Vélemény és vita

Karácsony tabutémája

Karácsony Gergely, az ellenzék egyik főpolgármester-jelöltjének kiszivárgott „őszödi” beszédében van egy mondat, amely a zuglói lopások, fenyegetések, hazudozások aláfestésében feledésbe merült

álláspont

Így hangzott: „Az én zsarolási potenciálom alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, Gergő, akkor menj.” Mit is jelent ez? Nagyjából azt, hogy Budapest újkori történetének legsikertelenebb polgármestere még saját magát is alkalmatlannak tartja arra, hogy bármilyen közösség, pláne a főváros élére álljon. Most már tehát az elvtársai, a riválisai és mindenki más is annak tartja. Ám ő még magának sem hisz. Illetve magának is hazudik. Nála a befolyás, a tekintély – freudi elszólással – mint zsarolási potenciál létezik, bár ez abban a politikai táborban, amelyben ide-oda ugrálva mozog, megszokott. Retteg a szembenézéstől is, mert még megkapná: Gergő, akkor menj.

Ezt ugyan nem mondták neki, ám az élet azóta visszaigazolta az önvallomást: az őt elásni akaró MSZP-s kapcsán előbb elismerte, hogy igaz, aztán ölelkezett a „fenyegetővel”, később smúzolt azzal a DK-s Gy. Németh Erzsébettel is, akit lesajnált eképp: „az a veszély nem fenyeget, hogy megnyeri a választást”, a kispesti demokratákat is megvédte, akik szerint „aki képviselőként nem tud százmilliót eltenni, az hülye”. Tarlós István főpolgármestert gyávának nevezte, mert nem vitázik egy vitára is alkalmatlan jelölttel, miközben maga könyörgött a főpolgármesternél, ne legyen durva a kampány. Egy tegnapi interjúban felpanaszolta, őt „felidegesíti”, ha Zugló pénzügyeiről kell beszélni.

Legyünk egy kicsit mi is idegesek, s mondjuk ki: ez az ember nem csak alkalmatlan, hanem kókler is. Szavait és tetteit szembeállítva: szélhámos hazudozó. Felveszi a fizetését, ám hónapok óta be sem teszi lábát a munkahelyére. Jegyzőjéről kitudódik, hogy joghallgatót zaklathatott szexuálisan, ám Karácsonyt ez sem zavarja. A főváros törvényességi felügyeleti eljárást indít az általa vezetett önkormányzat ellen, mert majd félmilliárd forinttal eltér a parkolásról közzétett bevétel a zárszámadásban elfogadottól.

Polgármesteri beiktatásakor azt hazudta, Zugló nem lesz kifizetőhely, ehhez képest párttársai nem fértek el a kabinetje előszobájában. Később letagadta, hogy titkárságát vezető párttársa valaha itt dolgozott. A zuglói parkolás Karácsony szerint napi egymillió forint nyereséget hoz, sőt tavaly sem volt veszteséges. Ehhez képest negyedmilliárd forint önkormányzati támogatást kellett adniuk a zuglói adófizetőknek, hogy kijöjjön a nullszaldó. A polgármester Gyurcsányné Dobrev Klárával kiáll egy üres telekre, kétmilliárd forintos uniós támogatásról hablatyol, micsoda mesés fejlesztés lesz itt, miközben a ciklusban Zuglóban háromszáz új önkormányzati bérlakás megépítését és ötven felújítását ígérte, ám egy sem épült, sőt, a felújítások is akadoztak. Még egy beszédes adat: a családi ezüstből hatvankilenc bérlakást viszont eladtak.

„Kiszabadítjuk a várost a Fidesz fogságából”, ilyeneket mond a kampányban Karácsony, a magyar közélet „nagy politikai kombinátora”. Ezenközben egy hivatali dolgozó a bíróságon tanúként azt találja felfedni a Karácsony-féle zuglói lakáspolitikáról, hogy a 2016-os önkormányzati határozatba foglalt számok hasraütésszerű politikai döntések voltak. Ennél csak a Karácsony-típusú transzparencia sokatmondóbb: egy bírósági ítélet szerint a polgármesternek tizenöt napon belül ki kell adnia, mennyi a kerület kintlévősége.

Jobb meg se hallani. Mint Karácsonytól tudjuk, errefelé elássák az embereket.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Teljes kiőrlésű

ĀMegehültem, ahogy a székely mondja, s a vágyat csillapítandó, a több mint puccos, immáron parádés számú és választékú péksüteményes egyikénél teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt kértem.

Rab Irén

Rab Irén

Embercsempészek

ĀAki az útleveleket hirdette nem volt más, mint Rashad Alasaad, a svédországi Ljungby szociáldemokrata önkormányzati képviselője, maga is egykori bevándorló

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom