Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Karantén

Ma még nem tudhatjuk, vajon nagyobb lesz-e a füstje, mint a lángja a kínai Vuhan megapoliszból néhány hete kiindult koronavírus-járványnak

álláspont

De az már jól látszik, hogy a vele kapcsolatos hisztéria, a profi és amatőr ál- és rémhírterjesztők által sokkal gyorsabban terjed, mint maga az nCoV-2019 nevű új vírus. Úgy tűnik, a bizonyos erők által bizonyos céllal gerjesztett klímahiszti mellett most ez a legújabb globális félelem- és zavarkeltő hadművelet. Az elmúlt hét kaotikus hírözönéből két fontos mondatot érdemes kiemelni és megjegyezni. Egy magyar klinikai szakpszichológus azt mondta a tévében: „Ez már nem figyelemkeltés, hanem félelemkeltés.” Ezért célszerű megfelelően válogatni a szükséges és szükségtelen, a valós és téves/megtévesztő információk között. Az egészségügyért felelős államtitkár pedig arra intett: „Az egyik legfontosabb dolog a nyugodt, fegyelmezett viselkedés.”

Ez azért is indokolt, mert a pánik határtalanul terjed, a WHO kihirdette a nemzetközi méretű egészségügyi vészhelyzetet, s egyre több országban vezetik be a Kínába és Kínából történő utazások korlátozását, illetve elhalasztását, a veszélyes zónából hazaérkezők és a fertőzésgyanús turisták karanténba zárását, sőt helyenként a határzárat. Magyarországon eddig nem találtak koronavírussal fertőzött beteget, de mint Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi rádióinterjújában rámutatott, az egész világ egy „nagy falu”, így a járványokat is komolyan kell venni. „Baj nincs, de lehet”, ezért Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével létrehoztak egy operatív törzset a koronavírus elleni védekezés összehangolására.

Baj nincs, ugyanakkor megkezdődött hazánkban a szokásos téli influenzajárvány, amire még inkább célszerű odafigyelni. Csak összehasonlításul: egy hónap alatt valamivel több mint kétszáz halálos áldozata volt az 1,4 milliárdos népességű Kínában az új koronavírusnak, míg például a tízmilliós Magyarországon 2017 első két hónapjában több ezren hunytak el a „szokványos” influenzajárvány következtében – akkor mégsem volt pánik.

A gyors, pontos, hiteles tájékoztatás-tájékozódás és a nyugodt, fegyelmezett viselkedés, a komoly elővigyázatosság tehát igencsak javallott mind a betegség, mind a pánik megelőzéséért. A veszélyes vírus elszigetelése, illetve a vírushordozók karanténba zárása is szükséges a járvány megfékezéséhez. A héten azt is megtapasztaltuk azonban, hogy másféle vírus ellen is meg kell tennünk az óvintézkedéseket. Mert megdöbbentő, menthetetlen és tűrhetetlen, hogy egy magát demokratikusnak nevező hazai párt alelnöke, október óta kerületi polgármester „rémisztő képződménynek” nyilvánított általa gyűlölt és megvetett embercsoportokat: konkrétan a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat – és nőket. Aztán amikor a fél ország, keresztény egyházak is kifogásolták a megbélyegző, kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentését, leszögezte, nincs miért bocsánatot kérnie, s megerősítette, hogy ezeket a csoportokat – beleértve több millió honfitársunkat – nem embereknek, hanem „ideológiai terméknek” tartja.

A náci és bolsevista gyűlöletbeszédre hajazó rasszista, uszító megnyilvánulás olyan gyűlöletvírus, amely még a koronavírusnál is veszélyesebb. Ezért elemi érdekünk és kötelességünk karanténba zárni, ha meg akarjuk óvni nemzeti közösségünk testi és lelki egészségét. Az olyan beteg lelkű, fertőző figuráknak, akiknek a szájából tiszta beszéd helyett bűzös bélsár bugyog, nincs helyük a közéletben. Az illető politikusnak tehát mostantól semmis a polgármesteri megbízatása erkölcsi, de remélhetőleg mielőbb közjogi értelemben is.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Elmeszikrák

ĀHát igen! A divat magával ragadja az embert; mindent visz. Így vagyunk napjainkban a kvarcszabályozású karórák elterjedésével, valamint a régi, mechanikus svájci órák reneszánszával

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Ideológiai fergeteg

ĀA hatalom belőlünk fakad, s akiket kiválasztunk, azokra csak rábízzuk az ügyek intézését, mert minden kérdésben már nem foglalhatunk állást