Nagy Ervin

Vélemény és vita

Eltévedt svéd feministák

A svéd Feminista Kezdeményezés ténykedése igazi állatorvosi ló esete, hisz számos nyugat-európai társszervezethez hasonlóan ma már nem „csak” a női jogokért száll síkra, hanem felkarolja az LMBTQ-mozgalmak céljait, és támogatja a migráció minden formáját

A pártként (is) működő társulás elnöke, a líbiai születésű Farida al-Abani – válaszul a bevándorlásellenes Svéd Demokraták kampányára, miszerint az ország megtelt – kijelentette, hogy üdvös volna, ha megismétlődne a 2015-ös migrációs hullám, és minél több muszlim család érkezne a skandináv államba. Hisz szerinte a multikulturális társadalom az emberi együttélés lehető legjobb formája, míg a „fehér férfi” uralta közösségek csak és kizárólag az elnyomásról szólnak. Mi történt a skandináv feministákkal? Hol van már a női egyenlőség mint alapvető és helyes cél? Mire ez a gyűlölködés a fehér férfiak ellen? Az okokra a nyugati dekadens kultúrában és a svéd elit képmutató magatartásában lelhetünk rá.

Farida al-Abani, akinek a klasszikus feminizmushoz vajmi kevés köze van, a minap egy arab nyelvű videóban buzdította a Törökországból igyekvő migránsokat, hogy küzdjenek meg a határőrökkel, és menjenek Svédországba, mert ott szívesen látják őket. Szembemenve a svéd emberek akaratával úgy, hogy ma már az ország lakosságának negyede migrációs hátterű, és az integráció „példaértékű” kudarcot vallott az elmúlt öt évben.

A feminista pártot 2005-ben alapították, voltaképp komoly társadalmi támogatottság nélkül, a 2006-os választásokon ugyanis csupán a szavazatok 0,68 százalékát szerezte meg, majd négy évre rá még ennél is alacsonyabb, gyakorlatilag mérhetetlen szintre esett vissza. A svéd politikai kultúrára mindig is jellemző volt, hogy nem csupán a kormányzást, hanem már a választási kampányt is egyfajta koalíciós logika mentén szervezték meg a pártok. Ki kivel és milyen gyakorlat szerint működne együtt – sokszor az ideológiai határokat is átlépve, pusztán hatalomtechnikai szempontok szerint. Mára azonban rendeződni látszanak az éles törésvonalak, az úgynevezett jobboldali pártok ugyanis egyre közelebb kerülnek egymáshoz a migrációs krízis miatt (is), míg a másik oldalon a baloldal a zöldmozgalommal fogott össze és került legutóbb hatalomra, meglepő módon önmagát gyakran feminista kormányként (is) meghatározva, a bevándorlást támogatva. Mindeközben a Feminista Kezdeményezés növelte a népszerűségét, és mandátumot szerzett az uniós parlamentben.

A feministák, halvány sikerükön felbuzdulva, az akkori híradások szerint külföldi civil szervezetektől érkező pénzekből lehengerlő kampányt indítottak, leginkább a fiatalok körében, amelynek eredményeként a közösségi médiában szép lassan megelőzték a hagyományos nagy pártok népszerűségét. (Ismerős, ugye?) Majd a bejutásért harcoló rétegpárt kibővítette a politikai tartalmat is, és olyan téziseket fogalmazott meg, amelyeknek már semmi közük sincs a női esélyegyenlőséghez. Kinyilatkoztatta, hogy a bevándorlás megoldást jelent a svéd munkaerő-piaci gondokra és a demográfiai katasztrófa elkerülésére, illetve hogy a multikulturális társadalom a lehető legjobb együttélési forma. Miközben Svédországban az elmúlt öt évben több mint százötvenezer, zömmel muszlim ember kapott letelepedési engedélyt, és tagadhatatlan módon – ezzel párhuzamosan – történelmi csúcsra nőtt a bűncselekmények száma. Tavaly 257 robbantás történt, ami körülbelül 59 százalékos emelkedés, a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma pedig évről évre csúcsokat dönt. Svédországot lassan elborítja az erőszak…

Persze a baloldali kormánynak, a politikailag korrekt közbeszédnek és a „jóléti” országról kialakított nemzetközi imázsnak megfelelni akaró média nem vagy csak alig számolt be a bűncselekmények migrációs hátteréről. Sőt! A nők ellen elkövetett erőszakos cselekményeket is agyonhallgatta, ami egy a női jogok képviseletét felvállaló baloldali kormány, illetve egy feminista mozgalom felemelkedése mellett igencsak abszurd tény. De ennek oka abban keresendő, hogy a mozgalom ma már nem a nemek közti egyenlőtlenség felszámolásáért küzd, hanem tévútra tévedve a genderelméletről és a bevándorlás pozitív hatásairól beszél. Ki is esett a legutóbbi választáson, és azóta is folyamatosan csökken a támogatottsága. A svéd politikai elit ugyan még ma is képmutató módon viselkedik, a legtöbb média pedig továbbra is megfelelési kényszerben öncenzúrázza magát, de a választópolgárokat nem lehet hosszú ideig becsapni, főleg, ha napi szinten tapasztalják az erőszak elharapózását. Nem véletlen, hogy ha ma lennének a választások, akkor a bevándorlásellenes Svéd Demokraták kapnák a legtöbb voksot.

Mindezek ellenére a svéd feministák továbbra is egy határok nélküli világot szeretnének teremteni, amelyben mindenki ott telepedik le, ahol akar. Kiemelt céljuk, hogy valamiféle álhumánus parancsot követve, korlátok nélkül engedjék be az összes érkező, legális és illegális bevándorlót az országba és Európába. Így téved el a feminista mozgalom Európa egykori mintaállamában. A migráció menedzselésének kudarca alapján tehát ezeket a szélsőséges szervezeteket kellene kiközösíteni, nem pedig a nemzeti önvédelem és a családjogok mellett kiálló, valóban a női egyenjogúságért küzdő zömmel kelet-közép-európai, és ma már nálunk is virágzó civil kezdeményezéseket fasisztának bélyegezni.

(A szerző  filozófus, XXI. Század Intézet)

Kapcsolódó írásaink

Dippold Pál

Dippold Pál

Viccvágó

ĀSokkal bunkóbb Vágó István, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, mint eddig gondolhattuk

Bogár László

Bogár László

Demokrácia

ĀA Cambridge University legújabb, Globális elégedettség a demokráciával 2020 című elemzése drámai bejelentéssel indít. First time ever, mondja, vagyis hogy először a történelem során a világ népességének nagyobbik hányada elégedetlen a demokráciával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom