Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsány, a hamis prédikátor

Leszámolásra készül Orbán. A Demokratikus Koalí­ció­ra most éppen a kormány vasökle, az Állami Számvevőszék készül lecsapni, az irodatűzben elégett bizonylatok másolatát nem adja vissza és el sem fogadja

álláspont

Minderről a DK városházi főtanácsadója, Kálmán Olga egykori „objektív” riporter beszél a közösségi oldalára feltöltött videóban. Azt fejtegeti, hogy a számvevőszék elkészítette a DK gazdálkodásának ellenőrzése alapján jelentéstervezetét, amelyből rövidesen kiderül majd, hogy a párt képes-e elszámolni azzal a nagyjából félmilliárd forinttal, amit 2017-ben és 2018-ban az adófizetőktől kapott.

Ez a tervezet egyelőre még nem nyilvános, mert a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, élve törvény adta jogával, észrevételeket tett, amelyeket a pártok gazdálkodásának ellenőrzésére egyedül hivatott alkotmányos intézmény, az ÁSZ még értékelni fog. Hova ez a kapkodás a főtanácsadó részéről? Mi végre a súlyos kijelentések leszámolásról, vasökölről?

A számvevőszéknek egyébként is alkotmányos felhatalmazása, hogy oda csapjon, ahova köll. Miért akkor ez a heves előre menekülés, előre magyarázkodás az irodatűzben elégett iratok kapcsán, amelyeket a „zord diktatúra ökle” galádul magánál tart?  Ezek a kérdések láthatóan az objektív, szabad, független és „demokratikus” sajtót is felkavarták. Az ÁSZ jelentéstervezetéből a DK által kiszivárogtatott részletekről az ATV jól értesült riportere Gyurcsánynak azt a bátor kérdést szegezte: „Mit gondol erről?”

S hát megszoktuk már, a bukott kormányfő a maga higgadt módján blöffölt: „Szívesen megvívom a meccset az Állami Számvevőszékkel.” Aztán itt a dolog szépen véget is ért. Az ugyancsak mindig felkészült riporternek több kérdése nem volt.
Persze, éppen lehetett volna, hiszen az ÁSZ a pártok gazdálkodásáról minden évben beszámol az Ország­gyűlésen keresztül az adófizetőknek, jelentései nyilvánosak és mindenki számára megismerhetők. Ha a kíváncsiság hajtotta volna a riporteri érdeklődést, akkor az alábbiakat tudhatta volna meg a DK eddigi, 2012 óta nyilvános gazdálkodásáról.

Nos, az ÁSZ jelentéseiből kiderül, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Érdekes, hogy a 2013–2014. évről szóló dokumentum megállapításaira maga Gyurcsány Ferenc sem tett észrevételt, a marasztaló megállapításokat akkor nem vitatta. Az ÁSZ azt is feltárta, hogy a DK 2015–2016-ban a működéséhez a jogszabályt megsértve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A kampány során a Demokratikus Koalíció a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette. Ismételten tiltott támogatást fogadott el. Utóbbi a gyakorlatban azt jelentette, hogy az Altus Zrt. adott hitelt a pártnak.

Ezek a tények. Összefoglalva: a DK gazdálkodását a párt megalakulása óta törvénysértések jellemzik. Mindez azt jelenti, a párt 2013 óta az adófizetőknek, saját támogatóinak és tagságának sem számolt el szabályszerűen. A feltárt törvénysértésekért a felelősség egyértelműen a párt elnökét, Gyurcsány Ferencet terheli.

A demokráciáért, a jogállamért aggódó, diktatúrázó, Európát fellármázó DK-s politikusok – élükön Gyurcsányné Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével – olyan politikai közösséget hoztak létre, amely lényegében a jogállamon kívül működik. Képtelenek elszámolni az adófizetők által nekik juttatott közpénzekkel.

A párt valódi neve tehát: Antidemokratikus Koalíció.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Végítélet

ĀLegősibb alapérzésünk a félelem, amely a halál tudatából táplálkozik

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Ki kicsoda?

ĀEgyszóval az unió politikusainak többsége bizonyíthatóan nem hasonlít azokhoz a személyekhez, személyiségekhez, akiknek elvárásaink szerint be kellene tölteniük ezeket a fontos, felelős, bár egyre inkább eljelentéktelenedni látszó posztokat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom