Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Aprómunka

Plurális, parlamentáris demokráciákban közhely, hogy a választások utáni napon máris megkezdődik a felkészülés a következő választásokra

álláspont

Ami nem jelent többet, sem kevesebbet, mint hogy a politikai erők demokratikus versengésében, küzdelmében, egyúttal a választópolgárok bizalmának, támogatásának meg- vagy visszaszerzésében nincs, nem is lehetséges szünet. Mégis sokan fellélegeztek hazánkban október közepén, azt remélve, hogy az önkormányzati választásokkal lezárul a hosszú, kétéves kampányidőszak a vele járó feszült, harcias közhangulattal, a nem ritkán durva, irritáló kommunikációs csörtékkel, az ellenfelet lejárató piszkos akciókkal. Ezért a társadalom többségét megnyugtathatta a miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján, ahol leszögezte, a kampányidőszak véget ért, ezért a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia. Ahogy fogalmazott, a kormány politikai kampányban legközelebb 2022. január elseje után vesz részt, addig minden idejét és erejét az országépítés „aprómunkájára” összpontosítja.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy két évig semmi érdekes és izgalmas nem történik Magyarországon. Maga Orbán Viktor jelentette ki, hogy noha az idén és jövőre sem lesznek nálunk (országos) választások, 2020 különösen izgalmas év lesz. Például azért, mert az idén választ kapunk arra, hogy a 2010 óta felépített sikeres magyar gazdasági modell akkor is működik-e, amikor az eurózóna növekedése gyakorlatilag megáll. Ez valóban izgalmas kérdés, mert a magyar gazdaság az egyik legnyitottabb a világon, ezért nem függetlenítheti magát a világ s főként Európa gazdasági helyzetétől és folyamataitól. Igaz, az elmúlt két-három évben gazdaságunk sokkal gyorsabban növekedett, mint az EU átlaga, tehát nem törvényszerű, hogy a nyugat- és dél-európai gazdaságok gyengélkedése hozzánk is „begyűrűzzön”. Ám ennek tudatában is indokolt a józan gondolkodás, előrelátás és elővigyázatosság az egyre bizonytalanabb, újabb és újabb kockázatokat, veszélyeket rejtő világgazdasági és világpolitikai helyzetben. Ahhoz, hogy a magyar GDP a következő években is legalább két százalékpontos növekedési többletet produkáljon az uniós átlaghoz képest – ami a kormány kőbe vésett célja, mert ez gazdasági, társadalmi felzárkózásunk alapfeltétele –, nagy erőfeszítésekre és változtatásokra, köztük új gazdaságvédelmi akciótervre is szükség van Orbán Viktor szerint. Ennek részleteiről, továbbá a családvédelmi akcióterv folytatásáról februári évértékelő beszédében fog tájékoztatást adni. Ez utóbbival kapcsolatban most annyit árult el, azt szeretné, hogy a jövő évtől azok az anyák, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót.

A szegénység felszámolásától a bérek és a foglalkoztatás növelésén át az egészségügy fejlesztéséig, a klíma- és környezetvédelemig a kormányzati „aprómunka” több kiemelt céljáról is beszélt a miniszterelnök. Ezekből is látható, hogy bár 2022 tavaszáig nem lesz országos szintű választás Magyarországon, a szavai szerint „sűrű és munkás két év” áll előttünk. Azt is hangsúlyozta, hogy a Fidesznek és a kormánynak mindennap meg kell vívnia és nyernie a politikai vitákat, csatákat, ebben is egyre jobb teljesítményt kell nyújtania, mert ez a demokrácia lényege, egyben haszna az egész társadalom számára.

Aki tehát langyos nyugalomra vágyik, az jobb, ha távol tartja magát a politika világától, mert attól elválaszthatatlan a konfliktus, a küzdelem, a szüntelen választási, döntési kényszer. De akit érdekelnek az ország közügyei, az készülhet rá, hogy a 2020-as esztendő is szerfölött izgalmas lesz.

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Ej, ráérünk arra még

ĀAz origót belül kell keresnünk a cibált, gyötört magyar világban a lelkünkben. Középen a legendáink, szép szellemeink, gyönyörű verseink, szépséges hőseink, gazdag kultúránk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom