Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Karantén (2.)

Ezen a héten tovább terjedt (ha lassulva is) Kínában a koronavírus-járvány, de biztató, hogy a szigorú karanténnak és a hozzáértő orvosoknak köszönhetően már jóval többen vannak a meggyógyultak, mint a betegségben elhunytak

álláspont

Idehaza azonban sajnos gyorsulva terjed a gyűlöletvírus. A DK nevű szélsőséges párt mocskos szájú alelnökének, az egyik fővárosi kerület polgármesterének a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat megbélyegző, kirekesztő, gyűlölködő és gyűlöletkeltő megnyilvánulását újabb becsületsértő, rágalmazó, gyűlölettől fröcsögő kijelentések követték, magukat haladó, humanista, európai demokratának tartó baloldali politikusok részéről.

Például a Párbeszéd nevű mikropárt volt EP-képviselője, Jávor Benedek a magyar családügyi államtitkár – nem mellesleg háromgyerekes édesanya – e hét eleji római találkozóját Silvio Berlusconival így kommentálta: imádkozik, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és Novák Katalin „nehogy véletlenül egy bungabunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett”. Mivel J.B. január elejétől a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője, az őt megbízó főpolgármestert Novák Katalin arra kérte, határolódjon el párttársa és személyes kinevezettje primitív, ocsmány üzenetétől, és olyanokat bízzon meg a jövőben a budapestiek képviseletével, akik nem gyűlöletet szítanak. Karácsony Gergely ezt nem tette meg, ami azt jelenti, hogy néma cinkosává vált a gyűlöletvírust terjesztő J.B.-nek, akinek – a szintén közveszélyesen fertőző Tordai Bencével együtt – karanténban lenne a helye.   

Miként Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselőnek is, aki kedden a gyöngyöspatai konfliktus megoldásáért ügyködő Horváth László fideszes képviselőtársát, miniszterelnöki megbízottat nyomorult bohócnak nevezte, és azt fröcsögte: „Undorodom tőle, amit csinál. Gyűlölöm őket ezért a mentalitásért.” Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan erre úgy reagált, hogy a politikus is ember, de ő nem ért egyet azzal, hogy valaki emberi minőségét kritizálják, s Korózs majd eldönti, bocsánatot kér-e.

Niedermüller, Jávor, Korózs, ahogy a korábban patkányozó Bangóné sem kért bocsánatot, ergo számukra nincs bocsánat. Nincs mentség arra, amit mondtak, írtak, és nincs alku sem velük, sem a nekik falazó, hasonszőrű képmutatókkal. S azért, hogy a gyűlöletvírus hordozóiként ne fertőzhessék meg az egészséges, ép lelkű embereket, karanténba kell zárni őket, és imádkozni értük, hogy gyógyuljanak meg. Mert Jézus Krisztus azt parancsolta, hogy a minket gyalázó és üldöző ellenségeinkért is imádkozzunk, ami kétségkívül nehezen teljesíthető parancs. Hűséges Jézus-követőnek lenni és maradni azonban soha nem volt s ma sem könnyű a keresztény hitet, erkölcsöt, kultúrát megtagadó, kigúnyoló, sőt üldöző orwelli Európában.

Bár ellenségeink gyűlölnek minket, nekünk nem szabad gyűlölni őket, mert aki gyűlöl, az előbb-utóbb öl: először szavakkal, az emberi méltóságra, aztán tettlegesen, az emberi életre törve. Nekünk ma is érvényes nemzeti Himnuszunk költője, a református Kölcsey Ferenc unokaöccséhez írt intelme: „Csak a gonoszt ne tűrd, egyébként az ellenkező véleményt, hol kell, ostromold, de azt vagy érette birtokosát gyűlölnöd igazságtalanság.” A haza bölcse, a katolikus Deák Ferenc pedig azt mondta egykor az országgyűlésben: „Jobban tudom szeretni e hazát, mint gyűlölni ellenségeinket, s inkább elfojtom szívemben a keserűséget, semhogy oly lépésre ragadjon, mely káros lehetne a hazára.” Ceterum censeo: a gyűlöletvírust terjesztőknek karanténban a helyük, mert nem szeretnénk elkapni tőlük.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Anekdoták

Ā„Kalap” fogalom volt a hazai sportrajongók körében. Ez volt a beceneve, igazi nevét senki sem ismerte. Híres szlogenje így hangzott: „Ki a jobb?” – kérdezte sztentori hangon a nézőtéren, és a publikum rávágta: „Ma-gya-rok!”

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Közelítő igazság

ĀSok szó esett mostanában a doni katasztrófáról. Volt köztük okos szó, felületes okoskodás, bántó értetlenség is. Felszínre tört indulat is, és megint igyekezett benyálazni a múltunkat az aktuálpolitika

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom