Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Karantén (10.)

A brüsszelita siserehad hazudik „reggel, éjjel meg este”, rágalmazzák, fenyegetik a magyar kormányt

álláspont

Ha nem volna halálosan komoly a koronavírus-világjárvány – amit a már több mint 270 ezer elhunyt áldozat drámai módon bizonyít –, akár mulatságosnak is tarthatnánk a hazai és külföldi baloldali-ballib „hatalombrókerek” (uniós politikusok, spekuláns befektetők, nyomásgyakorló NGO-k, véleménydiktáló médiumok) szánalmas erőlködését, hogy leszólják, illetve támadják Magyarország erőfeszítéseit és eredményeit a járvány elleni küzdelemben.

A brüsszelita siserehad hazudik „reggel, éjjel meg este”, rágalmazzák, fenyegetik a magyar kormányt; nemrég még az uniós válságkezelésben nem kifejezetten energikus, még kevésbé innovatív EB-elnököt is „különösen aggasztották” a járvány okán hozott rendkí­vüli magyar intézkedések. De remélhetőleg már nincsenek miattunk álmatlan éjszakái Ursula von der Leyennek, miután az EB cseh alelnöke, az európai értékekért és átláthatóságért felelős Věra Jourová többször kijelentette, a március végén elfogadott magyar koronavírus-törvény nem ellenkezik az uniós jogrenddel.

A sárdobálás és ugatás ellenére karavánunk nyugodtan halad tovább. Minden releváns statisztikai adat, tárgyilagos elemzés és méltányos vélemény szerint a magyar kormány gyorsan és hatékonyan reagált a ragályra. Három hete a WHO budapesti irodavezetője is következetesnek és eredményesnek minősítette a magyar kormány lépéseit. A világ egyik legnagyobb befektetési bankja és pénzügyi szolgáltató cége, a Morgan Stanley elemzése szerint az első száz eset felfedezése után eltelt negyven-ötven napban Magyarország volt az egyik legsikeresebb a koronavírus járványgörbéjének laposításában. Az Oxfordi Egyetem kormányzati lépéseket követő adatbázisából is jól látszik, hogy kellő időben és erős szigorral lépett fel a magyar kormány, és ez hozta meg az európai összehasonlításban elismerésre méltó eredményt.

Vitathatatlan, hogy a – két nap híján két hónapja érvényben levő – veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend alapján meghozott szigorú, egyben ész- és szakszerű intézkedéseknek, valamint a magyar társadalom jogkövető magatartásának és fegyelmezettségének köszönhe­tően hazánkban mind ez ideig sikerült elhárítani a járvány berobbanását, a tömeges fertőződést. S az e heti adatok azt mutatják, hogy az ellaposított járványgörbe tetőzésén már alighanem túljutottunk, napról napra egyre kevesebb az új fertőzött, és egyre több beteg gyógyul meg.

A járvány még nem ért véget, a vírus láthatatlan ellenségként sajnos még jó ideig itt marad köztünk. Ezért bár sokan, kivált Budapesten türelmetlenül várják és sürgetik az újabb lazításokat – mint például a járványügyben is ide-oda sasszézó, cselekvésképtelen, tök(életesen) alkalmatlan főpolgármester –, csak megfontoltan, óvatosan, fokozatosan szabad a szigort enyhíteni. Erre figyel­meztetett tegnap Orbán Viktor is, és elmondta, az élet újraindításának további lépései legkorábban a jövő hét végén következhetnek. Mivel Budapesten és környékén a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma még nem csökken, a szakemberek álláspontja az, hogy amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással, jelezte a kormányfő. A magyar államnak hűségesnek kell lennie a polgáraihoz, baj esetén nem hagyhatja őket magukra, hangoztatta.

A kereszténydemokrata kormánynak az emberéletek megóvása a legfontosabb, ezzel összhangban lehet és kell újraindítani a gazdaságot, megvédeni a munkahelyeket, s újakat létrehozni államilag támogatott beruházásokkal, fejlesztésekkel. Ezáltal az ország éppúgy, mint 2010 után – szerinte gyorsabban, mint ma sokan gondolják – vissza fog találni a sikeres magyar gazdaság ösvényére.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A t. Ház

ĀMikszáth Kálmán 1882-ben írott országgyűlési karcolatait olvasgatom mostanában

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szellemi gravitáció

ĀHa van nemzet, amely el tud szakadni a földtől, a realitásoktól, amely az igazáért, hitéért, szabadságáért a világ fölé is kitárja a szárnyait, az a miénk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom