Nagy Ervin

Vélemény és vita

Millió kérdés a Momentumhoz

Ha valaki fiatal, az magyarázhatja a lázadó lelkületet, de az ostobaságot nem indokolhatja

Valóban pusztulna a pluralizmus, és szűkülne a véleménynyilvánítás szabadsága, miközben Cseh Katalin szabadon kérheti a NATO-t vagy az Egyesült Államok kongresszusának bármelyik bizottságát arra, hogy helyezzen politikai nyomást a magyar  kormányra? Tényleg rendőrállam lenne Magyarország azért, mert a Sándor-palotát megdobáló pártelnököt tavaly előállították, miközben a győri alakuló közgyűlést mindenféle korlátozás nélkül, erőszakos fellépéssel megzavarhatták úgy, hogy egyetlen hajuk szála sem görbült meg? Vagy amikor rendőri biztosítással tüntethettek a CEU mellett, akár pirotechnikai eszközökkel, akár az emberi méltóságot sértő transzparensekkel?

De mennyire is károsodott nálunk a jogállamiság, amikor azt látjuk, hogy Soproni Tamás momentumos polgármester, a helyzeté­ből adódó autonómiával felruházva, az egyébként büntetőeljárás alatt álló jobbikos képviselőnek előbb a helyettesi posztot, majd vagyonkezelői pozíciót kínált, minden más párt rosszallása ellenében Terézvárosban? Vagy milyen is lehet a magyar sajtószabadság minősége, amikor Fekete-Győr András, az egyik nagy internetes hírportál újságíróját fenyegeti meg verbálisan a saját munkahelyén, mert nem tetszett neki, amit róla írtak; vagy amikor a közösségi oldalakon ma már több momentumos hír (valójában hirdetés) ugrik a szemünk elé, mint bármilyen más kéretlen politikai tartalom?

Amikor a legtöbb ellenzéki (függetlenség leplébe csalárd módon elbúvó) média erőlködve tolja a Momentum szekerét, a legtöbb „fogyasztóval” pedig a nem éppen kormánybarát RTL rendelkezik? Tényleg diktatúra felé sodródott volna az ország, miközben idén egyre számottevőbb választási eredményeket ért el az egyébként elvileg (saját bevallása szerint legalábbis) nulláról induló mozgalom? Ugyan már!

A Momentum szerint a „politika becsületről, alázatról, tisztességről szóljon!”, amivel egyet is érthetünk, még ha ezt nem is látjuk, tapasztaljuk napról napra. Mert a tisztesség jelvényével nehéz lenne kitüntetni azt a pártot, amelynek képviselői a határon túl élő magyarok ellen kampányolnak Erdélyben vagy éppen Felvidéken. De tehetik, mert egy demokráciában, amelyben érvényesül a véleménynyilvánítás szabadsága, és ahol a jogállami keretek közt szuverén módon cselekedhetnek a politikai közösségek vezetői, ezt tényleg meg lehet tenni. Mert a morál és a jog nem mindig fedi egymást. Mintha ki lenne adva kötelezően egy lista, amely szabályozza, hogy magyar politikus csak és kizárólag ki és mi mellett állhat ki a határon túl. De ilyen nincsen. Mert szabadság és demokrácia van.

De mi is van a demokráciával és a „kormány tiporta” jogállamisággal, pluralizmussal, szólásszabadsággal akkor, aamikor a Momentum győzelmi táncot jár az európai parlamenti, majd a helyhatósági választásokon elért, figyelemre méltó eredményei láttán? Mert vagy létezik a szabad választások rendje, vagy nem tartanának ott, ahol tartanak.  De vajon milyen mértékben gyakorolják az alázatosság erényét a Momentum képviselői akkor, amikor a trágárságokkal mindinkább „ékeskedő” utcai politizálásukat egyre tovább „ékesítik”? Amikor a Sándor-palotát dobálják, a köztársasági elnököt és persze Orbán Viktort emberi méltóságában sértegetik – a régvolt liberális gőgöt követve. Pedig ha valamiben különbözik az SZDSZ a Momentumtól, akkor az az, hogy bár mindkettő esetében megalapozott vád a kulturális hübrisz bűne, noha az utóbbiaknak kevésbé van ehhez meg a kellő műveltsége, ám „jólinformáltság” kérdésében valóban előrébb járnak. Még akkor is, ha a nemzetek felett álló kozmopolitizmus hathatós képviseletét tekintetébe véve nehéz lenne eredményt hirdetni közöttük.

De ha már a jogállamiságot nézzük, mennyire igaz az, hogy az igazságszolgáltatásra „rátette mocskos kezét” az Orbán-kormány? Mert nagyon úgy tűnik, hogy ezt csak akkor halljuk, aamikor valamilyen politikai peres ügyben ők veszítenek, vagy a pártfinanszírozás kérdésében a NAV nyomozást indít azért, mert az a dolga, hogy ahol gyanú merül fel, ott vizsgálódjon. Ám amikor sajtópert nyernek az ifjú hévvel politizáló mozgalom tagjai, esetleg adatszolgáltatás esetében egyes álla­mi intézményekkel szemben nekik ad igazat a Kúria, vagy a Helsinki Bizottságnak hála „emberi jogi eljárások” győzteseként üvöltik ország-világnak, hogy az igazságért mindent megtesznek és folytatják ellenzéki küzdelmei­ket, mindjárt másképp láthatjuk a magyar jogállamiság működését. Még akkor, is, ha ilyenkor minduntalan elfelejtenek aggódni a lila dzsekis pártvezetők. Tehát a bírói függetlenség mindig sérülni fog számukra akkor, aamikor nem nekik adnak igazat, ám minden más esetben az „igazság” győzedelmeskedik?

Képmutató magatartás ez, de termékeny táptalajra hullik gondolati magja. A most fiatal, lázadó generáció szellemisége kifejezetten érzékeny az egyébként készen kapott szabad életük minden egyes árnyalatára. Habár még mindig a Fidesz vezet a fiatalok közti szimpátia tekintetében, de ezen okok miatt folyamatosan erősödik a Momentum is, amely évről évre megtalálja új szavazóit. A „jólinformáltság” látszatára mindig sokat adó Momentum ügyes szofisztikával csűri-csavarja a demokrácia, a szabadság, a jogállamiság, és sok-sok egyéb általuk kiüresített, definíció nélkülivé tett fogalmakat, amelyek megfoghatatlan tartalommal, de különös formai érzékenységgel jelennek meg a Momentum politikájában, és vonzóak lesznek a most huszonéveseknek. Pedig az, hogy valaki fiatal, természetszerűleg magyarázza a lázadó lelkületet, de az ostobaságot semmiképpen sem indokolhatja.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Lám-lám

ĀFricska. Kezdetben az ilyen hírektől enyhe dührohamot kaptam, de most már inkább olyan émelygés lesz úrrá rajtam, mint aki előző este két tányér jéghideg töltött káposztát vacsorált

Bán Károly

Bán Károly

Visszakézből

ĀHiába ül össze az ellenzék vezérkara minden héten, hogy megóvja a szivárványos koalíció egységét, nincs nap, hogy ne lenne zavar az erőben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom