Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Valóban hibrid rezsim

A második Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta afféle névadási bajnokság zajlik a haladékonyak táborában

álláspont

Akadt közülük, aki már abban az évben kinevezte diktatúrának a megválasztott kabinetet, mások erre a következtetésre csak később, az Alaptörvény megalkotásakor, a médiatörvény körüli hisztéria idején, a 2018-as – délután még ellenzéki győzelmet, estére bukást hozó – parlamenti választás vagy éppen a mostani koronavírus-törvény kapcsán jutottak. Volt, aki is-is.

Találhatunk ennél kreatívabb alakokat is, például Magyar Bálintot, aki maffiakormányról beszélt, vagy Filippov Gábort, aki hibrid rezsimről. E kifejezések nemzetközi karriert futottak be: előbbit Soros, utóbbit a Freedom House emelte be a szókészletébe.

A liberális körökben gyakran hivatkozott szervezet éppen a minap jutott arra a következtetésre, hogy Magyarország most veszítette el teljesen demokratikus jellegét. Miután kifejezetten szakmai, objektív és független társaságról van szó, vagyis dehogy, ők is a hibrid rezsim kategóriát találták ki számunkra, világhírbe hozva ezzel egy szintén szakmai, objektív és független magyar politológus szóalkotását. Az már csupán apróság, és a Nations in Transit nevű jelentést mérceként, szakértői anyagként hivatkozó Orbán-ellenes újságírók és politikusok számára aligha jelent problémát, hogy a hazánkról szóló szakaszt – micsoda meglepetés! – éppen Filippov úr szerezte, egyes-egyedül. Kútforrásként pedig természetesen szinte csak ellenzéki médiumok cikkeit használta a szocialistákhoz kötődő szakember. Politikai pamflet, tudományos mázban.

Ez az összejátszás mint cseppben a tenger mutatja azt a módszert, amivel bizonyos, politikailag és ideológiailag egyaránt motivált körök befolyásolják a közvéleményt. A recept egyszerű: egymást kell idézni, egymásra kell hivatkozni mint valid forrásra a magyar kormány elleni politikai küzdelemben. Filippov úr azt mondja magáról, „én egy független politológus vagyok”, mire a Freedom House, amely nyilván szintén független, felkéri egy kis melóra. Aztán magyar ellenzéki politikusok és sajtóorgánumok később arról beszélnek lépten-nyomon, hogy nem ők mondják, hanem az erre szakosodott szakmai szervezet, hogy a hazai viszonyok elfogadhatatlanok. Ez tehát nem politikai vélemény, hanem szakmai álláspont. Trükkös.

Hasonló mutatványra készül ismét az Európai Bizottság. Jogállamisági jelentést csinálnak, ebben pedig éppen a hazai Soros-szervezetek közreműködését kérték ki. A névsor ismerős: Helsinki Bizottság, TASZ, Amnesty és Transparency International. Jól tudjuk, ők a nagybetűs Civilek. Aztán ha majd elkészül az újabb dokumentum, itthon a kormányt ostorozó, az ellenzéki önkormányzatoknak inkább barátilag besegítő csoportok és persze a velük jórészt egy követ fújó „kormányváltók” majd nyakra-főre idézik mint hiteles forrást. Eljátszották ezt már többször, így készült a felejthetetlen Sargentini-jelentés is, amelynek nyomán hazánk ellen az unió elindította a hetes cikk szerinti eljárást.

Nem babra megy tehát a játék, és korántsem összeesküvés-elmélet, hogy egy nemzetközi hálózat csinál itt politikát, szemben a magyar választópolgárok által többszörösen megerősített, azaz valóban demokratikus felhatalmazással bíró kormánnyal. A céljuk végső soron nem más, mint a hatalom megszerzése. Erről, vagyis a szuverenitásunkról szól az Európai Parlament holnapi vitanapja is, amelyen ugyancsak a „civilek” és a „szakértők” érvei köszönnek majd vissza a politikusok nyilatkozataiból.

Kölcsönvéve Filippov Gábor kifejezését: ez tehát a valóban hibrid rezsim.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom