélyhelyzet idején néhány órára őrizetbe vett álhírgyártók kapcsán. Utóbbiaknál működött a jogállam, az ügyészség korrigált, helyreállította a törvényességet.

Miért maradhat mégis a felszínen Gyurcsány? Sőt, miként lehet egyáltalán politikus, az ellenzék vezére? Például azért, mert a bölcs Lári Feritől 2011 óta a szabad, demokratikus és független médiában még senki nem kérdezte meg: ki tetszett-e már dobozolni? Emlékezzünk, a Pécsi Tudományegyetemnek a politikus diplomamunkájával kapcsolatos vizsgálata eredménytelen volt. A sors ugyanis úgy hozta, Gyurcsány diplomamunkája „eltűnt” az egyetem kulcsos szekrényéből, míg a sógoré megkerült, neki viszont a dolgozat értékelése kallódott el a tanulmányi osztályon.

A kulcsos szekrényben tárolt 127 diplomamunka közül csupán egy hiányzott, a későbbi kormányfőé,
éppen az az egy, amelyet kerestek. Ha ennek a matematikai feladványnak a valószínűségét valaki ki akarná számolni, akkor a nulla egész mellé a tizedesvessző után annyi nullát kéne írni, hogy azok száma a pécsi egyetemig, de talán még Brüsszelig is elérne. Az apró kis akadályt a Szemlőhegy úti Apró-villában könnyűszerrel orvosolni lehetett volna, ha a DK-elnök a sok költözés miatt eldobozolt diplomamunkát kilenc esztendő alatt előbányássza, de úgy tűnik, erre még nem volt érkezése. Vannak országok, például a nagyon demokratikus Nyugaton, ahol egy politikus ilyen kérdést azért nem kaphatott volna, mert már réges-rég visszavonult volna, önként. A titkos Balaton-felvidéki borász, amúgy technika szakos Gyurcsány viszont még mindig nagyon aktív, bár most éppen a járványügyi matematika értelmezésével adódtak gondjai. A koronavírus-járvány kapcsán arra a következtetésre jutott, hogy a halálozási arány Magyarországon az egyik legmagasabb a világon, s ez „borzalom”. Erre a következtetésre úgy jutott, hogy a fertőzöttek számát elosztotta az elhunytakéval. Neki ennyi az annyi. Olyan apróság már nem fordult meg a fejében, hogy az egyes államokban a statisztikai módszertan sem egységes. Azt is figyelmen kívül hagyta, hogy Magyarországon a kontaktfelderítés olyannyira eredményes volt, hogy több mint tizenegyezer potenciális veszélyeztetett került szinte azonnal karanténba, s úszta meg a fertőzést.

De mit várunk egy olyan embertől, aki a saját pártját sem tudta egyetlen évben sem eddig törvényesen működtetni. A jogállamról papoló DK kilenc éve gazdálkodik törvénysértően, jogon kívül.

Igaz, e hír hallatán Brüsszelben, az Európai Parlamentben befogják a fülüket.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Boldogasszony néma forradalma

ĀAzt mondják, Szegeden azóta sem volt akkora temetés: 1980. május 20-át írtunk – kereken negyven esztendeje ennek

Bogár László

Bogár László

Évtized, évszázad, évezred (1.)

ĀEz az írás arra tesz kísérletet, hogy eltöprengjen azokon a sajátos mintázatokon, lelki, erkölcsi, szellemi „fraktálokon”, amelyek a magyar nemzet nevű emberi közösség elmúlt évezredét, elmúlt évszázadát és elmúlt évtizedét meghatározták