Nagy Ervin

Vélemény és vita

Karácsony borzalmas hónapja

Ha rövid pillantást vetünk Karácsony programjára és hangzatos ígéreteire, és türelmesek is maradunk azzal a több mint százzal szemben, amire valóban nem jutott idő, akkor is igencsak felemás képet láthatunk

A főpolgármester válasza arra, hogy miképp tud együttműködni a többi ellenzéki párttal, leginkább az általa nem szívelt Gyurcsány Ferenccel, minduntalan az volt, hogy közös értékek és politikai programok mentén, ám harminc nap után feltehetjük azt a jogos kérdést, hogy mi is van ezekkel a közös célokkal? Mi az, amit tényleg meg tud és meg is fog valósítani? Mire kell hosszabb idő és mi az, amit már most elindíthatna? Az egykori ígéretcunamiból mi az, amiért már kisebb-nagyobb lépéseket is tett? S mi az, ami már közel egy hónap után repült a főpolgármesteri iroda szemeteskosarába?

Emlékszünk még, hogy miként tértek ki az ellenzéki főszereplők azon kérdés elől, hogy miképp képesek ilyen egymástól ideológiai szempontból távol álló pártok vezetőiként, képviselőiként együttműködni a helyhatósági választásokon? Hogy lehet az, hogy annyi egymásra dobált sár és kölcsönös mocskolódás után együtt feszülnek neki az egyes önkormányzatok megszerzésének? Mi az, ami összeköti őket? Mi legitimálja az összeborulásukat – a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig, Karácsony Gergely nullaszázalékos pártján és a szocialista utódpárton át? A válasz pedig mindenki részéről ugyanaz volt. Nem kell egymásba szeretnünk, programok alapján kell az egyes településeken közösen indulni – magyarázták a bizarr összeborulás szereplői. A választási matekra ezúttal nem hivatkozhattak, így keresni kellett valami olyat, ami eltakarja a –  vélhetően – valódi okot, a hatalom megszerzésnek talmi dicsőségét. Így történt ez Budapesten, és így magyarázta a bizonyítványt Karácsony Gergely is.

Persze, egy-egy választási programot nem sokan olvasnak el. A szavazók jelentős részének csak egy-egy kiragadott, metapolitikai vagy jól kommunikálható terv, értékalapú ötlet, megvalósítandó anyagi cél mutatkozik meg igazán a kampányban. És ne essünk abba a naiv hibába, hogy komolyan vesszük egy-egy program minden egyes pontját. A politikusok – egy versengő demokráciában – ígérnek hetet-havat, majd jó, ha egy részét tényleg komolyan is gondolják és még kisebb részét meg is valósítják. Persze az idea és a valóság közti szakadék megléte elfogadható magyarázat minderre – ám az ígéretek tartalmának és tényleges politikai megvalósításának is van morális határa. Ez hatványozottan igaz akkor, ha bizonyos pártok, egyes politikai aspiránsok folyamatosan azzal érvelnek, hogy program mentén fognak együttműködni.

Karácsony sokszor mondta, hogy csak akkor hirdet programot, ha megnyeri az előválasztást, hogy minden résztvevő érdekeit és értékeit megjeleníthesse abban. Habár azt hangsúlyozta, hogy a főbb elképzelések a sajátjai, és azokért tűzbe teszi a kezét. Mondhatni úgy, hogy a Karácsony Gergely által meghirdetett program az együttműködés magyarázata, fundamentuma és esszenciája volt. Ezért is fontos ezt harminc nappal a megválasztása után megnézni, és ha kell, számon kérni.

Kevés idő telt el ugyan, és voltaképp több ígéret esetében igazságtalan lenne elvárni azt, hogy ez elég lett volna mindegyik teljesítéséhez, vagy legalábbis az első lépések megtételéhez, de az, hogy egy közvetlenül megválasztott városvezető ennyi­re elárulja a saját programját az első harminc nap alatt, egyedülálló aljasság a magyar politika rendszerváltozás óta tartó történetében.

Ha rövid pillantást vetünk Karácsony programjára és hangzatos ígéreteire, és türelmesek is maradunk azzal a több mint százzal szemben, amire valóban nem jutott idő, akkor is igencsak felemás képet láthatunk. Sőt, több olyan pont van, amihez ugyan hozzálátott a főpolgármester, de már jól látszik, hogy nem lesz belőle semmi. Megmarad üres választási ígéretnek, a választók előtt pedig ordas hazugságnak. Mert a „stadionépítési stop” egyáltalán nem valósult meg, hisz épül a kézilabda csarnok, a kispesti focistadion és jelen állás szerint legalábbis az atlétika pálya megszületése is „további tárgyalásokat” igényel csupán. Karácsony az egészségügy fejlesztéséhez sem kezdett neki, hisz „a minden kerületbe CT-t” program már bőven elindulhatott volna. És nagyon úgy tűnik, hogy a főpolgármester homlokegyenest másképp cselekszik az egészségügy területén, mint azt Budapest polgárai elvárnák tőle, mikor a „budai szuperkórház” megvalósulásának leállításáról nyilatkozik. De ugyanígy fel lehet róni Karácsony Gergelynek azt is, hogy a klímavészhelyzet kinyilvánítását átvitte ugyan a fővárosi testületen, de annak cselekvési terve olyan üres, mint az űr. Ráadásul azt már most megtudhattuk, hogy a Lánchídra elképzelhetően visszatér majd az autósforgalom, a dízel autók korlátozása pedig még csak napirenden sincs. És hát a Liget-projekt leállítása is csak félig-meddig történhet meg, ha egyáltalán megtörténik. A tömegközlekedés tizennégy éven aluliak számára ingyenessé tétele pedig előre látható volt, hogy csupán lózung.

Van ezzel szemben megosztó szimbolikus politika, Wass Albert nácizása, a XIII. kerületi Szent István szobor elhelyezésének újragondolása, Lukács György emlékművének visszaállítása; és van számos, a választóit is megdöbbentő humánpolitikai döntése. Levitézlett, egykori SZDSZ-es és szocialista politikus helyzetbe hozása, illetve a Gyurcsány-kormány tisztségviselőinek reaktivitálása, ami felvet némi kétséget azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen kitűnő csapatban miként lehet majd a választási programot végigvinni. Valószínűleg sehogy, ahhoz az is megjósolható, hogy Karácsony Gergely Medgyessy Péter sorsára fog jutni, azaz a sajátjai fogják őt „felfalni” és valaki őt is meg fogja puccsolni.

Kapcsolódó írásaink

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

Vita és kultúra

ĀA föderalizmus nem európai jellegzetesség, globálisan is megfigyelhető, lopakodó tendencia, aminek lényege, hogy a globális nagytőke a nemzetállami határokat megkerülve igyekszik a fontos döntéseket befolyásolni

Rab Irén

Rab Irén

Atlétikai álom

ĀEgy sportrendezvény hatalmas közösségi élményt képes nyújtani. Ajándékozzuk meg magunkat ezzel az érzéssel!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom