Dippold Pál

Vélemény és vita

A rizómaember

Egy héttel az önkormányzati választások után örömmámorban lebeg az ellenzék. Egyre több levitézlett balliberális alak ugrik ki a politikai porondra

álláspont

Úgy tűnik, Karácsony Gergelynek, az új főpolgármesternek nincs is más dolga, mint újra beindítani a liberális élcsapatot. Azt próbálják elhitetni az ország népével, hogy fonnyad a Fidesz-narancs. Ez a parancs. Így tehát Budapesten ismét ott villoghatnak az országot már többször a szakadék szélére taszító alakok: Lamperth Mónika, Gy. Németh Erzsébet, Niedermüller Péter és a legfőbb bábjátékmester, Gyurcsány Ferenc.

Kétségtelen, az ellenzéki összefogásnak nevezett elvtelen, a teljes önfeladást kiteljesítő hataloméhes szövetség jó néhány helyen nyert pozíciókat. Hogy aztán majd miként boldogul egymással a magát antifasisztának tituláló szocialista, dékás, LMP-s és momentumos a lajbis zsidólistázókkal, az arrafelé pillanatnyilag senkit sem érdekel. Miként az sem, hogy a szavazatok számadatait nézve a kormánypártok meggyőző fölényben vannak.

Az igazi cirkusz majd akkor kezdődik el, amikor az ellenzékieknek leesik a tantusz, hogy az ország összköltségvetésének alig két százalékával lesznek kénytelenek kistafírozni magukat.

A pozícióharcok kezdetéig itt vannak nekünk a bukott baloldal egykori sztármegmondói. Az észkombájnok. Azt hallucinálják, hogy a babérmezőkön aratnak. Nem véletlen a növényi szókép. Bizonyos Csepeli György ugyanis belenyilatkozta a szerintük a diktatúra szorításában élő magyar nyilvánosságba, hogy a Fidesz csak vidéken tudott győzni – ez amúgy ab ovo nem igaz –, mégpedig azért, mert a városlakók okosabbak, mint a vidékiek. Csepeli körmönfont gyűlöletbeszéde egyrészt újra meggyújtja a népi–urbánus ellentét tüzét, másrészt előszedi a bukott választásaik után szétfröcskölő tételüket: a konzervatív pártok szavazói hülyébbek, mint a balliberális elit. Csepeli világképéről politikai pályafutása is pontos képet ad: a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt államtitkár, közpolitikai igazgató a gazdasági tárcánál és a Miniszterelnöki Hivatalban, 2006-ban pedig az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje.

A bio-szociálpszichológus ismeri a társadalmi fejlődés legújabb irányzatait. Ezek egyikének Gilgames-eposzba illő ismételgetésével próbálja igazolni a Fidesz-rendszer korszerűtlen és bűnös mivoltát. „Az irány nem hátra visz, a feudalizmusba, hanem előre, a rizomatikus struktúrák felé, melyeket nem a hierarchia tart össze, hanem a bizalom, ami az egymás mellé rendelésekben jut kifejezésre.”

Mit is jelent ez? A rizómaelméletet Gilles Deleuze francia filozófus találta fel. A rizóma jelentése gyökértörzs. A rizóma a gyökértörzseikkel hálózatban terjedő növényekre jellemző, amelyek évről évre újabb területeket hódítanak meg a föld alatt terjeszkedve, és a hálózatban az egyes növények kapcsolatban vannak egymással. Az internet is ilyen rizomatikus szerkezetű.

Szóbűvészkedéssel, nagyképű, a magyarokat, különösen a vidék népét sértegető elitista tételeivel ez a rizómaember kétségbe vonja azt a rengeteg munkát, amivel a Fidesz–KDNP kilenc év alatt rendbe tette a korábban a Csepeliék bandája által eladósított, szétzilált és kifosztott országot. Hazánk Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, amiből, ha valóban hatalomra jutnának, még többet lehetne lopni, mint például a 4-es metró azóta is keresett százhatvanmilliárdja.

A végtelenül hatalom- és pénzéhes ellenzék azonban gyorsan felébred majd, s kénytelen lesz elfogadni, hogy visszafelé sem lehet fejlődni. Lefelé, ahol ők voltak és vannak. A vidék népe pedig nem ijed meg néhány idegen szótól és a pofátlanul nagyképű elméletgyártóktól.

Kapcsolódó írásaink

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Magyarellenes propagandák

ĀFeltételezhető, nem a győri polgármester videója a horvát politika centrális kérdése, és feltételezhetően csak attól lett fontos, hogy a momentumos fiúk kérésére azzá tették

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Páneurópa – álom és valóság

ĀNagy-Britannia várható kilépése az Európai Unióból ismét, immáron sokadszorra napirendre tűzte az Európa jövőjéről való gondolkodást

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom