Rab Irén

Vélemény és vita

Baby-Hitler, az ökofasiszta

Baby-Hitlernek nevezte 2017-ben Sebastian Kurzot, az osztrák Néppárt kancellárjelöltjét egy német szatirikus magazin, a Titanic

A poénnak szánt szójáték, „Führer– Führerschein” adta a Hitlerre való asszociációt. „Végre meg lehet ölni a Baby-Hitlert” – írta a lap Twitter-bejegyzésében, és az ifjú – úgyis mondhatjuk – gyermekképű kancellárt a fotón egy célkereszt mögé állították. Talán így akartak osztrák előfizetőket szerezni a lap számára. Ilyen a térdcsapkodós német humor, nem is értette a szerkesztőség, miért akadtak ki rajta az osztrákok. Mert nagy volt a felháborodás, Kurz meggyilkolására szólít fel egy német újság! – hördültek fel. Az osztrák és a német rendőrség közös vizsgálatot indított, végül Berlinben megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, szó sem volt gyilkosságra való felbujtásról, nem volt sem uszítás, sem gyűlöletbeszéd. Csak tréfa volt az egész, jó kis német tréfa.

Ezt a tréfát sütötte el most újból, halálos komolyan a Mission Lifeline nevű német embermentő önkéntes civil szervezet. Posztjukkal átlépték a tűréshatárt, a második kancellárságát kezdő Sebastian Kurzot nemcsak Baby-Hitlernek, hanem szélsőjobboldalinak is titulálták. Ugyanis Kurz a Bildnek adott újévi nagyinterjújában azt találta monda ni, hogy a civil tengeri mentőhajók jelenléte okozza a legtöbb vízbefúlást, jobb lenne a helyzet nélkülük. A humanitárius civilek mentési akciói miatt vágynak egyre többen Európába, és fulladnak egyre többen a tengerbe. Azok, akik azt hiszik, hogy jó dolgot cselekszenek, valójában a halottak számának emelkedéséhez járulnak hozzá. Ráadásul akaratlanul is az embercsempészeket támogatják. Kurz tényleg kicsit kemény volt önmagához képest, ám én az akaratlan szót nem tettem volna bele a mondatba.

Nehéz Kurzon eligazodni. Hol külügyminiszter egy szocikkal való koalícióban, hol a jobboldali populistának kikiáltott Szabadságpárttal alkot kormányt, most meg a Zöldekkel közösködik, talán mert őket még nem próbálta. Igazi szivárványszínű politikus. Most olyanokat mondott, amiket Salvini szokott, neki is mentek rögtön az NGO-k. „Tengeri kijárat nélküli ország kancellárja nem kompetens a tengeri mentésben. Különben se járjon a szája olyannak, aki szélsőjobbos, korrupt partnerével rasszista kiutasítási politikát folytatott!” – támadtak rá a Seawatch-mentők, felemlegetve a Strache-féle Ibiza-botrányt.

Carola Rackete Seawatch hajóskapitánynő még tovább ment, egyenesen ökofasisztának minősítette Kurz kijelentését. Így akar Ausztria Európa zöld erődje lenni?! – dörgött a progresszív számonkérés. Rackete minden szavára fi gyelnünk kell, mert rá fi gyel a világ. Nemrég választotta meg az év emberének a Globart, a gondolkodásnak azon új tere, amelyben minden lehetséges. A Globart úgy véli, hogy Carola fi atal, bátor lány, hajóskapitányként életeket ment a Földközi-tengeren, szerte a világban emberek ezreinek nyújt viselkedési mintát. Tavaly ő testesítette meg korunk gondolkodó hősét, aki a tengeri mentésre EU-szabályozást követel és a klímavédelemnek is élharcosa. Carola Rackete az európai civil társadalom reprezentánsa. A díjosztó laudáció még sok egyéb dicséretet is tartalmazott, amit az úri közönség vastapssal honorált. Rackete kisasszony crew feliratú fekete pólójában és matróznadrágjában kicsit feszengett, de hamar feloldódott. A ceremónia végén a díjat egy ifj ú afgán menekültnek ajánlotta fel, aki inkább érdemli, mint ő, hiszen úszástudás nélkül gumicsónakon menekült öt társával át a háborgó tengeren. Mikor a nagy víz közepére értek, kilyukadt a csónak és süllyedni kezdett, de csodával határos módon megmenekült.

