Ulicza Tamás

Vélemény és vita

A kvóták hamis nyugalma

A Liga csapata lassú passzolgatással egyre közelebb került a kapuhoz, egyértelműen ők uralták a játékot, majd a tizenhatoson belül Matteo Salvinit felvágták

álláspont

A tizenegyes helyett a bíró kifelé ítélt szabadot, és amíg Salvini méltatlankodott, kaptak egy kontragólt. Valahogy így lehetne a futball nyelvén elmagyarázni az olasz kormányválságot.

Az viszont már az olasz Öt Csillag és a Demokrata Párt kapcsolatát jelzi az elvhűséggel, hogy egyik nap még köpködtek egymásra, másnap pedig egymásba karolva meneteltek. Ráadásul az Öt Csillag alapításánál pont az volt az egyik levert cölöp, hogy le kell váltani a hatalomba belekényelmesedett korábbi pártokat, így a baloldali alakulatot is. Aztán mint oly sokszor már, az elvek a hatalom árnyékában már nem tűntek annyira fontosnak.

És aztán nyíltak a kapuk. Már késő kiáltani, hogy Hannibal ad portas! A baloldali olasz kormánykoalíció egyik első lépése az volt, hogy „szállítsa az árut”. Azaz, ha a többi uniós ország átveszi őket, jöhetnek a bevándorlók. Salvini szerint ez brüsszeli nyomásra történt, de erősen valószínűsíthetően az olasz demokraták önszorgalmából is. Ugyanakkor az is igaz, hogy azóta a korábbiaknál sokkal kevesebb uniós kritikát hallunk Olaszország kapcsán.

A kvóta gondolata persze sosem tűnt el teljesen. A jelenlegi olasz kormánytól azt várni, hogy letegyen erről a tervről, olyan lenne, mint azt hinni, Orbán Viktor egyik napról a másikra lebontatja majd a déli határzárat. Olaszországnak elemi érdeke az, hogy szelepeket találjon, hogy valahova el tudja küldeni a területén feltorlódott illegális bevándorlókat. Persze az sem mindegy, hogy miközben le akarjuk engedni a kádat, nyitva tartjuk-e a csapot: Salvini addig nem engedett be újabb bevándorlókat, amíg nem oldja meg az Olaszországban összegyűltek elhelyezését, míg a mostani kormány azzal, hogy annyi migránst enged partra szállni, amennyit átvállalnak az uniós tagországok, nem csökkenti a már az országban lévők számát, sőt újabbakat késztet elindulásra a bejutás lehetőségének ígéretével.

Az elosztást intézményesítő kvótával gyakorlatilag létrehoznának egy állandó „kereskedelmi rendszert”, áruként kezelve az embereket. A baloldali olasz kormány már most is kereskedőként migránsokat importál Európába, ameddig van, aki átvegye őket. Az NGO-hajók pedig addig fogják partra hordani az embereket, ameddig az olasz kormány átveszi őket. Líbiában a csempészek addig fogják lélekvesztőkben tengerre rakni ezeket az embereket, ameddig tudják, hogy úgyis kimentik őket. Közép-Afrikában pedig addig fogják „sivatagi vezetők” bátorítani az indulást, ameddig tudják, hogy pénzt kereshetnek rajta. Az egész egy tömegeket mozgató, nagy emberkereskedelmi hálózat. És nemcsak a jókat hozzák, hanem a bűnözőket is.

A válságra a kommunista megoldás az, hogy ha nekik ott nincs jólét, menjenek gazdagabb országokba, majd kapnak az ottani javakból, a kapitalista pedig az, hogy kegyetlen versenyre kényszerítjük őket, és kölcsönöket adunk nekik. Nekünk az emberi, keresztényi, de előretekintő megoldást kell megkeresnünk: a kapuk zárva, a szívek nyitva legyenek! Ne gyűlöljük őket, hanem segítsünk nekik! De nem úgy, hogy idehozzuk őket, hogy utána gettókban éljenek, és kis Afrikák és Arábiák alakuljanak ki, hanem azt kell elérni, hogy jobb helyre térhessenek haza, és később ne is kelljen tömegesen elhagyniuk az otthonukat. A helyben segítés elemi érdekünk és kötelességünk, a kvóta és a nyitott kapuk viszont megoldást nem adhatnak, csak hamis lelkiismereti nyugalmat.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Mert megérdemli

ĀVan az a mondás, miszerint: úgy bánj másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak

Bogár László

Bogár László

Európa önazonossága

ĀA nemzetállamok önazonosságának „közös nevezőre” hozására nem létezik semmilyen demokratikus mechanizmus. Az egymástól elkülönülő kultúrák „összenyitása” tévedés volt