Rab Irén

Vélemény és vita

Weimar fuvallata Türingia felett – Áll az álarcosbál az AfD miatt

Amíg idehaza a migrációs nyomás állandó hangoztatásával „a köztévé fullba nyomja az agymosást”, addig Németországban arra összpontosítanak, hogyan lehet az agyakból kimosni a migrációs – pardon, menekültválság – társadalmi, gazdasági és politikai következményeit. Úgy tűnik, nehezen.

Ennek ékes példája a türingiai belpolitikai válság, amit Merkel kancellár varázspálcájával éppen el akar tüntetni. A botrányt kavart választási eredményt megbocsáthatatlannak nevezte, „meg kell fordítani, vissza kell csinálni, érvényteleníteni kell” – üzente Dél-Afrikából. Pártunk nem támogathat olyan jelöltet, akit a „nácik” is támogatnak! Így működik a merkeli demokrácia, hatalmi szóval, egy csapásra. Ha a német alkotmány szellemében törvényesen megválasztott képviselők a törvény előírásai szerint miniszterelnököt választanak, akit huszonkét AFD-képviselő is támogat, akkor az a választás nem tisztességes, nem érvényes. Új választást akarunk! – adta ki a verdiktet az európai demokrácia fő képviselője, a német kancellár. Jogállamiság? Ugyan már! Az sosem érdekelte azokat, akik demokráciáról, jogokról, alapértékekről szónokolnak.

A történet 2019. október végén kezdődött, amikor tartományi választásokat tartottak Türingiában. Merkel pártja, a CDU és koalíciós partnere, a szocdemek 2015 óta minden választási szinten sokat veszítettek népszerűségükből. 2015 az a bizonyos bűvös évszám, egy másik merkeli varázsütésre megvalósult Willkommenskultur kezdete. A befogadó politika a paletta két oldalán állóknak kedvezett, balra, a Linke-hez, jobbra az újsütetű AfD-hez vándoroltak az új irányvonalban csalódottak szavazatai.

A Linke a posztkommunisták pártja, nevük köznyelvi jelentése „bal”, a magyar szlengben „megbízhatatlan”. Az AfD jobboldali alternatívát kínáló párt, de tudjuk, a CDU-tól jobbra senki sem állhat, aki mégis oda igyekszik, az fasiszta náci. E logika mentén ma a keletnémet lakosság egyötöde, Türingia majdnem egynegyede náci.

A választási eredmény politikai patthelyzetet alakított ki, egy párt sem, még az azonos oldalon lévők együtt sem tudtak abszolút többséget elérni, így nem lehetett az AfD-t megkerülni. Három hónapot szórakoztak a matematikával, és a baloldali frakciók - két vörös meg a zöld - felvállalták volna a kisebbségi kormányzást. Már a miniszteri posztokat is elosztották egymás között, de nem kellettek a többieknek. Két fordulóban is leszavazták őket, a harmadikban, amikor már a relatív többség is elég lett volna, az AfD képviselők egy emberként mind a huszonketten az esélytelen Thomas Kemmerichre, a parlamenti küszöb felett épp csak átsurranó szabad demokraták, a német liberálisok jelöltjére szavaztak. Bárkit kormányra, csak baloldalit ne! És láss csodát, a CDU, az FDP és az AfD szavazataival Kemmerich lett Türingia miniszterelnöke! Ő maga csodálkozott el a legjobban.

Kemmerich pünkösdi királysága huszonnégy órát sem tartott. A balosok Berlintől Kölnig, Hamburgtól Frankfurton át Münchenig sokkot kaptak, szóval egész Németországot beterítette a nácizmustól való félelem. Azonnal és spontán az utcára vonult pár ezer ember és spontán vitték magukkal kész transzparenseiket: „No AfD”, „Nem az miniszterelnököm” „Állítsátok meg a nácikat!” Nem akarunk fasisztákat!” - és ehhez hasonlók.

Fasiszták elleni antifasiszta tüntetés volt ez. Nehogy bármit félre lehessen érteni, a zöld-vörösök leszavazott miniszterelnök-jelöltje, Bodo Ramelow twitter bejegyzésben értelmezte a helyzetet: a megosztott képen Hindenburg elnök fog éppen kezet Hitlerrel. Déja-vu, a nemzeti szocialisták, röviden nácik, kilencven éve pont itt, Türingiában kerültek először hatalomra. A weimari demokrácia végét jelentette ez a kézfogás, a fasiszták megjelenését a német politikában. Ramelow a nyomaték kedvéért Buchenwald szellemét is meglebegtette, az egykori türingiai koncentrációs tábor túlélőire és a holtak koszorúira emlékezve, hogy senkinek ne legyenek kétségei, mivel járhat az AfD-vel való paktálás.

Az ügyben balról jobbra minden belpolitikailag fontos személy megszólalt. Egyszerűbb, ha a „rettegett szélsőjobbal” kezdem. Az AfD természetesen elégedett volt az eredménnyel, szerintük korrekt módon jártak el. Visszaléptették saját jelöltjüket és egy emberként a szabad demokrata üdvöskére voksoltak, hogy működőképessé tegyék a tartományi parlamentet. Kemmerich választási sikerét saját sikerükként értékelték. A CDU és a törpe méretű szabad demokraták, az FDP a demokratikus közép sikerét hangoztatták eleinte, elfeledkezve arról, hogy akkor a velük szavazó AfD-t is ide kellene sorolni. Mikor rádöbbentek a halálos bűnre, mindenki visszakozni próbált. Először együtt elhatárolódtak az AfD-től, aztán egymástól, végül mindentől és mindenkitől, oda a demokratikus barátság.

Baloldalt beindult a progresszív gépezet, „a két polgári párt kimutatta a foga fehérjét, amikor ugródeszkát biztosított a legalitáshoz a szélsőjobboldali populista AfD-nek, és ezzel tudatosan megsértették országunk alapértékeit.” A többit tudjuk, országos spontán majd szervezett tüntetések és Kemmerich visszaléptetése. Az SPD szövetségi szinten koalíciós szakítópróbáról szónokolt. Szakíts, ha bírsz, mondanám nekik, mert talán utolsó hatalmi esélyeiket veszítenék el mostani társadalmi támogatottságukkal. A Linke nem, ma a maga 31 százalékával a legerősebb párt Türingiában. A zöldektől és a szocdemektől is jó messze balra helyezkednek el, nyíltan vallják az endékás kommunista örökséget. Ők mégis szalonképesek, nem számítanak szélsőségesnek. Üldözendő szélsőség Németországban csak a jobboldalon található.

Mi lesz a megoldás, rövidesen kiderül. Az új választások a demokratikus közép újabb vereségét előlegezik, ezért aztán a CDU el akarja kerülni ezt a megoldást. Elnökük, AKK csendben kushadt, csak állást ne kelljen foglalnia, majd Angie, ha végre ráér. Merkel egy nyilatkozat erejéig ráért, és szokott módján rögtön elvetette a sulykot. Ha úgy is gondolta, ahogy mondta, akkor érvénytelenítenék a választást. Utólag, visszamenőleg. Körkérdésemre a kancellár asszony dodonai szavait minden német másként értelmezte.

A történetben a presztízsveszteséget leszámítva az egynapos miniszterelnök járt a legjobban. A hivatalban egy tisztviselő kiszámolta, hogy a törvényi előírások betartása szerint kilencvenezer eurónál több végkielégítés ütné a markát. Talán tisztességtelennek tartotta a munka nélküli pénzszerzést, mert amikor ezeket a sorokat írom, már megint változott a leányzó fekvése: a csütörtöki azonnali visszalépésből péntekre újra előretáncolt: marad egyelőre a posztján, dolgozni akar.

Egyszóval: áll a bál. Farsangi szokás szerint, álarcban.

Utóirat: szombaton Berlinben összeült a szövetségi nagykoalíció – GroKo – válságstábja. A szocdemek megint sarokba szorították Merkelt (vajon mivel?). A megoldás, ha Kemmerichet véglegesen visszaléptetik, és az összes frakció együtt az új választások kiírása mellett voksol. Együtt, szivárványosan - két vörös, egy zöld, egy fekete és a sárga – és máris megvan a kétharmad. Így megszabadulnak az általuk kreált problémától, hogy fasisztákkal nem paktálnak. A politikai középtől Berlin számára csak balra vezet az út. De milyen demokrácia az, ahol minden negyedik választó akaratát figyelmen kívül hagyják? Tízmillió embert nem lehet csak úgy kirekeszteni! És mi lesz, ha az új választásokon a türingiaiak tovább erősítik az AfD pozícióit? Akkor demokratikusan betiltják a pártot? Mert a lejárató kampányok úgy tűnik, idáig nem vezettek eredményre.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Munkásőrnek egy baja

ĀOlvasom a hírt – azt hittem eddig, elég edzett vagyok, most mégis alig hiszek a szememnek: újjáalakult a munkásőrség

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Gyurcsány és a Fradi-pálya

Ā„Ez már nekem is sok.” Ez a mondat 2005 nyarán hangzott el az Igazságügyi Minisztérium egyik szobájában. Hogy így történt, arra magam vagyok a tanú, hiszen ketten voltunk a szobában. Én, aki hallgatta, és Sárközy Tamás, aki mondta