Egyszóval Sebastian Kurznak nagyon kell vigyáznia minden megnyilvánulására. Európában és odahaza is. Épp hogy megalakult az új osztrák kormány, és Bécsben máris a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását követelik tőle. Nem a kiutasítást, hanem a kérelmek engedélyezését. Az nem állapot, hogy sokan akár hat évet is várnak a menekültstátusz elbírálására, és ezalatt semmi perspektívájuk sincsen! Az osztrák szocialisták önkormányzati politikusa, Omar Al-Rawi a hatóságok lassúságát tette ezért felelőssé. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy az elutasítás miatti fellebbezések nyújtják ilyen hosszúra a várakozási időt. A fellebbezést az NGO-k intézik önkéntesen, ők biztatják fel és képviselik az elutasított menedékkérőket.

A Bagdadban született Omar Al-Rawi is önkéntes aktivistaként kezdte Bécsben. Az SPÖ képviselőjeként ül a bécsi megyegyűlésben 2002 óta, helyhatósági tanácsos, és egyúttal az általa alapított Ausztriai Iszlám Hitközösség integrációs felelőse is. Igazi hittestvérként és elkötelezett baloldali politikusként reméli, hogy az új zöld–türkiz osztrák kormány végre pozitívan fogja elbírálni az irakiak menedékkérelmeit. Ott most úgyis háború van/ lesz, ezért az összes iraki menekültnek számít, pont mint annak idején a szíreknek.

Omar Al-Rawi elég vitatott személyiség Ausztriában. Ő alapította az Ausztriai Muszlimok Kezdeményezése nevű szervezetet is, támogatója a Muszlim Testvériség Mozgalomnak, ami még az iszlám hitközösség számára sem elfogadható. Ráadásul az osztrák liberális muszlimok azt állítják, hogy szélsőséges külföldi szalafistákkal szokott találkozni. Omar Al-Rawi politikusi szerepvállalása sem tiszta, időről időre követelik a lemondását. Antiszemita provokációi miatt például meggyűlt a baja a bécsi izraelita hitközséggel. A hitközség felszólította, hogy távozzon a politikai életből, és ne szítson Ausztriában muszlimok és zsidók között ellentétet. Al-Rawi a Muszlim Testvériséghez kötődő kapcsolata miatt került összeütközésbe a szintén muszlim osztrák–török politikussal, Efgani Dönmezzel. Dönmez valaha a Zöldeket erősítette az osztrák parlamentben, de aztán úgy látta, nagyon szektásodnak (ő mondta így!), ezért megalakította az osztrák Identitás Mozgalmat.

Nem is sorolom tovább. Amit ebből az osztrák társadalmi, közéleti és belpolitikai káoszból le lehet szűrni, az maga a globális sokszínűség. Ma Ausztriában 1,7 millió migrációs hátterű ember él, ez a teljes lakosság egyötöde. A bevándorlók a nagyvárosokat részesítik előnyben, a bécsiek negyven százaléka külföldi. A bevándorlók először bevándorolnak, aztán integrálódnak, aztán megalapítják a saját kultúráiknak megfelelő érdekvédelmi szervezeteket. Az ügyesebbje a befogadáspárti baloldali pártokban politikai szerepet vállal, hogy a migránsérdekeket minden szinten képviselni tudják. Önkormányzatban, tartományban és a Nationalratban, amit ki tudja, meddig fognak még Nemzeti Tanácsnak nevezni. Nem irigylem Kurzot.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

LMP, az atomcsapás

ĀFricska. Végre valahára fény látszik az illiberalizmus setét alagútjának végén! S ezt nem másnak köszönhetjük, mint a rendkívül pragmatikus LMP-nek

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Jól hasznosítjuk a széljárást

ĀMár tavaly novemberben megdőlt az azt megelőző év beruházási eredménye, hiszen 2019 első tizenegy hónapjában több működő tőke érkezett az országba, mint 2018 egészében, és ez minden eddigi rekord is egyben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom