Vélemény és vita

Liberálisok a népakarat ellen

„Nem rombolhatod szét azt a szabadságot, amiért a nagyapám két világháborúban is megküzdött. B..szd meg, te túlértékelt gumikacsa” – üzente Boris Johnson brit miniszterelnöknek a híres-neves angol úr, Hugh Grant

álláspont

A mosolyáról és jóképűségéről ismert színész kifakadása arra vezethető vissza, hogy Boris Johnson a minap kísérletet tett a Brexitet az elmúlt években sikerrel obstruáló parlament időleges félreállítására. Annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a korábban megállapított határidőig, azaz október 31-ig kiléphessen az Európai Unióból. Márpedig ez felkavarta a filmes táncolásával még Gyurcsány Ferencet is megihlető művészembert.

A Donald Trump elleni hollywoodi celeboffenzíva óta bizonyosan tudjuk: a szórakoztatóipar is egyre inkább politikai aktorként kíván beleszólni az egyes országok, sőt, a világ jövőjét meghatározó folyamatokba. Ennek egészen prózai oka lehet: ők nyilván jobban tudják, mi a jó nekünk, egyszerű embereknek. Hiszen szépek és okosak. Ebből a szempontból a demokraták vereségei miatt óbégató, sírdogáló és nyünnyögő hírességek hasonlóságot mutatnak a korunk nyugati médiáját eluraló vadliberálisokkal, illetve az uniós intézményekbe befurakodó NGO-neveltekkel.

Visszatérve a ködös Albionra: mi is a gond a törvényhozással és saját pártjával egyaránt viaskodó, kétségtelenül kissé kócos volt londoni polgármesterrel? Hát leginkább az, hogy cipőgyűjtő elődjéhez képest keményebben lép, illetve lépne fel a 2016-os népszavazáson kifejezett népakarat érdekében.

Tetszik nekünk, magyaroknak, hogy az angolok annak idején, megelégelve a bevándorlást és a brüsszeli csuklóztatásokat, erre a megoldásra szavaztak? Aligha. Az Orbán-kormány még fizetett hirdetésekben is kiállt a bennmaradás mellett. Ettől függetlenül az istenadta nép így határozott, a képviseletüket ellátni hivatott testület, vagyis a legendás angol parlament pedig azóta is rendületlenül akadályozza a döntés végrehajtását. S bár ez minden, csak nem demokrácia, mégis Boris Johnson a rosszfiú a történetben. Maga a patás ördög. A haladó sajtó most éppen az őt hátba szúró torykat élteti – nem elmulasztva a lehetőséget, hogy a kormányfőt a szintén közellenségnek kikiáltott, ám az ottani társadalom által legitimált amerikai elnökhöz hasonlítsa.

Hasonló jelenségnek lehetünk szemtanúi Olaszország esetében, ahol csak a legnépszerűbb pártot, illetve annak vezetőjét, a migráció megállításával bizonyító Matteo Salvinit sikerült a nép feje fölött kiszorítani a hatalomból, létrehozva egy működésképtelen és hiteltelen koalíciót. Az Öt Csillag Mozgalom elárulta korábbi szövetségesét, és összeállt a kardinális kérdésekben az eddigi vezetéssel totálisan szemben álló baloldallal.

„A nyugati képviseleti demokrácia nem biztos, hogy a nyitott társadalom egyetlen lehetséges kormányzati formája” – foglalta össze még tavaly Csizmadia Ervin Soros politikai filozófiájának lényegét. Helyben vagyunk. Eljutottunk ugyanis oda, hogy az a haladó, aki nem kér a nép véleményéből, mondván, a nép egyre rosszabb döntéseket hoz. Ezért támadják Orbán Viktort is, aki sorra nyeri a választásokat, mégis rendre megkapja, hogy antidemokratikus. Totális ellentmondás. Lényegében ugyanez a liberális gőg csillog a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd színeiben vitézkedő, a bizonyítottan alkalmatlan Karácsony Gergelyt kísérgető Barabás Richárd szemében is, amikor búcsútortával próbálja kínálgatni Tarlós István főpolgármestert.

Én személy szerint maradnék a képviseleti demokráciánál, ahogy reméljük, Hugh Grant is így van a szórakoztatóiparral. Még a végén azt gondolnánk, hogy túlértékeli önmagát.

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Csalódások kora

ĀNem kell már bizonygatni, hogy a migránsbiznisz figurái minden cselekedetük magyarázatát hazugságra építik, ha egyáltalán veszik a fáradságot arra, hogy bármit is mondjanak

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Vágynélküliség Könyve

Ā„Mire vágyakozol? – Arra, hogy ne legyen bennem vágyakozás.” El tudják képzelni, hogy ebben a paradoxonszerű kérdés–feleletben benne van az élet és létezés ellentmondása, s eltérő világnézetek csapnak össze benne?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom