Nagy Dóra

Vélemény és vita

Túltolták

Válsághelyzetben mutatkozik csak meg igazán, kiben mi rejlik. Nagyon érdekes megtapasztalni, hogyan kezel válságot a kormányzat, és mit tesz az ellenzék

Míg az egyik mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak a jelen, hanem a jövő válságát is kezelje, addig a másik fullba nyomja a kretént, és igyekszik a vad, semmiről sem szóló őrjöngését a lehető legtöbb csatornán eljuttatni az emberekhez.

Sokaknak ugyanis továbbra is problémát okoz annak megértése, hogy most bizony háborús állapotok vannak a világban. A rendkívüli helyzet pedig rendkívüli hozzá­állást igényel. Ilyenkor a kormányzó pártok, vezetők munkája felértékelődik, míg az ellenzéki szerep háttérbe szorul. Nyilvánvalóan minden felelősség a vezetők vállát nyomja, ami ki fog hatni a válság utáni jövőjükre is. Ez mindig így volt, és így is van rendjén.

Ha értelmesen fogná fel szerepét az ellenzék – nem teszi –, akkor felismerné, hogy egy ilyen helyzetben a támogatás és a hibákat kiküszöbölő, észszerű kritikák megfogalmazása lenne a dolga. Ezzel be tudnák bizonyítani, hogy ők is képesek lennének egy hasonló helyzetben a helytállásra, és ők is el tudnák vezetni az országot.

Mondjuk ehhez az kellene, hogy érdekelje őket a nemzetük sorsa, a gazdijaik meg egy kicsit engedjenek a pórázon. Ez azonban annak ellenére sem következett be, hogy akadtak józan hangok is a gyűlöletittas üvöltözés közben. Fekete-Győr András például meglepően józan nyilatkozatot adott pár hete, de gondolom, azóta szóltak neki, hogy ezt mégsem kellene, így ismét előtérbe kerülhetett Donáth Anna demagóg fröcsögése és Szarvas Koppány Bendegúz lámpavasazása. Meglepődnünk ezen nem kell, elvégre ezért kapják a pénzüket. Meg is dolgoznak minden egyes fillérért.

Ugyanez igaz a Gyurcsány-szektára is. Ott, mondjuk, azért jobban elgurult a gyógyszer: lassan már tömeggyilkosnak nevezik Orbán Viktort, miközben igyekeznek Ujhelyivel és a momentumos, külföldön kiképzett kommandóval beindítani az EU-rakétákat. Mintha annyira fontos lenne, hogy a kilóra megvett Néppárt tagjai kirakják-e a Fideszt vagy sem. Járvány idején nincs is ennél fontosabb dolga az uniónak, nem igaz? Most a legalkalmasabb az idő arra, hogy többéves ügyekben elmarasztaló ítéletet hozzanak, aggódjanak a jogállamért, kizárással fenyegessenek, és a levitézlett volt vezetők nyilatkozatait nyomassák. Szerintünk üdvözítőbb lenne, ha végre csinálnának is valamit, amivel hozzájárulnak az országok járványkezeléséhez, de legalábbis csendben meghúzhatnák magukat, amíg elvonul a vihar. Mert számukra akkor lesz igazán kínos a helyzet. Nem ártana felkészülni arra az időszakra, amikor el kell számolniuk a hozzá nem értésükkel. A könnyes szemmel elrebegett bocsánat, nem voltunk felkészülve magyarázat kevés lesz.

Az ellenzék pártjai és a mögöttük álló liberális heccgyár tehát úgy döntöttek, hogy nem a rátermettségüket mutatják meg, hanem az alávalóságukat. Ennek érdekében százmilliókat képesek áldozni arra, hogy hamis és uszító hírekkel árasszák el a netet. Elvégre most sokan otthon vannak, nézik a világhálót, miközben megannyi érzelem kavarog bennük, így pont ez a megfelelő idő arra, hogy uszító hadjáratba kezdjenek. Hátha sikerül ellensúlyozni a meghozott és a jelek szerint működő intézkedéseket némi gyűlöletpropagandával és hazugságcunamival. Persze kicsit kínos, hogy az állami támogatás megcsappant, de majd kipótolják a gazdik, és folytatódhat Jakab Péter licitháborúval egybekötött gyalázkodása, Szabó Tímea speedgőzös ámokfutása, és Hadházy Ákos is telebömbölheti a netet, hogy bizonyítéka ugyan nincs rá, de akkor is lop a kormány. Na meg persze a szerintük feloszlatott parlamentben is üvöltözhetnek tovább. Ahhoz képest, hogy telesírták a világot a CNN-től kezdve az összes libsi orgánumon és megmondóemberen át azzal, hogy nem működik az Országgyűlés, azért csak sikerül alpári, hisztériás, határon túli magyarokat gyalázó felszólalásokat összehozniuk. Belegondolni is szörnyű, mi lenne, ha az ő fogal­maik szerint működne a szólás­szabadság meg a demokrácia hazánkban. Mindenesetre a nagy elnyomásukat nagyobb elánnal üvöltözik bele a világba, mint a Gyalog galopp anarchoszindikalista elveket valló szereplője.

Összességében tehát nem változott semmi azon kívül, hogy járvány van, és ezt kihasználva már a látszatmunkát sem végzik el a ballibsik. Helyette ráerősítenek a csúsztatásokra, uszításokra és fakenews-gyártásra. Közben arra is figyelnek a médiumaik, hogy jusson idő a húsvét meggyalázására, a család felszámolására és csernobili állapotok vizionálására. Soha nem látott elánnal mennek neki az alapvető értékeknek, és egyszerűen esély sincs arra, hogy mértékletesek legyenek, és egy kicsit félretegyék a hatalom utáni görcsös vágyaikat. A gond csak az, hogy jelen pillanatban ez a saját híveiken kívül senkit nem érdekel. Ők mégis nyomják tovább ész nélkül, mint A legényanyában a rátótiak. Ideje lenne, ha végre feleszmélne közülük valaki, és szólna: „Álljunk meg, emberek! Túltoltuk! Rátoltuk!” Mert most tényleg túltoltátok. Nem kicsit, nagyon.

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Tombol a demokrácia

ĀHogy ezen túl mi lenne az újabb vizsgálat tárgya, mi az a magyar ügy, azt legfeljebb Dobrev Klára és a többi hazaáruló hazug felszólalásaiból sejthetjük. Viszont nekem is van egy sejtésem, Magyarországot valakik el akarják foglalni

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

A keresett szó

ĀInnentől csak széttárom a karom: Budapest kenyeret dobott, Bukarest (nagy)követ, avagy bélsarat, megint. Mindezt úgy, hogy Romániában komplett kórházak dolgozói mondanak fel, a hatóságoknak fegyverrel kell feloszlatniuk kvázi nyílt karanténlázadásokat