Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Költséges liberális maszatolás

Bár még alig pár hét telt el, az embernek az az érzése, hogy a régi vágású, a rendszerváltozás utáni évtizedekben tomboló liberális semmittevés „legszebb hagyományai” köszönnek vissza Karácsony Gergely újdonsült főpolgármester eddigi ténykedéséből

álláspont

Valamennyi Budapestet érintő kérdés fontos, meg kell vitatni, minden szempontot figyelembe kell venni, nem szabad sajnálni az időt a téma alapos kifejtésére, úgy, hogy szóhoz jussanak az érintettek, illetve az érintettekkel kapcsolatban álló érintettek, minden szakterület és szaktekintély, továbbá azok is megnyilvánulhassanak az ügyben, akik közvetve vagy közvetlenül kénytelenek lennének számolni az esetleges intézkedés hatásaival vagy csak a hatások hatásaival. Beszéljünk róla, ez a lényeg. Nem a cél, hanem az odavezető út a fontos.

Bár még alig pár hét telt el, az embernek az az érzése, hogy a régi vágású, a rendszerváltozás utáni évtizedekben tomboló liberális semmittevés „legszebb hagyományai” köszönnek vissza Karácsony Gergely újdonsült főpolgármester eddigi ténykedéséből. Azok az idők, amikor az illetékesek a szükséges intézkedések, felújítások és beszerzések elmaradását az elhúzódó érdekegyeztetésekkel magyarázták. Mondván, ilyen a demokrácia.

A Zuglóban romokat hagyó politikus tegnap a kormányülésen járt, imidzsére gondosan ügyelve busszal ment fel a budai várba, majd közösen állt ki tájékoztatni a közt Gulyás Gergely miniszterrel. A kabinet álláspontja egyértelmű: minden korábbi megállapodás érvényes a fővárossal, minden fejlesztésről hajlandó tárgyalni a kormány, de jót senkivel nem lehet tenni az akarata ellenére.

Ezzel szemben Karácsony nagyjából semmit nem tudott mondani, korábbi kampányígéretei is inkább valamiféle tárgyalási alappá szelídültek, mondván, ezekről még le kell folytatni a különböző tárgyalásokat. Ide tartoznak a Liget-projekt egyes elemei, az egész beruházás leállításáról persze már szó sincs, vagy a különböző sportlétesítmények, különösen a leendő atlétikai csarnok építése. Hol van már a stadionstop?

Vagyis alakul a szokásos maszatolás. Pedig az önkormányzati választás közeledtével a párbeszédes politikus igyekezett egyre harciasabb jelölt benyomását kelteni, levetkőzni a „mama kedvence” pózt, még káromkodott is. Rázta az öklét. Most pedig ismét előttünk áll a határozatlanságot és ötlettelenséget kompromisszumkészséggel magyarázni próbáló klasszikus libsi alakja.

Persze ne legyünk igazságtalanok, volt itt határozottság is, a főpolgármester-helyettesek számát például pikkpakk háromról ötre emelték a keddi alakuló közgyűlésen, ahogy a fizetésüket is, de a 2010 előtti ballib roncsvilágból ismerős arcok is hamar helyet kaptak a felügyelőbizottságokban. Ezen a téren tehát nem volt toporgás, ahogy a baloldal kezére került önkormányzatok egy részében sem, a Gyurcsánytól Gyurcsányig tartó horrorkoalícióban részt vevő pártok emberei rögvest megkapták a jussukat. Ezzel a húzással egyetlen nap alatt potom kétszázmillió forintos mínusszal terhelték meg a budapesti költségvetést a „demokraták”. Vagy ahogy ők szokták kérdezni, vajon hány CT-berendezés jönne ki e szerény összegből?

A bukott miniszterelnök részvétele amúgy is árulkodó volt a minapi eseményen, valódi főpolgármesternek ugyanis alighanem saját magát tekinti, nem a szelíd tekintetű beosztottját. Mondta is korábban, Gergőből elfogyott az erő. Gyurcsánynak nyilván megfelel ez a felállás, ő nem építeni szokott, inkább rombolni szeret, s nem Budapest érdekli, hanem az egész országot akarja megszerezni, ezért már a 2022-es választásra gyúr. Ehhez pedig jól jön, hogy addig is legalább kifizetteti a sleppjét a budapesti adófizetőkkel, közben meccselget a szintén éhes Momentummal, nyírja a szocikat és a törpepártokat. Elvan.

Igaza van Dömötör Csaba államtitkárnak: nem szabad hagyni, hogy visszajöjjön a posztkommunista klán, amely már majdnem térdre kényszerítette az országot.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Most akkor demokrácia van?

ĀMennyiszer hallhattuk, olvashattuk azt, hogy Magyarországon nem lehet a kormányt törvényesen megbuktatni, nincs demokrácia, nem működik a jogállamiság, a sajtószabadságot két lábbal tiporják és a Fidesznek kedvező módon torzít a választási rendszer

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Csapda

ĀMeglehet, nem csak a brit birodalom van szétesőben, hanem az egész álságos, a hanyatlás nyilvánvaló jeleit mutató, multikultiban fuldokló önsorsrontó Nyugat-Európa

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom