Dippold Pál

Vélemény és vita

Az örök várospusztítók

Hazudtak és hazudnak. A két igeidővel pontosan jellemezhető a balliberális ellenzék létének lényege

álláspont

Nézzük például Karácsony Gergelyt, a lazabaza főpolgármestert! Nehéz dolga lehet, egyszerre kell az egyre arcátlanabbul őt manipuláló Gyurcsány kívánságainak eleget tennie, eljátszania a szuperdemokratikus városvezetőt, és megpróbálnia feledtetni korábbi hazugságait. Erre talán a legjobb példa a metrókocsik légkondicionálásának ügye. A kampányban Karácsony belengette az ígéretet, hogy megszünteti azt a kibírhatatlan állapotot, amit egy forró, föld alatti utazás jelent. Hőmérővel a kezében járkált a felszín és a mély között.

Társai belterjes, általuk ironikusnak gondolt segítőakciókba kezdtek, egy szál törölközőben sorakoztak a fülledt metrómegállóban, csupa félpucér férfi és nő, a kezükben tábla: ez nem metró, ez szauna. A csupasz hölgyek és urak látványa, már-már underground mutatványa legalább annyira fájdalmasan vicces volt, mint elvtársuk, Falus doktor korábbi vizesvödrös nyakon öntése. Ez a liberális humor.

Szintén elképedten figyelhetjük, amit a Városliget kapcsán művelnek. A világdivatnak megfelelően magát szuperzöldnek nyilvánító főpolgármester – csakazértisből – ellenzéki kollégáival változtatási tilalmat szavazott meg a parkban. Tették mindezt azért, hogy a kiemelt kormányzati beruházást, a világ legnagyobb kulturális és minőségi rekreációt lehetővé tevő átalakításokat megállítsák. Hivatkozhatnak ugyan arra, hogy választási kampányukban ez volt az egyik fő ígéret, ám azokból szinte semmit nem tartottak be. A stadionok felépültek, a világversenyeket megtartják, annyi CT van már Budapesten, hogy lasszóval kell összefogdosni, majd csőbe húzni az embereket.

Karácsony és az ellenzéki csapat hatalmas győzelemként ünnepli magát azért, amiért Budapesten kihirdette a klímavészhelyzetet. Mi történt? Bemondták a nagy jelszót, és az égvilágon semmi nem változott a korábbi állapotokhoz képest. Sőt. Éppenséggel a környezetvédő, levegőminőség-javító és emberbarát zöldfejlesztéseket akadályozták meg a Városligetben elrendelt változtatási tilalommal. Ahogy azt Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa nemrég összegezte, zöldstopot rendeltek el, az általuk kihirdetett klímavészhelyzetet is semmibe véve. A változtatási tilalom ugyanis többek között azt jelenti, hogy le kell állítani a park zöldfelületét célzó összes folyamatban lévő fejlesztést. Így tehát leállt a kis botanikuskert megújítása és bővítése, az Ötvenhatosok terének zöldpromenádja, a multifunkcionális sportpályák, a két kilométeres futókör kialakítása, egy újabb kutyás élménypark létrehozása és egyáltalán, a Városliget összes felesleges beton-aszfalt felületének feltörése és visszazöldítése. A park zöldfelülete több tízezer négyzetméterrel, a mostani 60 százalékról 65 százalékra nőhetne, a park beépítettsége pedig hét százalék alatt maradna. De nem.

Baán László közölte azt is, hogy a tilalom nem vonatkozik azokra az épületekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek.

Így tehát az ellenzék által annyira gyűlölt, új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház is vígan megépülhet a hebehurgyán elrendelt változtatási tilalom ellenére. Ugyanis ha a főváros ezeket végképp el akarta volna törölni a magyar kulturális élet térképéről, építési tilalmat kellett volna megszavazni. Hogy aztán ez miért nem így történt, hozzá nem értésből, pipogyaságból, újabb zsaroló akciók előjátékaként, nem igazán tudni.

Ami viszont biztos, hogy Karácsonyék hazudtak, hazudnak és hazudni is fognak.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Bátrak-e a bevándorlók?

ĀEzek után látni kell: a menekültstátusban lévő emberek nagy része a saját hazájában is az erőszakra hajlamos, nem éppen a becsületes és makulátlan polgárok közé tartozott

Kiss Antal

Kiss Antal

El a kezekkel a pápá(k)tól

ĀLassan már tényként kezelhető, hogy Ferenc pápa, Szent Péter apostol utódja, a katolikus egyház feje, a világ legkisebb országának államfője Áder János köztársasági elnök meghívására Magyarországra látogat