Őry Mariann

Vélemény és vita

Bevándorláspárti blama

A kormány ismét fontos csatát nyert – de a harcnak még távolról sincs vége

álláspont

Véglegessé vált azon nemzetközi bevándorláspárti erők kudarca, amelyek folyamatosan próbálták megakadályozni, hogy a magyar kormány jelöltje tölthesse be a bővítési biztosi portfóliót – erről beszélt tegnap Szijjártó Péter, miután az uniós tagállamok miniszteri szinten is elfogadták az új Európai Bizottság módosított névsorát. Az Ursula von der Leyen vezette kollégium hivatalba lépése előtt persze még van egy akadály, az euró­pai parlamenti szavazás, de a Tanács jóváhagyása
is döntő.

Szijjártó nyilatkozatával arra utalt, hogy az európai politikában hónapok óta elég sokan azon dolgoztak, hogy lehetőségeikhez mérten minél több és nagyobb akadályt gördítsenek a leendő magyar biztos elé. Amikor Orbán Viktor kormányfő Trócsányi László volt igaz­ságügyi minisztert jelölte, azonnal támadni kezdték a személyét, számonkérték rajta a magyar kormány politikájának sok, számukra ellenszenves kulcselemét. Trócsányi – aki volt párizsi és brüsszeli nagykövetként, jogtudósként, egykori miniszterként egyértelműen a mindenkori biztosi kollégium nem egy tagjánál tapasztaltabb, felkészültebb jelölt – el sem jutott addig, hogy alkalmasságát bizonyíthassa. Már az Európai Parlament jogi bizottsága sem engedte tovább, noha nem láttak kivetnivalót például a francia biztosjelölt, Sylvie Goulard pedigréjében, aki ellen OLAF-vizsgálat indult, parlamenti pénzekkel való csalással vádolták, mellékesként pedig egy amerikai think tanktől kapott nem kevés pénzt. Hogy a jogi bizottságban ez nem volt gond, nem túl meglepő, hiszen az Európai Parlament nem egy volt és jelenlegi prominense sunnyoghat hasonló ügyek miatt.

Goulard-ból most nem lesz biztos, a szakbizottságok később végighurcolták két meghallgatáson, írásbeli kérdéseket is megválaszoltattak vele több tucatnyi oldalon át, majd hazaküldték.

Amikor Trócsányiról és Goulard-ról értekezett az európai sajtó, nem a kifogások tartalmi részén volt a hangsúly, hanem az „Orbán jelöltjével” és „Macron jelöltjével” szembeni hatalmi harcon. A csúcsjelölti rendszer félreállítása miatt dühös parlament megmutatta Von der Leyennek, hogy ha akarja, igen aktívan tudja akadályozni bizottsága felállását. Egy hónapos késést már sikerült összehozniuk így, miközben gond nélkül átengedtek közel sem meggyőző jelölteket.

Várhelyi Olivér meghallgatása sem volt könnyű menet, hiába volt a jelölt felkészültsége megkérdőjelezhetetlen. A brüsszeli magyar képviselet jelenlegi vezetője mindent tudott, de ez nem mindenkit érdekelt, őt ugyanis nem szakmai témákban akarták megszorongatni. Vagy fél tucat képviselő nekiment a jelöltnek, hogy adjon garanciát arra, hogy a magyar kormánytól függetlenül tevékenykedik. Nem derült ki, hogy ezt a garanciát pontosan hogy képzelték el, mindenesetre mindenki elmondta a maga monológját, akár a többiekét ismételve – a lényeg az volt, hogy mindenki megkapja újabb presztízspontjait Orbán-ellenes bizonyítványába. A meghallgatás után még nem, az írásbeli válaszok után viszont már átengedték Várhelyit – felesleges kutatni, mivel győzte meg őket, a képviselők alighanem érezték, hogy ennél jobban most már nem kellene tovább szorongatni az új bizottságot.

Az új Európai Bizottságról holnap szavaznak az Euró­pai Parlamentben. Mostanra mindenki tudja, hogyan fog szavazni, az eredmény valószínűleg szoros lesz, ahogy Von der Leyen többsége is igen szűk volt nyáron. Magyarország ebben a bizottságban nagyon fontos tárcát kapott, Von der Leyen nem felejtette el, hogy a magyarok, a visegrádiak nélkül nem lenne elnök. A kormány ismét fontos csatát nyert – de a harcnak még távolról sincs vége.

Kapcsolódó írásaink

Szalai Attila

Szalai Attila

Rémálom

ĀA politikai korrektség annyit tesz: nincs határozott véleményed semmiről, minden egyértelmű álláspont szélsőséges és kirekesztő

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Ok, boomer

Ā„És már kapható a kis interaktív Biblia, ahol a szereplőket mesefigurák alakítják. Az Isten például egy aranyos kis maci, a sátán pedig egy naaagy, gonosz medve!”