Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Karantén (9.)

Két nap híján két hónappal ezelőtt, március 4-én kora este jelentette be a közösségi oldalán Orbán Viktor, hogy megjelent a koronavírus-fertőzés Magyarországon, ezzel beléptünk a védekezés szakaszába

Egy héttel később veszélyhelyzetet és rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány a járvány miatt, s éppen öt hete rendelte el a békeidőben példátlan kijárási korlátozást.

Két hónap alatt drámai sebességgel és mértékben megváltozott világunk. Március elején a világban
95 ezer volt a fertőzöttek és háromezer-kétszáz az elhunyt betegek száma. Május elsejére a fertőzöttek száma 3,3 millió fölé, az elhunytaké több mint 234 ezerre emelkedett! A március folyamán világszerte bevezetett, a mozgást és a fizikai érintkezést szigorúan korlátozó intézkedések, a gazdasági és a közösségi élet majdnem teljes lefagyása ellenére jó néhány dél- és nyugat-európai országban és az Egyesült Államokban még ma is tragikus a helyzet.

Az egymillió lakosra jutó halálesetek számát tekintve a feketelista elején Belgium (655), Spanyolország (525), Olaszország (463), az Egyesült Királyság (394), Franciaország (373), Hollandia (280), Svédország (256), Írország (250) és Svájc (201) áll. Ez az Egyesült Államokban 193, Oroszországban hét, míg Kínában csupán három, ha lehet hinni az adatoknak. Bár nehéz összehasonlítani a nemzetközi statisztikákat, mert még az EU-n belül is eltérően számítják és közlik az adatokat, hazánk mind a fertőzöttek, mind az elhunytak arányát tekintve a járvány által legkevésbé súlyosan érintett uniós országok közé tartozik.

Nálunk a húsvét óta eltelt három hét alatt is sikerült „ellaposítani a járványgörbét”. A halálesetek száma naponta nyolc–tizenhét között mozgott (a napi átlag tizenkettő), de fontos megjegyezni, hogy az elhunytak szinte kivétel nélkül egy vagy több krónikus alapbetegségben szenvedtek, és azt súlyosbította a koronavírus-fertőzés. Orbán Viktor két hete azt jósolta, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb emelkedésére kell számítani, és várhatóan belépünk
a tömeges fertőzés időszakába, de hála Istennek ez eddig nem következett be. A kormányfő tegnapi rádióinterjújában már úgy fogalmazott, Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben, az nem szabadult el, így időt nyertünk, és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre. Ezért lehet hétfőtől belépni a járvány elleni védekezés második szakaszába, amelynek legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és a fokozatosság.

A miniszterelnök szerda esti bejelentését követően csütörtök éjjel megjelentek az új kormányrendelet részletes szabályai. A legfőbb és mintegy hétmillió ember számára a legörvendetesebb változás, hogy Budapest és Pest megye kivételével az egész országban megszűnik az öt hete elrendelt kijárási korlátozás.

Vidéken fokozatosan vissza lehet térni a normális élethez, igaz, az otthonon kívül továbbra is be kell tartani a legalább másfél méter védőtávolságot egymástól, s mindenkinek kötelező maszkot (sálat, kendőt) viselnie az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Valamennyi üzlet kinyithat, de megmarad a 65 éven felüliek számára biztosított, 9–12 óra közötti vásárlási idősáv.

E példák is mutatják, hogy – mint Orbán Viktor hangsúlyozta – nem ért véget a háború, s a vírusnak lesz második hulláma, amire a szakemberek október–november környékén számítanak. Ezért érthető, ha örülünk a mostani – és a majdani – lazításoknak, de változatlanul nagyon fontos a fegyelem és az összefogás a mindennapi életben és a gazdaságban egyaránt.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Érettségi

ĀMár javában tartott az érettségi, és szörnyű drukkal voltunk teli. Álmomban újra diák voltam, és Vasbányai tanár úr feleltetett. Az abszolutizmus és a kiegyezés – így szólt a tétel. A végzet. Értik, ugye? Akkor éppen hiányoztam…

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Májusi igazságok

ĀForradalom volt ez bizony, s mi igenis valóban tetszettünk forradalmat csinálni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom