Nagy Dóra

Vélemény és vita

Majomparádé

Nem gondolom, hogy egy politikusnak mindenhez is kell értenie. Elvégre nem azért választjuk meg őket, mert szépen hímeznek, jól fociznak, finomakat főznek, vagy jól gitároznak

Sokkal fontosabb az, hogyan képviselik az emberek érdekeit, hogyan nyilvánulnak meg, milyen értékek mentén képzelik el a jövőt, milyen előrevivő ötleteik vannak, vagy éppen mennyire értenek a törvénykezéshez. Valamilyen oknál fogva az ellenzék azonban sokkal fontosabbnak tartja, hogy bazári majmokként parádézzanak, minthogy képviseljék és érvényre juttassák választóik akaratát, hiába lenne itt az ideje.

Itt vannak a nyakunkon az önkormányzati választások, minden párt igyekszik kivenni a kampányból a részét és bebizonyítani, hogy az adott település vagy megye képviseletére ők a legalkalmasabbak. Az ellenzéki pártok most vagy soha alapon akarják megmutatni az erejüket. A gond ott kezdődik, hogy az erejük leginkább a hülyeségben merül ki, ami szórakoztató ugyan, de a vezetői képességek felsorolásakor nem szívesen látjuk ezt a jellemvonást referenciaként. Mindenesetre ez őket a legkevésbé sem tartja vissza a kínos megnyilvánulásoktól.

Karácsony Gergely példának okáért már minden akart lenni. Számára az élet végtelen kampány. Most épp főpolgármester-jelölt. Habár nem ismeri Budapest kerületeit, a parkoláshoz sem igen ért, a számokkal is hadilábon áll, de szívesen bámul bele bárgyú tekintettel a kamerába, sőt a gyurcsányi úton haladva most már gitárt is ragadott. Elvégre egy polgármesternek a költségvetéshez, fejlesztéshez nem kell értenie, de ha gitározni tud, az már valami! Mondjuk, akkor már megszerezhették volna jelöltnek Keith Richardsot vagy Eric Claptont. Az biztos, hogy ők is pont annyira nem ismerik Budapestet, mint Kari Geri, de legalább gitározni nagyon tudnak. És ellentétben Karácsonnyal, nem küzdenek szereptévesztéssel, azzal foglalkoznak, amihez értenek. De nézzük mindennek a jó oldalát. Ha a főpolgármesterség sem jön össze neki, legalább már tudja, hogy nem érdemes beállnia egy bandába gitárosnak. Marad tehát a szépségkirálynői címért való indulás, ott legalább hasznát veheti a bociszemeinek.

Arra is nagyon figyelnek, hogy kitermeljék az utánpótlást. Itt van nekünk Nagy Blanka, aki szépen elnyökögte, hogy ő most önkormányzati képviselő akar lenni. Egy összetett mondatot nem tud ugyan elmondani, de le a kalappal a tanulékonysága előtt. Elvégre ezen az oldalon külön érdem, ha valaki trágárkodik, cserélgeti a pártjait, közben pedig mártírszerepben tetszeleg. Sajtótájékoztatóra azért illene felkészülni, főleg ha nem akarja, hogy alkalmatlannak találják a kora miatt. Bár az is igaz, hogy nála a kora a legkisebb probléma. Mindenesetre a felkészülés sosem árt, ha más nem jut eszébe, akkor lophatna ismét szöveget például a Trópusi viharból. Például megfogadhatná a filmből ezt a – kissé átírt – passzust: Jó lenne, ha ezentúl nem nyomná fullba a kretént, mert szavazatok erre nem érkeznek, viszont az biztos, hogy Gyurcsány bácsi gyünni fog.

Közben persze zajlanak az összeborulások, a szövetségekből való kihátrálások, egymás nyílt támadása, és még ellenzéki előválasztásokat is tartanak nyilván, hiszen ezeken legalább a nyertes biztosan az ő jelöltjük. Jöhetnek aztán a nagy nyilatkozatok, közben azért megvádolják egymást csalással, elvégre ez is hozzátartozik már nekik minden eredmény magyarázatához. Rendes munkát, kampányt, programot és jövőképet azért mégsem várhatunk el tőlük. Gondoljuk el, mi lenne ha bármilyen hatalomhoz jutnának!

Küszködnek is rendesen. Mi sem mutatja ezt jobban, mint Jakab Péter performance-ai, aki még egy ilyen kampányidőszakban sem akarja átengedni a nyilvánosságot a helyi képviselőknek. Nem, ő inkább most lát neki annak, hogy előadja pártelnöki ambícióit, noha azt nem teljesen értem, hogy a nyilvánvaló közéleti alkalmatlanságát, miért erősíti azzal, hogy bemutatja, még egy fazék paprikás krumplit se tud rendesen megfőzni. Valljuk be, nem egy nehéz étel, minimális főzőtudással is végrehajtható az elkészítése, de neki még ezt is sikerült elrontania. Már ránézésre is kicsit sárga volt, kicsit égett és igencsak felhígult. Ha azt akarta illusztrálni ezzel, hol tart most a Jobbik, és kik taszították bele a szebb napokat megélt pártot ebbe az állapotba, akkor minden elismerésem. Erre tökéletes volt ez az ételre nem, de moslékra annál inkább emlékeztető valami.

Mindezt látva izgalmas belegondolni, hogy az ellenzéki, Gyurcsány Ferenctől szóban oly gyakran elhatárolódó vagy a kapcsolatot egyszerűen elhallgató politikusok kínjukban azért csak a mesterükhöz nyúlnak ötletért. Elvégre igazmondó Ferenc szeret színészkedni, mártírkodni, pártokat szétverni, főzni, és bizony gitárt is ragadott már. Mindezt látva valószínűsíthető, hogy az ellenzéki körökben mozgó politikusok falán ugyanaz az átfogalmazott Piszkos Fred, a kapitány-regényidézet olvasható: „Az ellenzék köreibe hülyeséggel, ripacskodással, zs kategóriás színészi teljesítménnyel és munkakerülő kedvvel belépni ajánlatos. Józan ésszel, programok, mondanivaló és megújulás mentén politizálni tilos és életveszélyes. Az ebből eredő balesetekért minden felelősséget elhárít az igazgatóság.”

Kapcsolódó írásaink

Kelemen András

Kelemen András

Csirkejáték

ĀVannak életveszélyes játékok. Ilyen az orosz rulett és az amerikai csirkejáték

László Tamás

László Tamás

Útravaló az iskolába

ĀEgy hat-hétéves gyermek hatalmas ígéret, lehetőség, amit nem szabad eltékozolnunk. Az iskola dolga éppen az, hogy felszínre hozza a benne egyelőre még csak rejtőzködő tehetségét, képességeit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom