Vélemény és vita

Fal helyett árkok

Ma már mosolyogva emlékezünk arra, hogy Erich Honecker, a kommunista NDK teljhatalmú ura (Brezsnyev csókos elvtársa) 1989 elején azt nyilatkozta, hogy a berlini fal még ötven év múlva is állni fog

álláspont

Mit ad Isten, alig tíz hónappal később, november 9–10-e éjjelén szinte egy pillanat alatt leomlott a keletnémeteket Nyugat-Berlintől 1961 augusztusa óta elválasztó fal. Éppen két hónappal azután, hogy Magyarország megnyitotta határát a Nyugatra távozni kívánó NDK-állampolgárok előtt, amiért sok-sok német politikus mondott s mond ezekben a napokban is köszönetet, hiszen ez lett a német újraegyesítés nyitánya.

Sőt, ahogy Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök csütörtökön egy budapesti konferencián a néhai Kohl kancellár szavait idézte, nemcsak a német, de az európai egység is magyar földön született.

A Brandenburgi kapunál tartandó mai rendezvényen Frank-Walter Steinmeier államfő lesz az ünnepi szónok, aki egy hónapja, Lipcsében azt mondta, olyan országot lát, „amelyen repedések mutatkoznak, amely az összetartozásért küzd”. A szociáldemokrata politikus mintha folytatta volna a kereszténydemokrata kancellár néhány nappal előtte Kielben elmondott beszédét. Angela Merkel kijelentette, a németek egysége „nem egy elért állapot, hanem egy továbbra is zajló folyamat”, mert a volt Német Demokratikus Köztársaság területén élők többsége még másodosztályú állampolgárnak érzi magát, s a negyven százalékot sem éri el az újraegyesítést sikeresnek tartók aránya. Szerinte meg kell tanulnunk megérteni, milyen lehet, amikor „a megosztottság terhét az egyesülés súlya váltja fel”.

Az egyesülés súlya? Hát nem nőtt össze, ami összetartozik, ahogy Willy Brandt fogalmazott harminc éve? Ennyi év, egy emberöltő nem volt elég, hogy a negyvenöt évig szétszakított német nép „összenőjön”? Hogyan lehetséges, hogy a ledöntött fal helyén még mindig gazdasági, társadalmi, kulturális, mentális „repedések”, sőt mély árkok húzódnak keletiek és nyugatiak között? Mi lehet az oka, hogy Angela Merkel negyedik kormányának teljesítményével a németek csak mintegy negyven százaléka elégedett, de a volt NDK területén élőknek alig több mint egyharmada? Az NDK-ban felnőtt kancellár részt vett az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó-modell sorozatgyártása beindításának hétfői ünnepségén a türingiai Zwickauban – ahol a Trabantok millióit gyártották évtizedekig –, de üröm vegyülhetett örömébe, mivel pártja egy héttel korábban nagy pofont kapott a türingiai tartományi választásokon.

„Wir schaffen das!” („Megcsináljuk/megoldjuk!”) – szajkózta sokáig a Németországba illegálisan beözönlő milliós migránstömeg befogadásán és integrálásán serénykedő Merkel, majd 2016. őszi „őszödi” beszédében beismerte, hogy az általa erőltetett Willkommenskultur és a bevándorlók integrációja kudarcot vallott, s azt (s)óhajtotta: „Ha tudnám, sok-sok évvel visszaforgatnám az idő kerekét.” Ez persze még neki sem sikerülhet. S nyilván ő is ismeri azokat az elemzéseket és előrejelzéseket, miszerint tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladhatja a népesség egyharmadát a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban, amely egyre mélyebb gazdasági, szociális és kulturális árkok szabdalta, töredezett társadalommá válik.

Helmut Kohl az egyesítés kancellárjaként vonult be a német történelembe. Tanítványa és utóda – aki kiengedte a szellemet a palackból – a legjobb úton halad afelé, hogy a széthullás kancellárja legyen. Nem csoda, ha sok németnek, különösen Keleten, keserű az öröme a fal leomlásának harmincadik évfordulóján.

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Elefántcsonttoronyból

ĀAkár a legtömörebb tornyok falán is átszűrődik az élet eleven zsivaja és éltető levegője

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szőke terror

ĀOlyan zaklatott, ideges mostanság mindenki – könnyek is, indulatok is -, hogy most van itt az ideje, hogy bolondozzunk egy kicsit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom