Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Európa megtagadói (2.)

Az európai életmódot, a keresztény szabadságot szerintünk tényleg meg kell védeni, mégpedig nemcsak a messziről – hívatlanul – beözönlő és beilleszkedni nem tudó/akaró idegenektől, hanem az Európát megtagadó Lambertstől, barátaitól és üzletfeleitől is

álláspont

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy egy hete e hasábokon előre jelezzük, az európai életmód védelme nevű, Ursula von der Leyen által tervezett új európai biztosi portfólió körüli heves vitával az Európa védői és megtagadói közötti küzdelem magasabb szintre lép. Ez ugyanis csak részben szimbolikus, nyelvpolitikai (tematizáló és értelmező) küzdelem – egyben az európai emberek százmillióinak életformáját, sorsát, végső soron az európai kultúra fennmaradását eldöntő nagy erőpróba része. Nincs „arany középút”, valaki vagy ide vagy oda áll: vagy támogatja, vagy ellenzi, hogy meg kell védeni az Európai Bizottság struktúrájával, eszközeivel is a több ezer év óta formálódó, fejlődő, egyedülálló európai életformát, életmódot. Amit elég nehéz ugyan egzakt módon definiálni, de annál könnyebb érezni és megélni Athéntól Budapesten át Dublinig, Szentpétervártól Rómán át Lisszabonig.

Hogy milyen világos – és éles – a frontvonal, azt nem csupán a közép-európai bevándorlásellenes, nemzeti kultúra- és identitásvédő és a nyugat-európai bevándorláspárti, multikulti tábor közötti antagonizmus mutatja. Hiszen Nyugaton is egyre többen osztják a visegrádi országok álláspontját. Érdekes módon még a bajor keresztényszociális Manfred Weber is, aki nem is oly rég még gusztustalanul udvarolt a keresztény Európát megtagadó szocialistáknak, liberálisoknak és zöldeknek, hogy elnyerje támogatásukat a hőn vágyott EB-elnöki tisztség megszerzéséért. Most azonban a hoppon maradt politikus védelmébe vette a kereszténydemokrata Von der Leyen vezette bizottságban tervezett biztosi portfóliót. „Van itt valaki, aki a kínai, az afrikai, vagy amerikai életmódra vágyik? Én az európai életet akarom élni” – mondta (remélhetőleg őszintén) az EP néppárti frakcióvezetője szerdai strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Vele szemben a balliberálisok szintén megbukott csúcsjelöltje, a belga Guy Verhofstadt „szokott pimasz” módján a napokban arra szólította fel az Európai Bizottság megválasztott elnökét, hogy változtassa meg a tervezett portfólió elnevezését, máskülönben veszélybe kerül az EB összetételének parlamenti jóváhagyása. Honfitársa, a zöldpárti frakcióvezető Philippe Lamberts még hevesebben támadta a leendő biztosi feladatkört: „Milyen az európai életmód, meg tudja valaki mondani? Ha Orbán Viktort hallgatom, akkor az európai életmód egy férfi és egy nő közötti házasságot jelent, sok gyerekkel, a nő otthon marad a gyerekekkel, és vasárnap templomba mennek… Ez lenne az európai életmód? Én történetesen európai vagyok, de ez nem az én életmódom” – így szónokolt a magát különben kereszténynek mondó Lamberts. Ne tudná a balga belga, hogy a brüsszeli lakóhelye közelében levő Molenbeek kerület muzulmán gettó és az iszlamista terroristák legfőbb európai bázisa, ahonnan irányították többek között a 2015. november 13-i, százharminc ember életét kioltó párizsi terrortámadást? Ne tudná, hogy Belgiumban virágzik az embercsempészet és a migránsbűnözés, s teljes kudarcot vallott a muszlim bevándorlók integrációja? Ne tudná, hogy az Európai Unió „fővárosában” már téli vásárnak hívják a karácsonyi ünnepi készülődést, s a keresztény kisiskolásokat mecsetekbe viszik, hogy megismertessék velük az iszlám vallást?

Ez lenne az európai életmód? Mi történetesen európaiak vagyunk, de ez nem a mi életmódunk. Az európai életmódot, a keresztény szabadságot szerintünk tényleg meg kell védeni, mégpedig nemcsak a messziről – hívatlanul – beözönlő és beilleszkedni nem tudó/akaró idegenektől, hanem az Európát megtagadó Lambertstől, barátaitól és üzletfeleitől is.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Objektivitás

ĀTheodor Mommsen (1817–1903) egyike volt a 19. század legjelesebb ókortudósainak

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Visszavenni Budát

ĀBizonyos választási szereplők tudatosan ismételgetik, hogy vissza akarják venni Budapestet