Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Európa megtagadói (4.)

„Nagy percekben a történelem szereti a kor szüksé­geit választottaiban összefoglalni s a nemzet géniuszát egy emberben személyesíteni” – írta Kossuth Lajos 1859-ben Giuseppe Garibaldinak

álláspont

Az olasz szabadságharcos tábornok más olasz hazafiakkal – köztük Giuseppe Mazzinival – és magyar katonákkal – köztük Türr István tábornokkal – egyike volt azon hősöknek, akik felszabadították Itáliát az idegen uralom (Bourbonok és Habsburgok) alól, és létrehozták az egységes, nemzeti Olaszországot. Amelynek nem hivatalos, népszerű szabadsághimnusza egy harmadik Giuseppe, Verdi Nabucco operájának rabszolgakórusa volt. Velük ellentétben, egy másik Giuseppe ma az olasz nemzetnek nem a géniu­szát, hanem piti balekját személyesíti meg, aki balfék kormányával az egységes, nemzeti Olaszország felszámolásán ügyködik.

A második Conte-kormány az elsőhöz képest – amelyben még benne volt a Matteo Salvini vezette patrióta, bevándorlásellenes Liga – száznyolcvan fokos fordulatot végrehajtva az olasz, egyben az európai kultúrát megtagadó sötét erőkhöz csatlakozott. Szeptember elejei hivatalba lépését követően szinte azonnal megnyitotta a dél-olaszországi kikötőket az illegális (zömében muszlim) migránsok tömegét Afrikából Európába szállító, az embercsempész bűnszervezetekkel szorosan együttműködő, jogsértő NGO-hajók előtt.

Az ördögi haditerv részeként a senki által meg nem választott baloldali Conte-kormány e héten benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely automatikusan olasz állampolgárságot adna az országban született vagy tizenkét éves koruk előtt bárhonnan odaérkezett/odaérkező gyerekeknek. Emellett tizenhat évre csökkentené a szavazati jog alsó korhatárát, ezáltal egy csapásra legalább egymillióval emelkedhet az olaszországi választópolgárok száma, de ez jóval magasabb is lehet, ha a bevándorló fiatalok is állampolgárságot kapnak. Vagyis a Salvini által árulónak nevezett, antidemokratikus Conte-kormány szavazatvásárlással, lélekkufársággal szeretné bebetonozni hatalmát.

Szintén ezen a héten kezdeményezte az új olasz oktatási miniszter, hogy el kell távolítani az iskolák tantermeiből a keresztet, és azt világtérképpel vagy az olasz alkotmány szövegével helyettesítsék. A cinikus javaslatot természetesen elutasítja az olasz püspöki kar, arra figyelmeztetve az ostoba ötcsillagos politikust, hogy a feszület az olasz és európai civilizáció egyik spirituális gyökerének, egyben az egyetemes testvériség szimbólumának számít. A Hajrá Olaszország volt oktatási minisztere is emlékeztette utódját, hogy a kereszt „nem bútordarab, hanem gyökereink jelképe”. De nem csak a baloldali miniszter nem tudja, hogy „Minden út Rómába vezet” – sajnos úgy tűnik, a bolognai érsek sem, aki azt kezdeményezte, hogy a város védőszentje, Szent Petronius október 4-i ünnepére készítendő tortellino – a muszlim migránsokra tekintettel – az idén ne sertéshúsból készült tölteléket kapjon. Az olasz szakács­szövetség és a bolognai tortellino egyesület vezetője is kategorikusan elutasította a sok évszázados, védett recept meghamisítását, Salvini kijelentette, hogy a sertéshús nélküli tortellino olyan, mint a szőlő nélküli vörösbor, Giorgia Meloni pedig úgy vélte, hogy már az olasz gasztronómia történetét is meg akarják semmisíteni.

A jelek szerint nő az elégedetlenség és szerveződik az ellenállás az egy hónapja regnáló baloldali, bevándorláspárti, az olasz és európai kultúrát eláruló, megtaga-dó Conte-kormánnyal szemben. Itália népe ragaszkodik a mások mellett Garibaldi, Mazzini, Verdi fémje-lezte olasz nemzeti szellemhez és kultúrához. Capisci, Giuseppe Conte?

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Összerándult egységfront

ĀKözös lista nem lesz a mostani önkormányzati választáson Budapesten, de számos jelölt plakátján féltucatnyi párt logója szerepel támogatóként