Nagy Dóra

Vélemény és vita

Eltolódott fókuszpont

A politikacsinálás egyik legfontosabb része a kampány. Volt versenysportolóként nekem ez azt jelenti, hogy befejeződött a felkészülés, jöhet az összecsapás

Ahogyan a sportban, úgy a politikában is megvan az alapozás, a küzdelem és az eredményhirdetés időszaka. Az alapozás a választások közötti időszak, amikor keményen dolgozunk azért, hogy amikor eljön a meccs napja, a lehető legfelkészültebbek legyünk. A kampány a meccs, amikor a felek felmutatják, mit tettek az elmúlt ciklusban, milyen értékek mentén és milyen program szerint kívánnak dolgozni a jövőben. A választás napján pedig jöhet az eredményhirdetés.

Jó esetben győztesen kerülünk ki az összecsapásból. Ám ez nem törvényszerű. Van, hogy az ellenfél jobban teljesített, és megérdemelten győzött. Előfordul, hogy hiába teszünk meg mindent a győzelemért, valamiért mégsem nekünk kedvez a szerencse. És olyan végkifejlet is lehet, hogy szóban erősek voltunk ugyan, de nem tettünk meg mindent a győzelemért, nem csináltuk végig rendesen a felkészülési időszakot, alábecsültük az ellenfelet, és már elsőnek láttuk magunkat akkor, amikor még fel se mentünk a pályára.

Fontos látni, hogy más választói magatartás jellemez egy országgyűlési és egy önkormányzati választást. Mindegyiknek hasonló az alapja, de másra fókuszál. Az országgyűlési választásnál az egész a fontos, magasabb szintű képviseletről beszélünk, éppen ezért felértékelődnek a pártok és azok is, akik vezetik őket. Az önkormányzati választás viszont a közvetlen környezetünkről szól, így a helyi szerepeken van a hangsúly. Minél erősebb a közösség, minél közelebb vannak az állampolgárok a helyi vezetőikhez, annál fontosabb az adott jelölt, és annál kevésbé számít, milyen színekben indult. Ott már nem a párt fogja össze az embereket, hanem a személyek, akik képviselik őket. Ők a közvetlen összekötők a nagyobb családdal. Emiatt itt látható leginkább, hogy valaki elvégezte a munkát vagy sem.

Amikor az ország jövője a tét, akkor a nagy egészet figyeljük, és hajlamosak vagyunk engedékenyebbek lenni, ha a hibákról van szó. Az önkormányzati választás azonban más. Ott nem megyünk el szó nélkül a jelöltek hibái mellett, hiszen ezek az emberek hozzák meg a közvetlen környezetünk jövőjéről szóló döntéseket. Kellenek biztos alapok, irányelvek, értékek, kell közösségi tudat, egy jó program. A kulcs pedig egy olyan jelölt, akinek elkötelezett csapata van, és hajlandó elvégezni a munkát. Ezek együttesen hozhatják meg a győzelmet, egyik a másik nélkül nem működik.

Sajnos ez a kampány nagyrészt nem erről szólt. Eltolódott a fókusz, kiveszett belőle az érték és a munka. Helyette maradtak lehallgatásokról, orgiákról, lejáratásról szóló napi hírek, valamint az Orbán-fóbia és a gyűlöletkeltés. Áloldalakon mentek a bizonyíték nélküli hazugságok, közben pedig az igazi botrányoknak nem volt azonnali következményük. Elmaradt a felelősségre vonás, ezért következmények nélkülivé vált a politika. Nem figyeltünk arra, ami igazán fontos: az elvégzett munkára és a személyekre. Ezt láthattuk most, amiből az következett, hogy olyanokat is megválasztottak, akik egyértelműen alkalmatlanok a vezetésre, de azáltal, hogy eltolódott a fókusz, és értékmentessé vált a kampány, már nem is volt mindez érdekes.

Országos tekintetben kétségtelen, hogy még mindig a kormánypártok a legerősebbek. Magasabb szinten megvan az érték, a munka, a közösségbe tartozás ereje, a jó vezetés, és ez megmutatkozott a pártlistákra leadott szavazatszámokban, de a jelölteknél már elmaradt ez a támogatottság. A választók jeleztek! Helyi szinten más a helyzet, és erre nagyon kellene figyelni, mert ez az egész egységére romboló hatással van. Megfelelő szövetségesek és személyek nélkül, akik közvetítik az értékeket, irányt mutatnak, és közvetlen kapcsolatban állnak az emberekkel, hosszú távon nem fog menni a győzelem. Pedig ha tényleg jó a jelölt, megvan mögötte a munka, a csapat, az érték, és látják a választók a fejlődést, akkor kilencven százalék fölötti eredményt is el lehet érni, ahogy Kiskunfélegyházán történt. Összességében elmondható: baloldali összeborulás ide, trágár celebpolitikusok oda, fölényes győzelmet aratott a jobboldal.

Mégis, ez a választás ébresztő volt. Tanulságos időszakon vagyunk túl, de a munka java még hátravan. Az ellenfelek, lehetnek bármennyire alkalmatlanok, érték nélküliek és idegenszívűek, nem adják fel, mi pedig nem dőlhetünk hátra, nem gondolhatjuk azt, hogy minden belefér, hiszen ilyen időkben ennek a hozzáállásnak beláthatatlan következményei lehetnek a nemzetre nézve.

Kapcsolódó írásaink

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

Hatásos behatások

ĀKár lenne csodálkozni azon, hogy a Nyugat tapsikol a vasárnapi eredménynek – persze nem az elsöprő Fidesz-fölénynek.

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Luxushajó nyolcvanmillió utassal

ĀKeszthelyen, a szigetstrandon is felmerül a nagy beszélgetések közepette, mi rejlik a migráció, az újkori nagy népvándorlás mögött