Őry Mariann

Vélemény és vita

Lecke európaiságból

Az uniós döntéshozatalba és általában az európai liberális elitbe vetett bizalom megroppanása olyan nyilvánvaló problémákhoz vezet, mint például a Brexit

álláspont

„Az Európai Parlamentet az állampolgárok választották meg, tehát az ő érdekeiket kell képviselni, a különböző politikai csoportokkal, így a szuverenistákkal is együtt kell működni, és olyan egyezségeket kell kötni, amelyek a választók elvárásait tartják szem előtt” – erről beszélt Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos az olasz La Repubblicának. A dán liberális politikus által kimondott gondolatok annyira alapvetőek, hogy igazából beszélni sem kellene róluk. Az, hogy Vestager mégis megteszi, egyértelműsíti, hogy ez eddig nem volt így. Sőt, anélkül, hogy csorbítanám Vestager asszony érdemeit, ha a párttársain múlik, nem is lesz így.

Az Európai Unió balliberális elitje – és nemcsak a Vestager által képviselt Renew Europe, hanem a többi hagyományos erő is – hajlamos magára az európai démoszként tekinteni, mandátumokban megmutatkozó befolyásuk csökkenését pedig gonosz, külső erőknek tudják be, vagy a választókat hibáztatják. Éppen ezért az Európai Parlamentben a Néppárttól jobbra álló erők – és mint tudjuk, a pártcsalád jobboldali fele is – nehezített pályán játszanak. A lengyel kormánypártot is soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a bevándorlásellenes Identitás és Demokrácia képviselőit ott akadályozzák a többiek, ahol érik, nem kapják meg a nekik járó bizottsági tisztségeket és az alelnöki posztokért folytatott harcban is gáncsolják őket. Ugyanezt próbálják csinálni több-kevesebb sikerrel a Fidesszel szemben is.

A liberálisoknak mindig van magyarázata az antidemokratikus fellépésre. A büntetésre ítélt pártok szerintük Európa-ellenesek, ami általában azt jelenti, hogy nem akarják még jobban megfosztani a nemzetállamokat a szuverenitásuktól, és nem bólogatnak vakon arra, hogy nyissuk meg a határokat, és osszuk el a harmadik világból bevándorló tömeget az európai országok között. Véletlenül sem gondolnak bele, hogy miért lenne az erős nemzetállamokra épülő szövetség kevésbé európai, mint ha összeolvasztják a nemzeteket egy európai egyesült államokba.

Ahogyan arra Vestager is rávilágított, ha egy politikai csoportot kizárnak a döntéshozatalból, azzal a választóikat is kizárják. Ha olyan kompromisszumos javaslatok születnének Brüsszelben és Strasbourgban, amikbe súlyuknak megfelelően a jobboldaliak is bele tudnak szólni, akkor talán a választóiknak is több bizalmuk lenne az uniós döntéshozatalban. Jelenleg azonban azt látjuk, hogy a Fideszt, a lengyel Jog és Igazságosságot, az olasz Ligát és számos más pártot is korlátozni és kiszorítani igyekeznek.

Az uniós döntéshozatalba és általában az európai liberális elitbe vetett bizalom megroppanása olyan nyilvánvaló problémákhoz vezet, mint például a Brexit. Többen utasítják el a fokozódó központosítást, mint akik támogatják, a migrációs válsággal pedig ez a sokak számára távoli problémakör hirtelen közelivé vált. Néhány évvel ezelőtt még el lehetett tréfálkozni azzal, hogy Brüsszelben mindent túl akarnak szabályozni, de amikor arról van szó, hogy néhány ezer vagy tízezer embert központilag meghatározott kvóta alapján betelepítenek, az már sok lesz viccnek.

Mindeközben továbbra sincsen Európai Bizottság, az EP-képviselők pedig erődemonstrációt játszottak azzal, hogy kettős mérce alapján dobáltak vissza vagy fogadtak el biztosjelölteket. Jó lenne, ha lenne valami foganatja Vestager szavainak. Eddigi tapasztalataink alapján azonban a választók lenézése, választott képviselőik elhallgattatása lehet a meghatározó, hiszen a szuverenistákat európaiságuktól is megfosztanák a liberálisok. Ez pedig nagyon nem európai dolog.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Rettegő rombolók

ĀFricska. Én már aláírtam, tegyék önök is! A Hírklikk örök megmondóembere, Föld S. Péter szokás szerint humornak álcázva őrjöng, de a szöveg rostjai közül kikandikál a rettegés

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Nyugaton a helyzet

ĀA legutóbbi választások után folytatódott a nyugati politikai paletta átalakulása, de nem ért el mélyreható változásokat, sőt bizonyos vonatkozásban még aggodalomra is okot adhat