Őry Mariann

Vélemény és vita

Róma és Brüsszel

A Fidesz tagságának ügye valójában szimbolikus kérdés, a Néppártban pont úgy nem tudnak határozni vele kapcsolatban, ahogy saját útjukat sem képesek meghatározni

álláspont

Az erős Európa, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a verseny ösztönzése, a katolikus szociális doktrína, a liberális ideológia terjesztésével szembeni fellépés mind zene a magyarok füleinek – írta a minap Orbán Viktor kormányfő, válaszul volt szlovák kollégájának, Mikulás Dzurindának, aki jelenleg az Európai Néppárt agytrösztjét, a Wilfried Martens Központot vezeti. A szlovák politikus múlt heti nyílt levelének lényege, hogy szerinte a Néppárt nem annyira reménytelen a fenti értékeket követő pártok számára, igenis élénk vita folyik, amiben jobb a családon belül részt venni, mintsem kívülről szemlélni. Dzurinda üzenete is világos: nem szeretné, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a Néppárttól jobbra álló erőkkel folytassa az útját.

Ha folyik is a Néppártban élénk politikai vita, annak egyhamar nem lesz vége. A Fidesz tagságának ügye valójában szimbolikus kérdés, a Néppártban pont úgy nem tudnak határozni vele kapcsolatban, ahogy saját útjukat sem képesek meghatározni. A liberálisok tovább keresnék a balliberális frakciók kegyeit, elegük van abból, hogy a nyugat-európai sajtó arról kérdezi őket, hogy mégis hogyan ülhetnek a bevándorlásellenes Orbánnal egy frakcióban. A jobbszárny, a nemzeti szuverenisták szerint viszont a Néppárt éppen azért gyengül folyamatosan, mert felolvadt a balliberális hegemóniában. Ennek a vitának egyhamar nem lesz vége.

Az Európai Néppárt úgynevezett politikai gyűlése Brüsszelben tárgyal éppen. Orbán Viktor azonban nem ott van, hanem Rómában, a Nemzeti Konzervativizmus című konferencián. Tisztelet a kivételnek, de előre borítékolhatjuk, hogy a brüsszeli ülés messze nem lesz annyira érdekes, mint a római. Ott ugyanis Orbán Viktor mellett felszólalnak az olasz jobbközép szövetség vezetői, a francia jobboldal új reménysége, Marion Maréchal, a lengyel kormánypárti EP-képviselő Ryszard Legutko – nem mellesleg az Európai Parlament egyik legkiválóbb szónoka –, valamint olyan neves konzervatív gondolkodók, mint Douglas Murray és Yoram Hazony.

A Néppárt liberális szárnyához tartozók, élükön a finnekkel ezt nyilván fegyverténynek tekintik: lám, kikkel áll majd egy színpadon Orbán Viktor, pedig neki legalább van oka büszkének lennie a barátaira. Szórakoztató képmutatás egyébként, hogy Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia évek óta szövetségben politizál Matteo Salvinivel és Giorgia Melonival. A Forza Italia pedig igazán nem pária a Néppártban, hiszen Antonio Tajani, a pártcsalád egyik alelnöke, az Európai Parlament előző elnöke volt.

Szomorú, hogy a nemzeti konzervativizmusról ma nem lehet úgy konferenciát szervezni, hogy megnyerjék hozzá az Európai Néppártot. A pártcsalád legliberálisabb fele hallani sem akar ilyesmiről, sokan pedig félnek felvállalni minden olyan véleményt, amiért esetleg csúnyán ír majd róluk a liberális sajtó, és Guy Verhofstadt félrenéz az Európai Parlament folyosóján, ha köszönnek neki.

Miután az Európai Néppárt meghajolt a liberálisok zsarolása előtt, nincs abban a helyzetben, hogy saját értékválasztásával vagy éppen a Fidesszel kapcsolatban egyértelmű döntéseket hozzon. Ahogyan azt Orbán Viktor többször is egyértelműsítette: ő és a Fidesz viszont van olyan helyzetben, hogy eldöntse a helyzetet.

A miniszterelnök tegnap is Brüsszelben tárgyalt Ursula von der Leyennel és Charles Michellel a következő uniós költségvetésről, az Európai Unió jövőjéről. Ezek azok a lényeges kérdések, amelyekről ma valóban vitát kell folytatni, amelyeket valóban meg kell oldani. A Néppártnak meg ideje összeszednie magát.

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Mi jöhet a Brexit után?

ĀMiként reagál majd az EU, vajon támogatja-e azokat szeparatizmusukban, akik maradni akarnak, vagy éppen semleges marad? Emlékezzünk: a katalán függetlenségi törekvéseket az unió kritika nélkül spanyol hatáskörbe utalta

Rab Irén

Rab Irén

Halszagú rokonság

ĀSzázötven közös szavunk van! – lelkendezett a finn atyafi, amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk