Tamáska Péter

Vélemény és vita

Szuvenír, 1956

Apró Antal volt a Katonai Bizottság elnöke, aki már október 25-én teljhatalmat kapott minden katonai akcióra. Klánja ma is köztünk van, működik

A nemzeti gyásznapon beszédet mondtam a keszthelyi temetőben, az 56-osok kopjafájánál. Itt áll az első világháborúban elesettek emlékműve is és itt vannak a második nagy háború halottainak a sírjai is. Nem akartam a szokásos szövegeket mondani, s ismét elővettem Benedikty Tamás 2006-ban, az ötvenedik évfordulóra megjelent könyvét, amely egy fiatal, negyedikes gimnazista történetén keresztül mutatja be a Corvin-közi srácokat.

Semmiféle reformkommunista elit nem hajtott végre pár nap alatt ilyen változásokat a városban, mint ezek a fiatal, antikommunista felkelők: hadsereget hoztak létre a semmiből. Nagy Imre kormányát a visszarendeződés kormányának tekintették, hittek a nyugati demokráciák virágzásában, és ami ennél is fontosabb, a saját nemzetükben. Nos, a regényben Mérlegh Sándor néven szereplő fiú sorsa pillanatfelvételeken is többet mond, mint a szokásos novemberi történelmi panelek. Miután a T 34-esekkel és a különleges hadtest egységeivel vívott harcban többnapos ellenállás után a védelem összeomlott, a fiú is menekül, s emlékként a harcokra és a bajtársakra, a zsebébe tesz egy szépen csillogó töltényt. Ez a szuvenír. Egy szovjet járőr elfogja, s a Ludovikába viszik, amelynek nagytermében a tisztek kihallgatják, s mert statárium van, halálra ítélik. Óráját, csizmáját, kabátját elveszik, alsónadrágra vetkőztetik. A kivégzést végző katona két golyót ereszt a fejébe egy friss, még betemetetlen tömegsír szélén. Szörnyű fejsebe ellenére a hideg magához téríti, kimászik a kivégzettekkel teli tömegsírból, s eltűnik a Ludovika bozótosában. Sikerül-e kiszabadulnia a halál csapdájából? A klinikák felé tántorog. Odaér, és sebesült kezével nyomja a nagykapu csengőjét egyfolytában. Két fehér ruhás alak, két fénylő tünemény rohan felé. Elkapják, viszik, Gábriel és Mihály arkangyal ők – gondolja a fiú. Így kerül az operációs asztalra. Az orvosok életük kockáztatásával mentik meg. (A pufajkások, köztük Horn Gyula a kórházakból is rángattak ki sebesült felkelőket. Mi történt velük?)

Kalandos a történet befejezése is: felépülése után sikerül nyugatra, Németországba menekülnie. Aztán hosszú évek után az író – aki maga is volt politikai, államellenes elítélt Kádár börtöneiben – találkozik vele, s megír egy családregényt, amely egyben a Corvin-közi srácok regénye is. S a hősök neve, mintha egy budapesti indiánregényből lenne: Seriff, Gyufa, Kócos, Kockás, Pufi, Tatár, Rigó és így tovább egészen a csillagos égig. S Füles viccel: „Figyelem, figyelem, itt Ülő Bika beszél. Ma hajnalban a kékkabátosok támadást indítottak wigwamjaink ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes, demokratikus sziú törzsszövetséget. Csapataink harcban állnak. A főnökök tanácsa helyén van. Ezt közlöm a sziúk népével és a világ közvéleményével.”

Elgondolkodtató – s ezt beszédemben is elmondtam – és érthetetlen, hogy a hivatalos emlékezet mennyire fél 1956 halottainak megszámlálásától. Nem tudjuk, mennyi embert végeztek ki az oroszok statárium címen. Kopácsi például emlékirataiban arról ír, hogy a szovjetek a saját soraikban is végeztek tisztogatásokat. A statisztika 1957-ben 2600 magyar halottról beszélt és a halotti anyakönyvek alapján is a kutatók csak 2500-3000 főre teszik a számukat. De mi van azzal a húszezer kórházi ápolást kapott emberrel, akik egy része belehalhatott sebesüléseibe? A sortüzek áldozatainak megszámlálása valóságos számháborút váltott ki, akárcsak a kivégzettek száma. Emlékezzünk csak, milyen botrányt váltott ki a baloldalon Kéri Edit könyve, a Kik lőttek a Kossuth téren 56-ban? Nem is annyira az általa és Körömi Edit által összeszámlált ezer halott miatt, inkább azért, hogy a rendszerváltás nagy átmentő klánjaiból hánynak volt ott az alapító tagja azokon a tetőkön, ahonnan lőttek?

Csak példának: Apró Antal volt a Katonai Bizottság elnöke, aki már október 25-én teljhatalmat kapott minden katonai akcióra. Klánja ma is köztünk van, működik. Kéri könyvében szerepelt, hogy az SZDSZ-es parlamenti képviselők közül Pető Iván szülei „kék” ávósok voltak, Kis János anyja ávéhás tiszt volt, Gadó György apja 1949 és 1951 közt két tucat embert ítélt kémkedésért halálra, Bauer Tamás apja ugyancsak ávéhás tiszt volt.

Hova tűntek a kórlapok ezekből a napokból? Amikor Jobbágyi Gábor megírta „1956 és a megtorlás fekete könyve” című alaposan átgondolt munkáját és húszezerre becsülte az áldozatok számát, még mi, a nemzeti oldalon állók is csak csóváltuk a fejünket. S míg Ukrajnában legújabbkori régészeti divat lett a börtönök melletti rabtemetők és tömegsírok feltárása, mi beértük egy-két prominens szereplő csontjainak megtalálásával. Pedig nemcsak Jobbágyi vagy Kéri Edit beszéltek a hivatalosnál s ma már történetinek tekintett számoknál jóval nagyobb veszteségekről. A németek Informationen zur Politischen Bildung, 2014 (Információk politikai képzéshez) című sorozatában a Szovjetunióról szóló második kötetben (1953-1991) például az áll, hogy a Varsói Szerződés megtartásának ára húszezer halott volt Magyarországon. Valószínűleg nem hasra ütve megadott szám, hiszen az elesett szovjet katonák számát szikáran, ezerötszáz főben adták meg. A bohózati elem írástudóink hivatalosnak tekintett számai­nál nyilvánvaló.

Kapcsolódó írásaink

Őry Mariann

Őry Mariann

Európai útkereszteződés

ĀA közös migrációs politikához tehát az a kulcs, hogy meghallgassák a régiónkat, mert az eddigi stratégia, hogy erőből átnyomnak minden agybajt, az egyrészt tovább mélyíti az Európán belüli ellentéteket, másrészt pedig nem is nagyon működik már

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Gyurcsányék már a spájzban vannak

ĀVége a találgatásoknak. Amit tapasztalunk, miden kétséget eloszlat: a múlt betört a jelenbe. Igaz, okozott egy kis időeltolódást, hisz Karácsonyéknál már november elején karácsony van

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom