Bán Károly

Vélemény és vita

Karácsony, az alkalmatlan

Nincs igaza Tarlós István főpolgármesternek, aki Karácsony Gergelyt hazudós, tutyimutyi, tétova mama kedvencének nevezte

álláspont

Ez a jellemábrázolás nem egészen precíz, ugyanis ilyen fogalmakkal azokat szokták illetni, akik nagyon szeretnének bizonyítani a maguk területén, de valahogy nem jön össze nekik. Az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje, vagy ahogyan az ATV-ben szólítják, Karácsony Gergő esetében nem látunk túl nagy igyekezetet, s bár fizetését Zugló polgármestereként kapja, e munkakörben az idén január óta alig-alig tűnt fel. Hétköznapjait lekötötte az előválasztás, az ATV, első körben a Horváth Csabával vívott – ádáznak nem nevezhető – párosmérkőzés, továbbá az, hogy Puzsérnak hébe-hóba maga is odamondjon. Zuglóban olyannyira nem volt jelen, hogy a zárszámadás elfogadását sem sikerült határidőre kitűznie. Ha néha mégis felbukkant Budapest XIV. kerületében, akkor a hírek szerint pezsgő is durrant.

Ha Tarlós nyomán szabadon magunk is jelzőket keresnénk Karácsonyt illetően, a teljesítményét értékelve, mondhatnánk, hogy gyámoltalan, mamlasz, pipogya, sőt anyámasszony katonája vagy inkább anyaszomorító. Ez sem lenne teljesen igaz, hiszen e minősítéseknek is előföltétele a tettrekészség. Karácsony azonban még hivatalban lévő polgármesterként sem tud arról, hogy valójában mi is történik Zuglóban, a Fővárosi Közgyűlés tagjaként és főpolgármester-jelöltként pedig halvány sejtelme sincs arról, hogy mi a helyzet a fővárosban, mi merre hány méter. Pláne, hogy mi, például Csepel hol van? Utóbbi sem csoda, bizottsági tagként ugyanis a nyolcvanöt ülésről hatvanötször maradt távol, és hasonló arányban tette tiszteletét a közgyűlésen.

Ha történetesen a sajtó kérdezi, gyakorta az a válasz, hogy „nem tudott róla”. Máskor azt feleli, hogy őt félrevezették. Ő úgy van ott, hogy ott sincs. Ügyes ember. Tegnap például a patkányhelyzet kapcsán állította, csupán azért szavazta meg a jelentkező céget, mert hamisan tájékoztatták. Aztán persze a napi kampánybetevője során jól   „leköztörvényesbűnözőzte” a fővárosi közbeszerzést intéző cég vezetőit.

Zuglóban a parkolás kapcsán beszélt jó sokáig arról, hogy az biz’ a Fidesz és az MSZP mutyija volt, de ha így volt, miért nem élt a polgármesteri vétó jogával? Ha tudott a bizonyítatlan mutyiról, az a baj, ha meg nem tudott, akkor az. Ha tudott, őt is nyugodtan lehet „köztörvényesbűnözőzni”, mivel ebben az esetben vele kapcsolatban merülhetne fel a hivatali visszaélés, de minimum a hanyag kezelés.

Karácsony nagyvonalú városvezető, ahogyan Zuglót irányította, arra azt szokták mondani, a kibicnek semmi sem drága. Semmit sem látott abból, hogy egyetlen bérlakás sem épült fel (miközben maga előterjesztett háromszázat), nem észlelte, hogy tarthatatlan a helyzet óvónőfronton, semmi nem valósult meg a zuglói egészségügyi fejlesztésekből, s nem kapta fel a fejét arra sem, hogy a parkolásból egymilliárd forint vesztesége származott a kerületnek. Mostanság éppen arról beszél, hogy napi egymillió forint a nyereség, de hogy ez miként jön össze, arra nem szolgáltat közérdekű adatot – megsértve a vonatkozó törvényt –, s azt sem magyarázza meg, ha ez igaz, miért tervezett a 2019-es költségvetésben 310 millió forint veszteséget.

A matek nem jön ki sehogy sem. Maradjunk tehát annyiban, hogy Karácsony nem tétova, nem mama kedvence. Ő egy örökké kedvesen mosolygó pancser, aki filmszínésznek például egész jó lenne. Csupán polgármesternek alkalmatlan. Zuglóban és a fővárosban is.

A politikában ő leginkább magas szőke (barna) férfi, felemás cipőben.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Migránsmeghívó Rómából

ĀHa a liberális hegemóniában született európai elit képes lenne rá, hogy tanuljon a történelemből, akkor nem lenne vita a bevándorlással kapcsolatban