Putsay Gábor

Vélemény és vita

Hét pillér

Ha költségvetés készül, azt mindig heves viták kísérik, hiszen nem mindegy, mire mennyi pénz jut, és mely területektől kell elvenni vagy éppen hozzátenni, vagyis az érdeksérelem borítékolható

álláspont

Nincs ez másként a hétéves uniós költségvetések készítésénél sem, viszont a 2021–2027-es esetében merőben új helyzet állt elő, ugyanis már a kezdetekkor eleve le lett osztva, hogy ki az, aki biztosan kevesebbet kap. Ez pedig számunkra azért kedvezőtlen, mert a feltörekvő közép-európai államok, élükön a visegrádi országokkal, eleve vesztes pozícióból indulnak, hiszen az Európai Bizottság vezetői már előre közölték: be kell érnünk jóval kevesebb támogatással.

Mint ahogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Prágában, a Kohézió barátai csúcstalálkozón fogalmazott: „Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről. Akármelyik pontján nyúlnak a költségvetéshez, az a baj vele, hogy nem igazságos. Igazságtalan az is, hogy a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet.” Itt ugyanakkor tisztázni kell, hogy az uniós támogatások körüli hercehurca egyrészt kényszer szüleménye, ugyanis Nagy-Britannia – amely ugyebár távozik az unióból – a második legnagyobb befizető, ugyanakkor ez tekinthető a közép-európai államok megregulázásának is. Hiszen azt az unió prominens vezetői nem rejtik véka alá, hogy azoktól az államoktól kell leginkább megvonni a pénzt, amelyek a leginkább ellenállnak Brüsszel migrációs politikájának.

Ez a megközelítés ugyanakkor pont az unió elveivel ellentétes, hiszen a kohéziós források nemcsak a feltörekvő államok megerősödését szolgálják, hanem ezzel együtt az EU versenyképességének javítását, amire most van talán a legnagyobb szükség a globális gazdaságban. Ennek is az egyik zászlóshajója az innováció és a kutatás-fejlesztés, ahol jelentős a lemaradásuk a régió tagállamainak. Ezzel együtt az uniós költségvetési tervezet szerint a kutatás-fejlesztés támogatásáról szóló Horizont program az egyik legigazságtalanabb, mert a forrásainak kilencvenöt százaléka a régi tagállamokhoz jut, és csak öt százaléka kerül az újakhoz. Közlekedési beruházásokra pedig huszonnégy százalékkal kapnának kevesebbet a régiós országok, mint a jelenlegi hétéves ciklusban.

Ugyanakkor hangsúlyozni szükséges: a kohéziós pénz az unió részéről nem valamiféle kegy, hiszen azért az előbb említett irányelvek mellett megdolgoztunk, ráadásul megnyitottuk a piacainkat a fejlett gazdasággal rendelkező országok előtt. Azt is figyelembe kell venni, hogy amit a közép-európaiak forrásként kapnak, annak nagy része visszakerül a nyugati tagállamokhoz.

Ebben a helyzetben nincs más hátra, mint előre, vagyis ha kevesebb pénzt kapunk Brüsszeltől, a saját erőforrásainkra kell támaszkodnunk. Ezt az irányt követve a kormány éppen tegnap mutatta be a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) megerősítésének hét pillérre épülő stratégiáját. Erre nemcsak emiatt van szükség, de a világméretű kihívások korszakváltást, tudásalapú gazdaságra való átállást tesznek szükségessé, és az új stratégia mentén, illetve a megerősödés révén a hazai kkv-k széles köre válhat az új korszak nyertesévé.

A kormány szerint a fejlődés és a versenyképesség egyik kulcsa a digitalizáció erősítése a vállalkozásoknál, így az elektronikus fizetési lehetőségek bővítése, illetve a szak- és felnőttképzés átalakítása. Vagyis a brüsszeli erődemonstráció esetén is saját a stratégiánkra építhetünk.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Harc a koncért

ĀLassan egy hónappal vagyunk túl az önkormányzati választásokon, a testületek felálltak, megtörténtek az átadások, kezdődhet a munka

Rab Irén

Rab Irén

Szupererő

ĀEgyszer majd kérni fogunk magától valamit, mondta Pelikánnak Virág elvtárs, miután az egyszerű gátőrt egyik vezető állásból a másikba helyezték